God saved the Queen: Aπόπειρα δολοφονίας της Ελισάβετ αποκαλύπτεται 37 χρόνια μετά

God saved the Queen: Aπόπειρα δολοφονίας της Ελισάβετ αποκαλύπτεται 37 χρόνια μετά

Τι είχε συμβεί στη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 1981

God saved the Queen: Aπόπειρα δολοφονίας της Ελισάβετ αποκαλύπτεται 37 χρόνια μετά
Απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Ελισάβετ κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού της στη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 1981, η οποία για χρόνια παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό, αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το CNN. 

Επίδοξος δράστης ήταν ένας 17 χρόνος Νεοζηλανδός, ο Κρίστοφερ Τζον Λιούις, ο οποίος χρησιμοποιώντας μια καραμπίνα, άνοιξε πυρ κατά της βασιλικής αυτοκινητοπομπής, από τον πέμπτο όροφο κτιρίου στο οποίο είχε κρυφτεί, στην πόλη Ντούνεντιν. 

Ο πυροβολισμός δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό και η αστυνομία διαβεβαίωσε τα μέλη της συνοδείας ότι θα διενεργούσε έρευνα. 
Κλείσιμο

Ο Λιούις συνελήφθη αλλά  δεν κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας πάρα μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Οι αρχές είχαν καταφέρει να αποκρύψουν το εν λόγω περιστατικό για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο πληροφορίες περί δολοφονικής απόπειρας κατά της βασίλισσας Ελισάβετ άρχισαν να κυκλοφορούν στα τοπικά ΜΜΕ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Ο λόγος που χρειάστηκαν τόσα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στις επίσημες αποκαλύψεις ήταν η απόφαση των τοπικών αρχών να κρατήσουν το περιστατικό κρυφό, για να μην προκληθούν αντιδράσεις από το σοβαρό κενό ασφαλείας. 

Ήταν το πείσμα ενός δημοσιογράφου, του Χάμις Μακ Νέιλι, ο οποίος κατάφερε μετά από πολύ κόπο να αποκτήσει πρόσβαση στα απόρρητα αρχεία της των αρχών ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας, γεγονός που οδήγησε στις επίσημες ανακοινώσεις περί απόπειρας δολοφονίας της Βασίλισσας. 

Σύμφωνα με το CNN, τα αντίγραφα των αρχείων αναφέρουν πως ο δράστης, ο οποίος είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε πως ενήργησε εκ μέρους τοπικής ακροδεξιάς οργάνωσης με τη βοήθεια δύο ακόμη ανδρών,  στους οποίους είχε δώσει τα ονόματα "Πολική Αρκούδα" και "Χιονάνθρωπος".

Αργότερα παραδέχτηκε πως οι δήθεν συνεργοί του ήταν απλώς αποκυήματα της φαντασίας του. Ο Λιούις αυτοκτόνησε το 1997 και ενώ περίμενε να δικαστεί για το φόνο μιας γυναίκας και του παιδιού της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης