Συρία: Στην ανατολική Γούτα εισήλθε η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα

Συρία: Στην ανατολική Γούτα εισήλθε η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα

Πρόκειται για το τρίτο φορτίο σε δέκα ημέρες – Κάθε δέμα περιέχει τρόφιμα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μιας οικογένειας για ένα μήνα

Στην ανατολική Γούτα εισήλθε η αυτοκινητοπομπή των 25 φορτηγών που μεταφέρει τρόφιμα για τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Συρία, Πάβελ Κρίζιεκ, «η αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Γούτα και κατευθύνεται προς την Ντούμα»
   
Η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει 25 φορτηγά, που μεταφέρουν 5.200 δέματα με τρόφιμα και 5.220 σάκους αλευριού, που προορίζονται για 26.100 ανθρώπους, ανέφερε ο Κρίζιεκ στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Κάθε δέμα, υποστήριξε, περιέχει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις διατροφικές συνήθειες μιας πενταμελούς οικογένειας για ένα μήνα. Στην αποστολή μετέχει η ΔΕΕΣ, η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος, (SARC) και ο ΟΗΕ. 

Το τρίτο πακέτο βοήθειας σε δέκα μέρες 

Τα δέματα θα καλύψουν «μόνο ένα μικρό μέρος των οικογενειών που έχουν ανάγκη». Είναι το τρίτο φορτίο βοήθειας μέσα σε δέκα ημέρες που παραδίδεται στην πόλη Ντούμα, στο βόρειο τμήμα που βρίσκονται αντάρτες από τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε και αδιάκοπα δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. 

Το βόρειο τμήμα του θύλακα τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ, μίας από τις δύο κυριότερες οργανώσεις της Γούτα. Γενικά οι παραδόσεις βοήθειας θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή 


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μια νέα  ομάδα αμάχων εγκατέλειψε την ανατολική Γούτα μέσω ενός νέου σημείου διέλευσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο για την εθνική συμφιλίωση, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, περισσότεροι από 350 άμαχοι έφυγαν από την ανατολική Γούτα στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας μετά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και μαχητές στην περιοχή.

Η 17η ανθρωπιστική εκεχειρία στην ανατολική Γούτα ξεκίνησε σήμερα στις 9.00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα το κέντρο ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι αναμενόταν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σχεδόν 900 άμαχοι έχουν φύγει από την περιοχή 

«Ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες με τους ηγέτες των παράνομων ενόπλων οργανώσεων στην ανατολική Γούτα, μια μεγάλης κλίμακας απομάκρυνση αμάχων διοργανώθηκε στη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας την Πέμπτη. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 350 κάτοικοι του οικισμού Χαμορίγια έφυγαν από την περιοχή μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου», δήλωσε στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο υποστράτηγος Γιούρι Γεφτουσένκο, επικεφαλής του κέντρου.

Ως εκ τούτου, σχεδόν 900 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της ανατολικής Γούτα που τελούν υπό τον έλεγχο μαχητών αφότου δημιουργήθηκε ο ανθρωπιστικός διάδρομος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramp_kina

Η εκεχειρία με την Τουρκία εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ κάποιες μικρές αψιμαχίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά της, «έσβησαν άμεσα», ήταν η δήλωση του Μαρκ Έσπερ που αναπαρήγαγε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter

erdogan_2

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την Κυριακή πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, αν δεν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τις ΗΠΑ μετά το πέρας της εκεχειρίας 120 ωρών - Μίλησε με Μπόρις Τζόνσον ο Ερντογάν