Το Άμστερνταμ επιλέγει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία του

Femke_Halsema

Η Φέμκε Χαλσέμα αναδεικνύεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα – Η ίδια δηλώνει «χαρούμενη, περήφανη και ταπεινή»

Η Φέμκε Χαλσέμα γίνεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία του Άμστερνταμ.

Πρώην ηγέτης του αριστερού κόμματος Groenlinks, η Χαλσέμα δηλώνει «χαρούμενη, περήφανη και ταπεινή» από την πρότασή της να αναλάβει τα ηνία της πόλης.

Για πρώτη φορά, το Άμστερνταμ απέκτησε δήμαρχο το 1343, όμως ουδέποτε είχε ανατεθεί σε γυναίκα το συγκεκριμένο αξίωμα.

Η υποψηφιότητά της Χαλσέμα, 52 ετών, από το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση και να υπογραφεί από τον βασιλιά, όμως η διαδικασία θεωρείται τυπική.

Η Χαλσέμα αποσύρθηκε από την πολιτική το 2011 και διαδέχεται τον Eberhard van der Laan, που πέθανε πέρυσι.

Η υποψηφιότητά της έρχεται λίγους μήνες αφότου μια ομάδα 45 γυναικών που θεωρούνται εξέχουσες στην πόλη διαμαρτυρήθηκαν με ανοιχτή επιστολή και ζήτησαν να δοθούν τα ηνία της πόλης σε γυναίκα. «Για μια πρωτεύουσα που θεωρεί τον εαυτό της χειραφετημένο, διαφορετικό, ανεκτικό, ουδέτερο ως προς το φύλο και προοδευτικό, αυτό γίνεται ντροπιαστικό», έγραψαν.

Πάντως, η επιλογή της δεν έγινε δεκτή από όλους. Οι επικριτές της σχολιάζουν ότι δεν έχει διοικητική εμπειρία, ενώ 7.400 άτομα υπέγραψαν ένα διαδικτυακό δημοψήφισμα εναντίον της. Μάλιστα, διαμαρτυρόμενοι για τις «πράσινες» πολιτικές της έγραψαν: «Θέλετε ένα δήμαρχο που στέκεται στο πλευρό της πόλης σας ή στο πλευρό του πλανήτη;».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20302314

Ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγειας και διεκδικητής της ηγεσίας του CDU εκφράζει επιφυλάξεις για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση – Προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα 

gkremos_dogs_1

Το βίντεο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο - Κύμα οργής από χρήστες του διαδικτύου, πολιτικούς, Ισπανούς καλλιτέχνες και φιλοζωικές οργανώσεις -  Έκκληση να αλλάξει η νομοθεσία για το κυνήγι

19