Βίντεο: Για πέμπτη φορά στο διάστημα ο Ρωσοπόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν

Βίντεο: Για πέμπτη φορά στο διάστημα ο Ρωσοπόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν

Τελικός προορισμός του ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - Μαζί του ο αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ

Βίντεο: Για πέμπτη φορά στο διάστημα ο Ρωσοπόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν
Σε ζωντανή μετάδοση μέσω της σελίδας της στο facebook μετέδωσε η NASA την αναχώρηση του ρωσοπόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλου, που ξεκινά σήμερα για την πέμπτη αποστολή του στο Διάστημα.

Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 10.13 ώρα Μόσχας, ενώ στο πλήρωμα του Soyuz MS-04 συμμετέχει και ο αμερικανός Τζακ Φίσερ. 

Προορισμός τους ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός όπου θα συναντήσουν κι άλλους κοσμοναύτες και αστροναύτες. 

Κλείσιμο




Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, από όπου θα γίνει η απογείωση του διαστημοπλοίου, θα βρεθούν, με τη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη, περίπου 80 νέοι ελληνικής καταγωγής από όλη τη Ρωσία κι αφού ενημερωθούν για την αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα παρακολουθήσουν την αρχή του ταξιδιού του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου.




Ο Πόντιος κοσμοναύτης είχε μαζί του και τις σημαίες της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ, αλλά και μια ποντιακή λίρα!


Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στη Γεωργία, είναι ποντιακής καταγωγής και δηλώνει περήφανος που έχει ρίζες ελληνικές. Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας και πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στο διάστημα το 2002. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερα ταξίδια στο διάστημα. Έχει τιμηθεί με σειρά μεταλλείων, ανάμεσα στα οποία το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της NASA». 

Επιστολή Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε επιστολή στον Ομογενή κοσμοναύτη για να τον τιμήσει για το σημαντικό έργο που προσφέρει στην ανθρωπότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αγαπητέ Θοδωρή,
Το πέμπτο σου ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που ξεκινά σε δύο μέρες, δεν είναι μόνο μια ακόμη προσωπική και επαγγελματική σου επιτυχία.
Αλλά και άλλη μια ιστορική στιγμή του απανταχού Ελληνισμού, που σε παρακολουθεί υπερήφανος και σε καμαρώνει, καθώς καταφέρνει χάρη σε σένα να ξεπεράσει και πάλι τα όρια του πλανήτη μας και να συμμετέχει μαζί σου σε μια από τις πλέον πρωτοποριακές δραστηριότητες της ανθρωπότητας.
Είναι μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα, που ως άξιο τέκνο του Πόντου, πήρες για πρώτη φορά μαζί σου στο Διάστημα την ελληνική σημαία το 2002 κι έκτοτε συνεχίζεις να την τιμάς και να την έχεις στην καρδιά σου, έστω κι αν η ελληνική Πολιτεία δεν σου έδειξε πάντοτε την προσοχή και το ενδιαφέρον, που αξίζει το έργο σου.
Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για όσα κάνεις για την ανθρωπότητα, για τη χώρα που σε ανέδειξε, τη Ρωσία, για την ιστορική σου πατρίδα, την Ελλάδα, και για την παραδοσιακή φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.
Σε μια ανήσυχη περίοδο για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η διεθνής συνεργασία, στην οποία εδράζεται η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είναι ένα υπόδειγμα καινοτόμου ανάπτυξης, επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και μια χειροπιαστή ελπίδα για το κοινό μας σπίτι, τη Γη και το μέλλον της.
Εύχομαι σε σένα και στον συνταξιδιώτη σου σε αυτήν την πτήση, τον Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ, με τον οποίο φέρετε τα συνθηματικά ονόματα της επιλογής σου "Όλυμπος-1" και "Όλυμπος-2", αλλά και σε όλο το πλήρωμα του Σταθμού, τους συναδέλφους και τις οικογένειές σας, υγεία και κάθε επιτυχία στην αποστολή σας.
Σας περιμένουμε όλους για αποκατάσταση στην Ελλάδα, όπου με χαρά παρακολουθούμε να έρχονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι κοσμοναύτες, με πρωτοπόρο μάλιστα προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη.
Καλή διαστημική πτήση και καλή αντάμωση!».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης