Ο Τραμπ «αλλάζει» και την «4η Ιουλίου»: Με τανκς και μαχητικά οι εορτασμοί φέτος

Ο Τραμπ «αλλάζει» και την «4η Ιουλίου»: Με τανκς και μαχητικά οι εορτασμοί φέτος

Με στρατιωτική παρέλαση και ομιλία του ίδιου θα εορταστεί η Ημέρα Αναξερτησίας των ΗΠΑ φέτος - Για αχρείαστη σπατάλη τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι

trump-gelastos-ena
Άρματα μάχης θα παραταχθούν αύριο Πέμπτη στους δρόμους της κεντρικής Ουάσινγκτον. Πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της αμερικανικής πρωτεύουσας θα ηχούν: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναστατώνει τους φετινούς εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, και κατηγορείται για διοργάνωση μιας δαπανηρής εκδήλωσης για δικούς του εκλογικούς σκοπούς.

Ο ίδιος θα βρεθεί στο κέντρο των εορτασμών, με ομιλία του στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν.

Σε αυτό το εμβληματικό Μνημείο που χτίστηκε για να τιμήσει τον δέκατο έκτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν, τον υπερασπιστή της ενότητας της χώρας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να απευθύνει μια ομιλία «τιμή στην Αμερική».

Σε αυτό το εμβληματικό μνημείο που το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρέδωσε την ιστορική του ομιλία «Έχω ένα όνειρο» υπέρ της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, η παρέμβαση ενός προέδρου που έχει διχάσει τόσο πολύ τη χώρα σε μια παραδοσιακά απολιτική ημέρα θεωρείται αμφιλεγόμενη.


Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων

«Τι σπατάλη χρημάτων!» δήλωσε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 Χούλιαν Κάστρο σε συνέντευξη στο CBS, καταγγέλλοντας μια παρέλαση «με ουσιαστικό επίκεντρο» τον πρόεδρο για να «ενισχύσει το εγώ του».

Αλλά το κόστος θα είναι συγκριτικά μικρό, διαβεβαίωσε σήμερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Αυτά είναι τα αεροπλάνα μας, έχουμε τους πιλότους, το αεροδρόμιο βρίσκεται ακριβώς δίπλα, χρειαζόμαστε μόνο καύσιμα, τα άρματα μάχης και όλα τα άλλα είναι δικά μας», είπε με tweet του.

Κλείσιμο
H Washington Post ανέφερε ότι η υπηρεσία διαχείρισης του Εθνικού πάρκου Ουάσινγκτον θα δώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκδήλωση, ποσό που αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους, και υπερβαίνει τις αντίστοιχες δαπάνες προηγούμενων ετών.

Συνήθως, σημειώνει ο ειδικός των μέσων ενημέρωσης Ρίτσαρντ Χάνλεϊ, η 4η Ιουλίου είναι μια ημέρα ανακωχής «που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να υψώσουν τη σημαία χωρίς να εισέλθουν σε πολιτικές συζητήσεις».


Καταγγέλουν τον Τραμπ πως θα μετατρέψει τους εορτασμούς σε προεκλογική εκστρατεία

Η 4η Ιουλίου σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, όταν το 1776 δεκατρείς βρετανικές αποικίες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το βρετανικό στέμμα και ίδρυσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Φέτος, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να εμφανιστεί στις 18:30, τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας), στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν, στην άκρη του Εθνικού πάρκου της Ουάσινγκτον, την πελώρια πλατεία της πρωτεύουσας, όπου στέκονται δημόσια κτίρια, μουσεία και μνημεία.

Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας, αρκετοί Δημοκρατικοί του Κογκρέσου τον προειδοποίησαν ενάντια στον πειρασμό ενός «κομματικού και τηλεοπτικού αγώνα εκστρατείας».

Στην Ουάσινγκτον, μπάντες παίζουν μουσικές για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, και πυροτεχνήματα εκτοξεύονται στον ουρανό. Η μέρα είναι πατριωτική, αλλά χωρίς στρατιωτική διάσταση. Η άφιξη στην πρωτεύουσα αρμάτων μάχης, που έφτασαν με τρένα και φορτηγά, έχει προκαλέσει αναταραχή στους κατοίκους που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τανκς στους δρόμους της πόλης τους.


Ο Τραμπ... ζήλεψε τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία

Η παράδοση της 4ης Ιουλίου είναι πολύ διαφορετική από τη γαλλική της 14ης Ιουλίου, από την οποία ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος άντλησε την έμπνευσή του. Προσκεκλημένος από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πριν από δύο χρόνια για τη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στα Ηλύσια Πεδία, ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε από την πολυχρωμία, την επισημότητα και την επιμελή προετοιμασία των γαλλικών εορτασμών. «Θα πρέπει να κάνουμε καλύτερα» δήλωσε τότε.

Η αρχική ιδέα ήταν να διοργανωθεί η αμερικανική στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα των Βετεράνων τον Νοέμβριο, αλλά το κόστος των 100 εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε στην αναβολή της. Οι αυριανοί εορτασμοί της Πέμπτης δεν θα έχουν το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε αυτή την εβδομάδα στην ικανότητά του να συνενώσει τους Αμερικανούς, παρά την τεράστια πόλωση που δημιούργησε η εκλογή του το 2016. «Το πιστεύω, νομίζω ότι το μήνυμά μου θα περάσει στους περισσότερους Αμερικανούς», είπε.


Με το... μωρό Τραμπ στον αέρα οι αντίπαλοί του

Αυτή η 4η Ιουλίου «θα είναι πολύ διαφορετική, θα είναι ιδιαίτερη», πρόσθεσε. «Θα είναι ένα ανεπανάληπτο θέαμα!», επέμεινε ο ίδιος με ανάρτηση σήμερα στο Twitter.



Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, αναμένεται να πετάξει στον ουρανό της Ουάσιγκτον, όπως και μερικά από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως μαχητικά F-35. Το ακροβατικό σμήνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οι Blue Angels θα εκτελέσουν αεροπορική επίδειξη. Μαζί και ένα νέο μοντέλο του Marine One, του προεδρικού ελικοπτέρου.



Εκεί όμως θα βρίσκονται και αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια οργάνωση κατά των πολέμων, η Code Pink, θα πετάξει ένα τεράστιο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ ως μωρό που φορά πάνες, το Baby Trump, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνεί την ομιλία του, ενώ προγραμματισμένες είναι πολλές διαδηλώσεις ενάντια στον Ρεπουμπλικανό σε όλο τον κόσμο.

Δύο οργανώσεις βετεράνων σχεδιάζουν επίσης να φορούν και να διανείμουν t-shirts τιμώντας τον Τζον Μακέιν, τον εκλιπόντα Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και ήρωα πολέμου του Βιετνάμ, που ήταν από τους κύριους αντιπάλους του σημερινού προέδρου στην αμερικανική πολιτική σκηνή.




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης