Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν την Τρίτη σε νέες διαδηλώσεις, λίγες μόνο ώρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 51 ανθρώπους.
Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου επέρριψαν την ευθύνη στο στρατό για τη σφαγή έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε την Τετάρτη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο.
«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο ακολούθησαν κατασταλτικές ενέργειες, που αποκορυφώθηκαν από τη σφαγή που διέπραξε η Ρεπουμπλικανική Φρουρά τα ξημερώματα, καλούμε όλους τους πολίτες και τον τιμημένο λαό της Αιγύπτου να διαδηλώσει αύριο σε όλη την Αίγυπτο», ανέφερε ο Χάτεμ Αζάμ, εκπρόσωπος μιας συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των διαδηλωτών, σχετικά με τους οποίους δήλωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα και απέστειλε μήνυμα στον αιγυπτιακό λαό καλώντας για ηρεμία.
Κλείσιμο
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του Μανσούρ και τα μηνύματα του αιγυπτιακού στρατού, οι συγκρούσεις της Δευτέρας φαίνεται πως φέρνουν ακόμα πιο κοντά την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.
Άλλωστε, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καλούν ανοιχτά σε εξέγερση κατηγορώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία», οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια μαζική σύρραξη είναι λίγες.
Η μοναδική, ίσως, ελπίδα ακούει στο όνομα του νομπελίστα Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ή σε εκείνο του νομικού και Σοσιαλδημοκράτη Ζίαντ Μπαχάα ελ-Ντιν, οι οποίοι ακούγονται ως οι πιθανότεροι να αναλάβουν πρωθυπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο Ελ Μπαραντέι, μάλιστα, ο οποίος λεγόταν πως θα αναλάμβανε άμεσα την πρωθυπουργία της μεταβατικής κυβέρνησης, πριν το «μπλόκο» του σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ, έγραψε σε μήνυμά του στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη» συμφιλίωσης.
Υπάρχουν ερωτήσεις που πολλοί γονείς κάνουν ψιθυριστά. Και άλλες που δεν κάνουν ποτέ. Όχι γιατί δεν τους απασχολούν. Αλλά γιατί φοβούνται ότι η απάντηση μπορεί να τους γεμίσει ενοχές.
Το διήμερο της διοργάνωσης περιλαμβάνει τον 2ο διεθνή αγώνα ποδηλασίας UCI Gran Fondo Loutraki Greece, ποδηλατική Expo, pasta party, τεχνικές παρουσιάσεις και μια μεγάλη γιορτή στην τελετή απονομής των μεταλλίων, με την υπογραφή του Kyvernitis Sports & Events