LIVE

Κορωνοϊός

Διεθνή ΜΜΕ: Από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και την Ινδία οι ελληνικές εκλογές

Διεθνή ΜΜΕ: Από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και την Ινδία οι ελληνικές εκλογές

Ο άνθρωπος που ρίσκαρε το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, κέρδισε - Η πέμπτη φορά που η χώρα οδηγείται σε εκλογές σε έξι χρόνια, γράφει ο διεθνής Τύπος

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για τις βουλευτικές εκλογές, με τα σημαντικότερα δίκτυα να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα αποτυπώνοντας τις εξελίξεις στην εκλογική μάχη.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο για μία ακόμα φορά, ενώ οι εκλογές απασχόλησαν ειδησεογραφικά δίκτυα από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, μέχρι και την Ινδία.Το πρακτορείο Russia Today αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει 144 έδρες, ενώ επισημαίνει πως ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγγέλης Μεϊμαράκης, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του κόμματος.Βέβαια, το ρωσικό πρακτορείο εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα.«Το κόμμα ελπίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε τρεις ημέρες», συνεχίζει το Russia Today.Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο BBC που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις, γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο άνθρωπος που «ρίσκαρε το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».

Κάνοντας, μάλιστα, μία αναδρομή στο παρελθόν και τη σύντομη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει τους σημαντικότερους σταθμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι μαραθώνιες συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η συμφωνία με τους δανειστές για τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC Ρίτσαρντ Γκάλπιν από την Αθήνα, γράφει για την πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο προβλέπει πως στη κυβέρνηση συμμαχίας θα προστεθεί και ένα τρίτο κόμμα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέσει το Γκάλπιν, η νίκη είναι μεγαλύτερη από αυτό που αναμενόταν, ενώ επισημαίνει πως η Χρυσή Αυγή προβλεπόταν να εκλεγεί στην Τρίτη θέση.

Την ίδια στιγμή, οι New York Times κάνουν εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές γράφοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στην εξουσία.

Η αμερικανική εφημερίδα, μάλιστα, γράφει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας «ο χαρισματικός Τσίπρας δεν κατάφερε να ξεσηκώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους όπως είχε κάνει στις αρχές του έτους όταν υποσχόταν να “τα βάλει” με τους πιστωτές της χώρας και δίνοντας την υπόσχεση ότι δε θα δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας».Παρά την επανεκλογή του, πάντως, οι New York Times προειδοποιούν πως ένα λάθος βήμα μπορεί να βγάλει τη χώρα την Ευρωζώνη, τη στιγμή που η σχέση της χώρας με την Ευρώπη βρίσκεται σε εύθραυστο επίπεδο.

Όλα αυτά, ενώ όπως επισημαίνει το δημοσίευμα υπάρχει η μεταναστευτική κρίση με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση γεωγραφικά.

Παράλληλα, η Washington Post γράφει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με «συννεφιασμένη» διάθεση απορώντας αν θα επιστρέψουν στα εκλογικά κέντρα σύντομα.
Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρας «τζόγαρε» με την επιλογή του να ζητήσει και πάλι την ψήφο του λαού.
«Αυτή είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές τα τελευταία έξι χρόνια και οι αναλυτές είχαν προβλέψει μία διάχυτη απάθεια που θα επηρέαζε το αποτέλεσμα. Πολλοί ψηφοφόροι είπαν την Κυριακή ότι ένιωσαν πως δεν είχαν πραγματική επιλογή αφού τα μεγάλα κόμματα συμφώνησαν στο πακέτο διάσωσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει επώδυνες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση στη φορολογία», γράφει η Washington Post.

Η ιταλική La Stampa εστιάζει στο μεγάλο ποσοστό αποχής αναφέροντας ότι αναλόγως χαμηλό ποσοστό σημειώθηκε στις εκλογές του 1946 με 51,5%.

Το δημοσίευμα γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας «ο οποίος απολάμβανε μεγάλης δημοτικότητας γιατί είχε υποσχεθεί να επαναφέρει στον ελληνικό λαό την αυτονομία και την αξιοπρέπεια, αναγκάστηκε να δεχθεί τους σκληρούς όρους του νέου προγράμματος διάσωσης».
Βέβαια, η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει πως αυτή η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές οδήγησε σε πτώση των ποσοστών του κόμματος, που τώρα μοιάζουν να προσεγγίζουν την ριζοσπαστική Αριστερά ή την ακροδεξιά ή τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που προσφέρει την επιστροφή σε μία πιο σταθερή πολιτική.

Οι εκλογές, όμως, έφτασαν μέχρι και την Νέα Ζηλανδία με το δίκτυο 9news να γράφει για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η ανάδειξη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα «ταξίδεψε» ακόμα και στην Ινδία με την εφημερίδα The Hindu να μεταφέρει τις εξελίξεις κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν με τις κλειστές τράπεζες και την συμφωνία της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές για τρίτο πακέτο στήριξης.

Το δημοσίευμα της ινδικής εφημερίδας, ωστόσο, αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στο λαό, μεταφέροντας δηλώσεις μίας 29χρονης, η οποία δηλώνει ότι ψήφισε «με βαριά καρδιά», καθώς το Μνημόνιο έχει ψηφιστεί και χρειάζεται μόνο κάποιος να το εφαρμόσει.

Η επανεκλογή Τσίπρα σχολιάζεται και από τον γερμανικό Τύπο με εκτενή ρεπορτάζ, όπως αυτό της Sueddeutsche Zeitung, η οποία με τίτλο «Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποψινή βραδιά αποτελεί «θρίαμβο» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά από την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας. «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός στην προεκλογική εκστρατεία. Την Παρασκευή το βράδυ, κατά την τελική του προεκλογική ομιλία, απέδειξε ότι μπορεί ακόμη να ενθουσιάσει τους ανθρώπους. Μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει το πώς άγγιξε το πλήθος, που ήταν αρχικά επιφυλακτικό. Ήθελε οπωσδήποτε τη δεύτερη ευκαιρία. Στο τέλος της ομιλίας του είχε κανείς σχεδόν ξεχάσει ότι ήδη είχε πάρει μια (ευκαιρία). Τώρα λαμβάνει μια ακόμη», επισημαίνει ο συντάκτης.

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα.

«Έκανα λάθη, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αλλά, όπως είπε, με καλή πρόθεση και για αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Την έλαβε. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών “συστημικών κομμάτων” τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση», αναφέρει ο αρθρογράφος και περιγράφει ως «θρίαμβο» του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι «οι επαναστάτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ (...) απέτυχαν πλήρως».

Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

«Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" η οποία μιλάει για «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του.

«Το τέλος μιας ψευδαίσθησης», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν» και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν "όχι". Ήταν ένα πεισματικό "όχι" που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο "μου είναι όλα αδιάφορα"», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους. «Ο νικητής όμως ονομάζεται και πάλι Αλέξης Τσίπρας», τονίζει ο συντάκτης.

Η εφημερίδα «Bild» έχει τίτλο «Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα» και αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δε ως «σοκαριστικό» το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη και ότι ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό ανέργων.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης