Πάνω από 100.000 κάτοκοι της Γάζας κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή

Πάνω από 100.000 κάτοκοι της Γάζας κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή

Διαβουλεύσεις επί της αυγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός - Το Τελ Αβίβ να δείχνει τα... δόντια του, εντείνοντας την στρατιωτική επιχείρηση κατά την Παλαιστινίων

Πάνω από 100.000 κάτοκοι της Γάζας κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή
Εντολή να εκκενώσουν τη βόρεια και ανατολική Γάζα έδωσαν οι ισραηλινές αρχές σφυροκοπώντας τις θέσεις της Χαμάς με την παλαιστινιακή οργάνωση να εκτοξεύει ρουκέτες οδηγώντας τους Ισραηλινούς στα καταφύγια και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, να μεταβαίνει στο Κάιρο για διαβουλεύσεις επί της αυγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός.

Ενα 24ωρο αφότου η πρόταση του Καίρου έπεσε στο... κενό, οι Ισραηλινοί ανανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο ενός 38χρονου πολίτη. Με το Τελ Αβίβ να δείχνει τα... δόντια του, εντείνοντας την στρατιωτική επιχείρηση κατά την Παλαιστινίων, στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών είναι η καταστροφή σπιτιών ανώτατων στελεχών της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο, πάνω από 100.000 κάτοκοι των περιοχών Ζεϊτούν και Σουατζαίγια στην πόλη της Γάζας λαμβάνουν αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες τους δίνεται η οδηγία να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή.

Κλείσιμο
Με την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση «Protective Edge» να διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της και το ισραηλινό αμυντικό σύστημα να αναχαιτίζει τουλάχιστον το 90% των ρουκετών της Χαμάς,η εφημερίδα Jerusalem Post, υποστηρίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χερσαία επίθεση, μετά την απόρριψη από την πλευρά της Χαμάς της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, προτού δώσει το «πράσινο φως» για χερσαία επέμβαση, θέλει να έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για εκτόνωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται, μέχρι τώρα, σε 202, ανάμεσά τους και ο πρώτος Ισραηλινός που σκοτώθηκε από οβίδα της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νέας αναζωπύρωσης στο πέρασμα του Ερέζ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στο στόχαστρο τα σπίτια του αρχηγού της «Ισλαμικής Τζιχάντ» Αμπντουλάχ αλ Χαράζιν, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Χαμάς, Φατχί Χαμάντ, του πρώην βουλευτή της Χαμάς, Ισμαήλ αλ Ασκάρ, και του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, το σπίτι του Ζαχάρ καταστράφηκε οπλοσχερώς αλλά ο ίδιος δεν βρισκόταν μέσα την ώρα του βομβαρδισμού.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Μαχμούτ Αμπάς στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, εντάσσεται στο πλαίσιο εκτόνωσης της κρίσης. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες για εφαρμογή της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός, αν και η Χαμάς είχε απορρίψει την πρόταση με το επιχείρημα ότι η ίδια αγνοήθηκε εντελώς στην κατάρτισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί Μοχάμεντ Μόρσι στην αυγυπτιακή προεδρία, το Κάιρο είχε μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων το 2012, ωστόσο τώρα η παλαιστινιακή οργάνωση θεωρεί λιγότερο φιλική τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία. Στο διπλωματικό «παιχνίδι» μπαίνει και η Αγκυρα, ο επόμενος σταθμός- μετά το Κάιρο- του Παλαιστίνιου προέδρου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης