Γερμανία: Αλλαγή στην ηγεσία του «μεγάλου συνασπισμού» ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Γερμανία: Αλλαγή στην ηγεσία του «μεγάλου συνασπισμού» ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Μετά την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να παραδώσει το τιμόνι του CDU, οι Γερμανοί δείχνουν την έξοδο και στους αρχηγούς των Σοσιαλδημοκρατών και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών 

seehofer-nahles
Τρίζει η... καρέκλα της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες αλλά και του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, των δύο εταίρων της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, την ώρα που στους Χριστιανοδημοκράτες επικρατεί αλαλούμ.

Η απόφαση της Μέρκελ να παραδώσει το τιμόνι του κόμματος στο 31ο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον Δεκέμβριο έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο CDU όπως και στα άλλα δύο κόμματα του «Groko». Την ώρα που ο Φρίντριχ Μερτς, ο Γενς Σπαν και η Ανεγκρέτ Κραμπι Κάρενμπαουερ διεκδικούν την καρέκλα της Γερμανίδας καγκελαρίου στο CDU, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Bild» επιθυμεί αλλαγή στην ηγεσία και των άλλων δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η έρευνα, σε δείγμα 1.094 ατόμων, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί την έξοδο του Βαυαρού ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, όπως και της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες.

Το 51,3% θεωρεί ότι η Νάλες πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ενώ το 22,5% επιθυμεί την παραμονή της. Για τον Βαυαρό Ζεεχόφερ τα αποτελέσματα είναι χειρότερα. Το 61% πιστεύει ότι πρέπει να αποχωρήσει από την αρχηγία του CSU σε αντίθεση με το 22,9% που ζητά να μην εγκαταλείψει το αξίωμα.

Φαβορί ο Mερτς

Οι τρεις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται προβάλλοντας τις απόψεις τους με τον Φρίντριχ Μερτς να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί την Γερμανίδα καγκελάριο στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild, ο ο εκλεκτός του επιχειρηματικού κόσμου θεωρείται ο πιο κατάλληλος για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να δώσει νέα πνοή στο κόμμα και να εδραιώσει στενούς δεσμούς με τις δυτικές δημοκρατίες. Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν θα πιέσει για ριζική ανατροπή των σημερινών πολιτικών, όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Κλείσιμο
Ο 63χρονος Μερτς υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει να φέρει στο κόμμα είναι ανανέωση και όχι επανάσταση. Ωστόσο, για την εφημερίδα «Die Welt», με την αποχώρηση της Μέρκελ από το τιμόνι του κόμματος, οι προσδοκίες των Γερμανών είναι υψηλές, αν και δεν υπάρχει επαναστάτης ούτε «Μεσσίας».

Από την πλευρά της, η γερμανική Οργάνωση Διαφάνειας κατά της Διαφθοράς εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την υποψηφιότητα του Μερτς αναφερόμενη στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
«Ο Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να εξηγήσει στα μέλη του CDU πώς θέλει να χρησιμοποιήσει την επιχειρηματική του εμπειρία. Κατείχε διάφορες θέσεις στο τομέα της εταιρικής ευθύνης και ήταν στο εποπτικό συμβούλιο της ιδιωτικής τράπεζας HSBC στη Γερμανία», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Εντα Μίλερ και πρόσθεσε: «Πρέπει να δείξει πώς θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπειρίες σε μία πολιτική προσανατολισμένη στην κοινωνική πρόνοια».

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επικρίνει δριμύτατα την πολιτική για τους πρόσφυγες της Μέρκελ

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zetung» έσπευσε να επικρίνει δριμύτατα την πολιτική για το προσφυγικό της Μέρκελ.

Ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος Χριστιανοδημοκράτης τόνισε επίσης ότι αυτή οδήγησε το κόμμα στα ταπεινωτικά ποσοστά της Βαυαρίας και της Έσσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης