Πρίγκιπας Χάρι για Κάρολο και Ουίλιαμ: «Θέλω να συμφιλιωθούμε» - Η εξομολόγηση για τη μητέρα του και το τελευταίο τηλεφώνημα μαζί της

Πρίγκιπας Χάρι για Κάρολο και Ουίλιαμ: «Θέλω να συμφιλιωθούμε» - Η εξομολόγηση για τη μητέρα του και το τελευταίο τηλεφώνημα μαζί της

Αποκαλύπτει γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στη Βρετανία με την οικογένειά του, τις ενοχές που τον στοιχειώνουν από το τελευταίο τηλεφώνημα με την Νταϊάνα και τα 20 χρόνια που δεν μπορούσε να κλάψει μετά τον θάνατό της

Πρίγκιπας Χάρι για Κάρολο και Ουίλιαμ: «Θέλω να συμφιλιωθούμε» - Η εξομολόγηση για τη μητέρα του και το τελευταίο τηλεφώνημα μαζί της
Στην απόφασή του να επιστρέψει στη Βρετανία με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους, αλλά και στις σχέσεις του με τον βασιλιά Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, αναφέρθηκε ο πρίγκιπας Χάρι, σε μια εκτενή συνέντευξη στο περιοδικό GQ.

Ο 42χρονος δούκας του Σάσεξ μίλησε επίσης για τον θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε επί δύο δεκαετίες προσπαθώντας να διαχειριστεί το πένθος του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η πατρότητα άλλαξε την αντίληψή του για την οικογένεια.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Prince Harry Opens Up: Grieving Princess Diana & The Royal Reconciliation

Η επιστροφή στη Βρετανία και η απόφαση για τα παιδιά του

Ο πρίγκιπας Χάρι μιλώντας για τη μετακόμιση στη Βρετανία, έπειτα από έξι χρόνια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε ότι βασικός παράγοντας στην απόφαση ήταν η επιθυμία του να μεγαλώσουν τα παιδιά του γνωρίζοντας και τη βρετανική κουλτούρα.

Όπως ανέφερε, ο 7χρονος Άρτσι και η 5χρονη Λίλιμπετ έχουν ήδη ξεκινήσει να φοιτούν σε βρετανικό σχολείο και δείχνουν να απολαμβάνουν τη νέα τους καθημερινότητα. «Το να μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά σε βρετανικό σχολείο σημαίνει πολλά για μένα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύτιμο για τα παιδιά του να αποκτήσουν εμπειρίες από δύο διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Ξεκαθάρισε ότι η επιλογή αυτή δεν αποτελεί κριτική στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά συνδέεται με την επιθυμία του να γνωρίσουν τα παιδιά του τη χώρα στην οποία μεγάλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η απόφαση ελήφθη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και δεν αποτελούσε αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Κλείσιμο
«Ήθελα να δείξω στα παιδιά μου πού μεγάλωσα και να τους δώσω τη δυνατότητα να ζήσουν κάποιες από τις εμπειρίες που είχα κι εγώ, τις καλές και όχι απαραίτητα τις κακές», σημείωσε.


«Ελπίζω να αφήσουμε πίσω μας όσα συνέβησαν»

Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και τη Μέγκαν να εγκαταλείψουν αρχικά τη Βρετανία, ο δούκας του Σάσεξ υποστήριξε ότι η στάση του απέναντι στις δυσκολίες έχει αλλάξει.

Παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά ορισμένων βρετανικών μέσων ενημέρωσης, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι εντάσεις των προηγούμενων ετών μπορούν να περιοριστούν.

«Έχουν δοθεί ορισμένες μάχες και ήταν αναγκαίο να δοθούν. Ελπίζω, όμως, ότι μπορούμε πλέον να βάλουμε μια τελεία», ανέφερε.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία αυτή δεν σημαίνει πως αγνοεί τις δυσκολίες.

«Δεν είμαι αφελής. Υπήρξα αφελής στο παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι», είπε, τονίζοντας ότι ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων.


Η απώλεια της μητέρας του και τα 20 χρόνια καταπίεσης των συναισθημάτων

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, σε ηλικία 36 ετών.

Ο Χάρι ήταν τότε μόλις 12 ετών και, όπως εξήγησε, χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις που είχε πάνω του η απώλεια.

Ο Χάρι υποστήριξε ότι το πένθος δεν είναι κάτι που ο άνθρωπος ξεπερνά οριστικά, αλλά μια εμπειρία με την οποία μαθαίνει να ζει. «Για πολλά χρόνια αισθανόμουν ότι αν σταματούσα να πενθώ, θα ήταν σαν να εγκατέλειπα τη μνήμη της μητέρας μου. Αναρωτιόμουν ακόμη αν το να είμαι ευτυχισμένος θα αποτελούσε προδοσία απέναντί της», εξομολογήθηκε.

Όπως είπε, η δυσκολία του να εκφράσει τα συναισθήματά του επηρέασε σημαντικά την προσωπική του ζωή. Επί περίπου δύο δεκαετίες συνήθιζε να απαντά πως είναι καλά, ακόμη και όταν δεν αισθανόταν έτσι.

Η ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε καθοριστικό σημείο καμπής: «Ήταν εκείνη που μου επέτρεψε πραγματικά να πενθήσω και να αποδεχθώ ότι έχασα τη μητέρα μου και ότι έχω δικαίωμα να κλάψω γι' αυτό», ανέφερε.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι για περίπου 20 χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του δεν μπορούσε να κλάψει, παρά τις προσπάθειές του.


Οι ενοχές για το τελευταίο τηλεφώνημα με τη μητέρα του

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δούκας του Σάσεξ στο τελευταίο τηλεφώνημα που είχε με τη μητέρα του, λίγο πριν από τον θάνατό της.

Όπως παραδέχθηκε, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προσωπικές του τύψεις, καθώς τότε, ως παιδί, βιαζόταν να επιστρέψει στο παιχνίδι με τα ξαδέλφια του. «Αν ήξερα ότι ήταν η τελευταία φορά που της μιλούσα, η συζήτησή μας θα ήταν εντελώς διαφορετική», δήλωσε.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ανάμνηση τον βάραινε για πολλά χρόνια, αν και η απόκτηση των δικών του παιδιών τον βοήθησε να κατανοήσει διαφορετικά τη συμπεριφορά του 12χρονου εαυτού του.

Ο Χάρι αποκάλυψε επίσης ότι εξακολουθεί να σκέφτεται τη μητέρα του σχεδόν καθημερινά, αναρωτώμενος πώς θα ήταν η ζωή του και η οικογένειά του εάν εκείνη ζούσε. Ορισμένες φορές, όπως είπε, αισθάνεται ακόμη την παρουσία της και θεωρεί ότι διατηρεί έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό μαζί της.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που πραγματικά αισθάνομαι την ενέργειά της», ανέφερε.


Η σχέση με τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ: «Θέλω να συμφιλιωθούμε»

Ο Χάρι αναφέρθηκε και στις δύσκολες σχέσεις του με τον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, και τον μεγαλύτερο αδελφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Όταν ρωτήθηκε εάν βιώνει ένα είδος πένθους για τις οικογενειακές σχέσεις που έχουν διαταραχθεί, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά ή μεταξύ αδελφών αποτελούν συνηθισμένη πραγματικότητα για πολλές οικογένειες.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι επιθυμεί να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τους συγγενείς του. «Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να διορθώσουν τις σχέσεις τους. Εγώ θέλω» τόνισε.

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι οικογενειακές πληγές μπορούν να επουλωθούν, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Οι ουλές παραμένουν για πάντα, αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι όσα έχουν συμβεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό να αφήνει κανείς πίσω του το παρελθόν.

«Με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και με τόσα προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται διαρκώς οι οικογενειακές συγκρούσεις», σημείωσε.


Τι είπε για την υγεία του βασιλιά Καρόλου

Η συζήτηση στράφηκε και στην κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει καρκίνο.

Ο Χάρι αναγνώρισε ότι η ασθένεια ενός γονέα μπορεί να προκαλέσει φόβο για μια μελλοντική απώλεια, ιδιαίτερα σε κάποιον που έχει ήδη βιώσει τον θάνατο της μητέρας του.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον πατέρα του, δήλωσε ότι η υγεία του βελτιώνεται. «Ναι, αλλά αναρρώνει» απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε εάν η ασθένεια του Καρόλου επαναφέρει μνήμες από την απώλεια της μητέρας του.

Ο δούκας του Σάσεξ στάθηκε επίσης στη διαφορά ανάμεσα σε έναν ξαφνικό θάνατο και στη μακροχρόνια ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα αποχαιρετισμού. Όπως εξήγησε, έχοντας βιώσει την αιφνίδια απώλεια της μητέρας του, έχει αναρωτηθεί πολλές φορές ποια από τις δύο εμπειρίες είναι δυσκολότερη, καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει μία απάντηση.

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε ακόμη για τον τρόπο με τον οποίο η πατρότητα επηρέασε τη στάση του απέναντι στη συναισθηματική έκφραση.

Όπως εξήγησε, μεγαλώνοντας μέσα στη βασιλική οικογένεια είχε μάθει να συγκρατεί τα συναισθήματά του. Σήμερα προσπαθεί να εφαρμόσει διαφορετικές αρχές στην ανατροφή του Άρτσι και της Λίλιμπετ.

«Όταν είσαι 42 ετών και έχεις δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αρχίζεις να κοιτάζεις πίσω, να σκέφτεσαι τι πήρες από τους γονείς σου, τι θέλεις να κρατήσεις και τι όχι», δήλωσε.

Υποστήριξε ότι η ευαλωτότητα δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης, ιδιαίτερα στον ρόλο του γονέα.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια προσωπική εμπειρία από την περίοδο που γεννήθηκε ο Άρτσι, όταν επέστρεφε στο σπίτι έπειτα από ιδιαίτερα πιεστικές ημέρες στο Λονδίνο.

Όπως περιέγραψε, διαπίστωνε ότι το άγχος του επηρέαζε άμεσα το βρέφος όταν το κρατούσε στην αγκαλιά του. Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να αξιοποιεί τη διαδρομή της επιστροφής στο σπίτι, ώστε να ηρεμεί προτού συναντήσει την οικογένειά του.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Χάρι παραδέχθηκε ότι έχει βιώσει περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης, περιγράφοντας ακόμη και στιγμές κατά τις οποίες βρέθηκε κουλουριασμένος στο πάτωμα της κουζίνας του.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζεται με οίκτο εξαιτίας των προσωπικών του εμπειριών.

«Δεν θέλω καμία συμπόνια. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού αυτό το στάδιο», δήλωσε.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί, απάντησε: «Επειδή είμαι πρίγκιπας». Στη συνέχεια εξήγησε ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, είχε πρόσβαση σε υποστηρικτικό περιβάλλον και σε θεραπευτικές υπηρεσίες, κάτι που αναγνωρίζει ότι δεν ισχύει για όλους.

Ο ίδιος σημείωσε πως σήμερα αισθάνεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, αποδίδοντας την αλλαγή στην προσωπική δουλειά που έχει κάνει, στην οικογένειά του και στην κοινωνική του δραστηριότητα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αποκτήσει για τον ίδιο η προσφορά προς τους άλλους, ιδιαίτερα μέσω της κοινότητας Invictus, που συνδέεται με τους τραυματίες και ασθενείς στρατιωτικούς και βετεράνους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης