Κριμαία: Σκηνικό πολέμου πριν το δημοψήφισμα

Κριμαία: Σκηνικό πολέμου πριν το δημοψήφισμα

Κυρώσεις εις βάρος του Κρεμλίνου ετοιμάζουν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, «αντίποινα» σχεδιάζει και ο Πούτιν

Κριμαία: Σκηνικό πολέμου πριν το δημοψήφισμα
Σκηνικό πολέμου στην Κριμαία εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την προσάρτηση της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου στη Ρωσία, με τη Μόσχα να επιδεικνύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να κουνάει το δάχτυλο στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι, εάν συνεχίσει την ίδια τακτική, αυτό δεν θα είναι καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο συναντήθηκαν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομολόγός του, Σεργκέι Λαβρόφ, δύο μόλις 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, σε μία ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της ουκρανικής κρίσης.  
       
Κλείσιμο
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο και, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η συνάντηση δεν αναμένεται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί: εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για κυρώσεις και βέτο, όπως και στρατιωτικά γυμνάσια.
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το "Kievpost", ότι για την πλήρη ενσωμάτωση και αφομοίωση της ρωσικής πραγματικότητας θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες.
 
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ρωσίας σχεδιάζει τις δικές της κυρώσεις σε βάρος ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς ένα 24ωρο μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν δηλώσει πως θα ανακοινώσουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Στο μεταξύ, το ΔΝΤ αρχίζει τις επαφές με το Κίεβο για τη χορήγηση δανείου.   
 
Χθες, αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση, στην οποία χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ότι στόχος της πρότασης είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας, «προτού χαθούν αθώες ζωές».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά και σήμερα και η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης