Brexit: Πρόστιμο 79.000 ευρώ κατά του κινήματος Leave. EU

Brexit: Πρόστιμο 79.000 ευρώ κατά του κινήματος Leave. EU

Για ατασθαλίες ως προς τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ

leave_eu_093
Η βρετανική Εκλογική Επιτροπή επέβαλε σήμερα στο κίνημα Leave. EU υπέρ του Brexit πρόστιμο ύψους 70.000 λιρών (79.000 ευρώ) για πλήθος ατασθαλιών ως προς τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το Leave.EU παρουσίασε εσφαλμένη αναφορά των δαπανών του κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού δημοψηφίσματος», «υπερέβη το πλαφόν των δαπανών» και «παρουσίασε δηλώσεις δαπανών και συναλλαγών ανακριβείς και ατελείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει εύλογα αίτια να υποψιάζεται ότι το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για το Leave.EU έχει διαπράξει ποινικά κολάσιμες πράξεις και ότι υπέδειξε στην αστυνομία του Λονδίνου το πρόσωπο αυτό, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται.

«Πρόκεται για σοβαρές παραβάσεις. Το ύψος του προστίμου που επιβάλαμε περιορίσθηκε από το πλαφόν των προστίμων που μπορεί να επιβάλλει η Επιτροπή», τόνισε ο Μπομπ Πόσνερ, στέλεχος της βρετανικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν διαπίστωσε κάτι επιλήψιμο στις σχέσεις του Leave.EU με την εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία κατηγορείται ότι περισυνέλεξε και εκμεταλλεύθηκε τα προσωπικά δεδομένα 90 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους για πολιτικούς σκοπούς.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Leave. EU και την Cambridge Analytica δεν προχώρησαν πέραν των διερευνητικών επαφών.

Κλείσιμο
Το κίνημα Leave. EU αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης κατά των συμπερασμάτων της Εκλογικής Επιτροπής.

Η εκστρατεία Leave. EU ιδρύθηκε από τον βρετανό εκατομμυρίούχο Αρον Μπανκς το 2015 για να υπερασπισθεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υποστηρίχθηκε από τον τότε επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ. Το Leave. EU δεν επελέγη από την Εκλογική Επιτροπή ως επίσημος εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας των υποστηρικτων του Brexit.

Ομως το κίνημα, πολύ δραστήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάσισε την εκστρατεία του σε ένα έντονο αντισυστημικό κλίμα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. Σήμερα παραμένει ενεργό και έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του υπέρ του σκληρού Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης