Κριμαία: Ούτε σήμερα κατάφεραν να περάσουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Κριμαία: Ούτε σήμερα κατάφεραν να περάσουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Εμπόδισαν τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές - Πολλοί ένοπλοι φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια - Μόσχα: Δεν έχουν λάβει «επίσημη πρόσκληση» 


Κριμαία: Ούτε σήμερα κατάφεραν να περάσουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε την Παρασκευή να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και την Πέμπτη.
 
Συγκεκριμένα, περίπου δέκα ένοπλοι εμπόδισαν κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές, τα οποία ακολουθούνταν από περίπου 15 πολιτικά ουκρανικά αυτοκίνητα, να περάσουν στην Κριμαία.
 
Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ».
 
Κλείσιμο
Να σημειωθεί πως πολλοί ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια βρίσκονταν μπροστά από τα οχήματα κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους.
 
Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν επίσης εμποδιστεί να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα. Σύμφωνα με μια δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων. . . (έμοιαζαν) επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι».
 
Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.

Μόσχα για παρατηρητές ΟΑΣΕ: Δεν έχουν λάβει «επίσημη πρόσκληση» 

Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οποίου εμποδίστηκαν και πάλι σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», κατήγγειλε το υπουργείο.

«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει ακραίες τις νέες ουκρανικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατέλαβαν την εξουσία με τα όπλα», και εξακολουθούν να θεωρούν τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης