Τι γλώσσα μιλούν οι... Αρειανοί; Τσόμσκι και άλλοι γλωσσολόγοι επιχειρούν να δώσουν απάντηση!

mars-attacks

Σε σεμινάριο-εργαστήριο στο Λος 'Αντζελες τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο μια εξωγήινη γλώσσα θα μοιάζει με τις ανθρώπινες

Αν υπάρχουν εξωγήινοι και αν ποτέ έλθουν σε επαφή μαζί μας, ποιά γλώσσα άραγε θα μιλούν (αν μιλούν) και κατά πόσο αυτή θα μοιάζει με τις ανθρώπινες, άρα θα είναι κατανοητή; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου από γλωσσολόγους και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν σε σεμινάριο-εργαστήριο στο Λος 'Αντζελες με θέμα «Η γλώσσα στον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.


Στην πρωτοβουλία, την οποία είχε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), συμμετείχε και ο διάσημος γλωσσολόγος του ΜΙΤ Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 89 ετών, ήταν ένας από τους συγγραφείς σχετικής μελέτης που παρουσιάσθηκε στο σεμινάριο.

Ένα βασικό ερώτημα που ζητά απάντηση, είναι κατά πόσο η γλώσσα είναι «καθολική» όχι απλώς στη Γη αλλά στο σύμπαν. Με άλλα λόγια, αν η γλώσσα έχει μια εγγενή δομή, που θα έχει αναπαραχθεί και σε εξωγήινους πολιτισμούς. Αν ναι, τότε οι εξωγήινοι θα μπορούν να διαβάσουν κάποιο μήνυμα που στέλνεται από τη Γη ή, αντίστροφα, οι κάτοικοι της Γης έχουν μια ελπίδα να καταλάβουν κάποιο εξωγήινο μήνυμα.


«Γνωρίζουμε ότι μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων είναι πολύ απίθανη δεδομένων των μεσοαστρικών αποστάσεων. Δεν περιμένουμε να υπάρχει ένα σύμπαν τύπου ‘Σταρ Τρεκ', όπου οι περισσότεροι εξωγήινοι είναι ανθρωποειδείς και πολλοί από αυτούς ήδη διαθέτουν ένα ‘καθολικό μεταφραστή'. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο στέλνοντας ραδιο-μηνύματα», αναρωτήθηκε η γλωσσολόγος Σέρι Ουέλς-Τζένσεν, υπεύθυνη του σεμιναρίου και διευθυντικό στέλεχος του METI.


Εδώ και δεκαετίες ο Τσόμσκι έχει υποστηρίξει ότι υπάρχει μια «καθολική γραμματική» που συνδέει τις διάφορες γλώσσες του πλανήτη μας. «Ο Τσόμσκι έχει συχνά πει ότι αν ένας Αρειανός επισκεπτόταν τη Γη, θα νόμιζε ότι όλοι μιλάμε διαλέκτους της ίδιας γλώσσας, επειδή όλες οι γήινες γλώσσες μοιράζονται μια κοινή υποκείμενη δομή. Αν όμως οι εξωγήινοι έχουν γλώσσα, θα είναι παρόμοια με τη δική μας; Ιδού το μεγάλο ερώτημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΜΕΤΙ Ντάγκλας Βάκοχ.


Δύο από τις μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο σεμινάριο (ανάμεσά τους και αυτή που συμμετείχε ο Τσόμσκι), εξέφρασαν αισιοδοξία ότι ακόμη και οι εξωγήινες γλώσσες μπορεί να έχουν μια «καθολική γραμματική», με την ίδια ουσιαστικά αρχιτεκτονική που υπάρχει στις γλώσσες της Γης.Το σημείο αυτό αποτελεί αιτία διαμάχης μεταξύ του παλαιότερου προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI και του νεότερου ΜΕΤΙ. Οι επιστήμονες του SETI ανέκαθεν κοροΐδευαν την ιδέα ότι έχει νόημα να σταλούν στο σύμπαν μηνύματα εμπνευσμένα από τις φυσικές γήινες γλώσσες, επειδή ποτέ δεν πίστεψαν ότι είναι δυνατό να γίνουν κατανοητά από τους εξωγήινους. Γι' αυτό, έστελναν μηνύματα κωδικοποιημένα με βάση τις αρχές των μαθηματικών και της φυσικής, που ελπίζουν ότι θα έχουν συμπαντική ισχύ και θα μπορούσαν να είναι αναγνωρίσιμα από τους εξωγήινους.

Από την άλλη, επιστήμονες στο σεμινάριο του METI εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμη και μηνύματα όπως ο οπτικός και ακουστικός «χρυσός δίσκος» που ταξιδεύει στο διάστημα με τα «Βόγιατζερ» 1 και 2 της NASA από το 1977, μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί από τους εξωγήινους (αν βέβαια έχουν μάτια και αυτιά...).

Το γλωσσολογικό επιστημονικό σεμινάριο ήταν το τρίτο του ΜΕΤΙ. Είχε προηγηθεί το 2016 σύναξη ειδικών που συζήτησαν για τη φύση της εξωγήινης νοημοσύνης, ενώ το 2017 το εργαστήριο εστίασε σε δύο ερωτήματα: «Μπορεί να μας έχουν ήδη ανιχνεύσει οι εξωγήινοι;» και «πώς μπορούμε να ζυγίσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη της αποστολής εξωγήινων σημάτων;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Starseed-Stardust

Οι τόσες διαφορετικές γλώσσες της Γης προέκυψαν όπως τα εξηγεί η ιστορία του πύργου της Βαβέλ, η τις έφεραν στην Γη οι διαφορετικές ανθρώπινες φυλές που έφτασαν εδω απο τα διαφορετικά μέρη του διαστήματος, μεταφέροντας τις γλώσσες και τις κουλτούρες των προγενέστερων πλανητών τους??? Οι αρχαίες σπηλαιογραφίες και τα τεχνουργήματα των Μάγια που απεικονίζουν ανθρωποειδή με σκάφανδρα και περίεργα οχήματα μπορεί να κρύβουν την αληθινή ιστορία της ανθρωπότητας για το πως έφτασε εδω και γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές ανθρώπινες φυλές και απο που μπορεί να ήρθαν. Εξάλλου ηδη η ανθρωπότητα ετοιμάζει την συνέχεια της στον επόμενο εξωπλανήτη που θα μπορεί να υποστηρίξει οικοσύστημα και βιόσφαιρα και όπως θα κάνουμε και εμείς στο κοντινό μέλλον, μπορεί έτσι να συνέβει και στο μακρυνό παρελθόν. Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει με σιγουριά οτι εμείς είμαστε η αρχή της ζωής στο σύμπαν? Είμαστε οι πρώτοι η είμαστε αποτέλεσμα πολλαπλών συνεχειών απο διαφορετικά μέρη του σύμπαντος??? Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη-AI-artificial intelligence. Και εαν είμαστε εμείς οι artificial intelligence? Τι ποιο σύγχρονο απο ένα αυτόνομο βιορομπότ όπως το ανθρώπινο σώμα? Αν λοιπόν θελήσουμε κάποτε να εξορύξουμε εναν εξωπλανήτη, ο ποιο εύκολος τρόπος θα είναι να δημιουργήσουμε εκεί εναν κατώτερο τεχνολογικά πολιτισμό που να μην γνωρίζει τίποτα για εμάς, όπου εμείς σαν θεοί τους θα πηγαίνουμε κάθε τόσο να παραλαμβάνουμε τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε...

xelin

Και αν η ζωή αναπτύχθηκε και να εξελίχθηκε η ζωή στον πλανήτη γη? Πολύ απλό και όχι τόσο συναρπαστικό αν δεν μπορείς να καταλάβεις τους μηχανισμούς που συνέλαβαν σε αυτό το θαύμα της φύσης έτσι?

xelin

Διάβασε κανένα βιβλίο του Dawkins και μετά έλα να συζητήσουμε για το αν πιστεύει στις ανοησίες του ID ή όχι. Το ότι δεν γνωρίζουμε τώρα πως δημιουργήθηκε το πρώτο αυτοαναπαραγόμενο κύτταρο (και όχι μόριο εφόσον μιλάμε για ζωντανό οργανισμό) δεν είναι επιχείρημα κατά της θεωρίας της εξέλιξης. Σκέψου -αν έχεις μάθει να το κάνεις- όταν παίζεις με τις πιθανότητες σε ένα διάστημα 4,5δις ετών τι μπορεί να συμβεί. Επίσης, δεν μπορείς να υποστηρίξεις με τέτοια επιχειρήματα τα παραμυθάκια περί διαστημάνθρωπων στις σπηλιές κτλ. Αλλά τώρα θα μου πεις ότι η εξέλιξη είναι θεωρία και μόνο και θα αυτοαποδείξεις την ημιμάθεια σου. Καλή συνέχεια.

Archangel

Κύριε xelin. Όπως είδαμε στο βίντεο ο Richard Dawkins προσπαθεί να αποδείξει οτι δεν υπάρχει δημιουργός και οτι o ευφυής σχεδιασμός που συναντάται στην βιολογία μπορεί να ανήκει όπως δήλωσε ο ίδιος σε ανώτερη εξωγηίνη τεχνολογία ενώ δεν μπορεί να εξηγήσει απο που και πως πρωτοξεκίνησε αυτή. Ακόμα και οι illouminati δεν δέχονται για μέλη τους, όσους δεν πιστεύουν σε κάποιο δημιουργό εφόσον και αυτοί πιστευουν στον μεγάλο αρχιτέκτονα του σύμπαντος με τον ευφυή του σχεδιασμό. Αν εσύ λοιπόν πιστεύεις οτι ξεπερνάς σε γνώσεις πρώτα τις παγκόσμιες θρησκείες και δεύτερον ακόμα και τις γνώσεις των illoyminati-τεκτόνων κλπ τότε έχεις πολύ μεγάλη ιδεα για τον εαυτό σου. O Θεός δημιουργός και πατέρας όλων, ανεξαρτήτου είδους-φυλής-χώρας-πλανήτη, κατά την άπειρη σοφία του, σχεδίασε το σύμπαν, να κατοικείτε, απο πολλά όντα και νοήμοντα δημιουργήματα, όπως είμαστε και εμείς! Αναφέρομαι στον δημιουργό της πρώτης μορφής ζωής απο όποιο σημείο του σύμπαντος μπορεί να ξεκίνησε αυτή εξωγηίνη η μή! Αναφέρομαι στον δημιουργό της πρώτης σπίθας φλόγας-φωτός που έδωσε το πρώτο πυρ στον πρώτο ήλίο-άστρο που δημιουργήθηκε!

xelin

Αγαπητέ κύριε Αρχάγγελε, απόδειξη της μη δημιουργίας της ευφυούς ζωής από ένα "Θεό δημιουργό και πατέρα όλων, ανεξαρτήτου είδους-φυλής-χώρας-πλανήτη, κατά την άπειρη σοφία του, σχεδίασε το σύμπαν, να κατοικείτε, από πολλά όντα και νοήμοντα δημιουργήματα, όπως είμαστε και εμείς" είναι ότι εσείς που πιστεύετε ότι σας δημιούργησε ο θεός/οι εξωγήινοι/οι τέκτονες/κάποιοι με σκάφανδρα που σχεδίαζαν οι Μάγια στις σπηλιές συνήθως δεν έχετε ιδέα από ορθογραφία εκτός των άλλων. Με αγάπη.

@xelin

Στο πρώτο όμως σχόλιο σας 29/05/2018, 09:30 και εσείς αγαπητέ κύριε xelin όπου γράψατε οτι: (Και αν η ζωή αναπτύχθηκε και να εξελίχθηκε η ζωή στον πλανήτη γη? Πολύ απλό και όχι τόσο συναρπαστικό αν δεν μπορείς να καταλάβεις τους μηχανισμούς που συνέλαβαν σε αυτό το θαύμα της φύσης έτσι?) Το συνέλαβαν που γράψατε δεν είναι ορθογραφικά σωστό και θα έπρεπε να γράψετε συνέβαλαν, για αυτό πρωτού κρίνετε ορθογραφικά και ειρωνευτικά τους άλλους, να κρίνετε πρώτα τον εαυτό σας διότι καμιά φορά η ειρωνία επιστρέφει σαν μπούμερανγκ και ταπώνει τον είρωνα και επειδή διακρίνω κακία και τάση τρολαρίσματος στο σχόλιο σας εγω προσωπικά δεν θα σας ξανααπαντήσω και όποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αρχικά μου προς απάντηση σας να ξέρετε οτι δεν θα είμαι εγώ.

Tic tac

Εσεις τσακωνεστε για την ορθογραφια και το Αμερικανικο πενταγωνο, εδωσε προ ολιγων ημερων στην δημοσιοτητα την στρατιωτικη αναφορα του πολεμικου ναυτικου που ειχε επαφες με αγνωστα ιπταμενα και υποβρυχια αντικειμενα! Για ψαξτε αυτο και μετα συνεχιστε τις διαφωνιες σας: pentagon released military tic tac ufo report

LasVegasNow 8 news

I-Team Exclusive: Confidential report analyzes Tic Tac UFO incidents

First self replicating molecule

Σχετικά με την απορία σου, θα αφήσω να στην εξηγήσει ενας διακεκριμένος εξελικτικός βιολόγος. Εαν γνωρίζεις αγγλικά δες αυτό το βίντεο στο youtube και θα καταλάβεις. Το βίντεο θα το αναζητήσεις στο youtube έτσι: Richard Dawkins admits to Intelligent Design

Μετάφραση βίντεο

Μετάφραση του βίντεο: (Richard Dawkins admits to Intelligent Design) Για όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά, ο διακεκριμένος εξελικτικός βιολόγος ονόματι Richard Dawkins δήλωσε οτι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς το πώς δημιουργήθηκε το πρώτο αυτοαναπαραγόμενο μόριο, υποθέτοντας οτι κάποτε, κάπου στο σύμπαν, ένας πολιτισμός εξελίχθηκε, πιθανός με κάποιο Δαρβινικού τύπου τρόπο εξέλιξης, σε πολύ προχωρημένα επίπεδα τεχνολογίας, όπου σχεδίασε μια μορφή ζωής και την έσπειρε, πιθανός σε αυτόν τον πλανήτη και εαν ψάξεις λεπτομέρειες στην βιοχημεία και στην μοριακή βιολογία, θα βρείς μια υπογραφή κάποιου είδους ευφυούς σχεδιαστή και αυτός ο σχεδιαστής θα μπορούσε να είναι, υψηλή νοημοσύνη απο κάπου αλλού στο σύμπαν, αλλά και αυτή ακόμα η υψηλή νοημοσύνη, πως θα μπορούσε έτσι ξαφνικά απο του πουθενά να υπάρξει χωρίς να μην έχει προηγηθεί κάποια εξελικτική διαδικασία? Αυτό είναι το νόημα και το συναρπαστικό!!!

Χρυσή αναλογία

Ευφυής σχεδιασμός όπως η ακολουθία Φιμπονάτσι και η χρυσή αναλογία εμφανίζονται στη βιολογία, όπως για παράδειγμα η διακλάδωση στα δέντρα, η διάταξη των φύλλων σε ένα στέλεχος, τα στόμια του καρπού ενός ανανά, η ανάπτυξη της αγκινάρας και πολλά άλλα. Σχετικό βίντεο που προβάλλεται και σε πολλές σχολικές εργασίες, θα βρείτε απο το κανάλι στο youtube του Cristóbal Vila και το βίντεο λέγεται: Nature by Numbers

ΕΛΣΑ

Καθόλου πρωτότυπο το ερώτημα. Απασχόλησε τους θεολόγους από την εποχή τής Βίβλου στη μορφή "τι γλώσσα μιλούσαν ο Αδαμ και η Εύα ?" Πιθανόν να απασχόλησε και προγενέστερες θρησκείες μαζί με συναφή ερωτήματα όπως: "είχαν αφαλό οι πρωτόπλαστοι ?"

Ξερει

ο Σωρρας , που εχει συχνες επικοινωνιες .......

germanotsolias

εδω μας φενονται εξωγιηνα αυτα που μας λεει ο τσιπρας θα καταλαβουμε τους εξωγιηνους ...

Ευτυχως ....!!!! θα μεινει

για πολλα χρονια ακομα ο Τσιπρας και θα εχεις τις ευκαιριΕΣ....!!!! να τα καταλαβεις .....

panos

Όξω ΔΥ

Q

Οι Αρειανοι βρισκονται ηδη στον πλανητη μας (βλ. Κομμουνιστες) και μιλανε την ξυλινη γλωσσα...

Κι όμως

Εμείς του ΠΑΟΚ που έχουμε τους αρειανους μες τα πόδια μας, ξέρουμε ποιά γλώσσα καταλαβαίνουν και άμα τύχει τους τη μιλάμε.

@

Μάθατε ελληνικά; Μπράβο!

ΚΥΠΡΙΟΣ

Αρειανοί και αριστεροί αποκλείεται. Οι εξωγήινοι δε θα είναι τόσο ηλίθιοι, ειδικά αν κάνουν διαστρικά ταξίδια...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skylos

Μπορεί ύστερα από μια κουραστική μέρα η περιπλάνηση στο διαδίκτυο να μας ξεκουράζει, όμως ο χρόνος που αφιερώνουμε στον σκύλο μας θα πρέπει να είναι ουσιαστικός

vitamines

Ακόμη και ήπιες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή και την κρίση μας. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι βιταμίνες που θωρακίζουν τον νου

nurse-hospital

Η έξαρση της γρίπης δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας - Οι ελάχιστες κλίνες και οι υπερπλήρεις ΜΕΘ κοστίζουν ζωές - Ανεμβολίαστο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού