Η Αίγυπτος ένα βήμα πριν το πραξικόπημα

Η Αίγυπτος ένα βήμα πριν το πραξικόπημα

Ο Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο - Νέες παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης την Τρίτη - Φόβοι για λουτρό αίματος στην πλατεία Ταχρίρ

Η Αίγυπτος ένα βήμα πριν το πραξικόπημα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ακόμα μία φορά η Αίγυπτος, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι και ο στρατός βρίσκονται σε μια δυναμική αντιπαράθεση η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει πλήρως την χώρα, ενώ το πλήθος των πολιτών που συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ όλο και μεγαλώνει.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πλέον αυξάνονται οι φόβοι για πραξικόπημα.

O πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου κλείνει τα... αυτιά του στις φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία επιμένοντας στα δικά του σχέδια για εθνική συμφιλίωση.

Κι ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος της πατρίδας του από την τωρινή λύση μπορεί να είναι πολιτική, καλεί τον Μοχάμεντ Μόρσι, να κάνει βήματα που δείχνουν πως τα αιτήματα των διαδηλωτών βρίσκουν ανταπόκριση.

Το τελεσίγραφο που έθεσε η αντιπολίτευση της χώρας στον Μόρσι ζητώντας του να παραιτηθεί διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολιτική ανυπακοή εκπνέει σήμερα την  ώρα που ο Αιγύπτιος πρόεδρος λέει «όχι» στο τελεσίγραφο του στρατού που του ζητά να τα βρει μέσα σε 48 ώρες με τα υπόλοιπα κόμματα για να αποσοβηθεί η πολιτική κρίση στη χώρα .

Η Αίγυπτος μοιάζει με ηφαίστειο που κοχλάζει, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN με την  Ουάσινγκτον να υποστηρίζει, δια στόματος Μπαρακ Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ «είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν κανένα μεμονωμένο κόμμα ή ομάδα".

Κλείσιμο


Είκοσι εκατομμύρια υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο ζητώντας την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία.

Τα νήματα των  αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κινούν δύο προσωπικότητες της Αιγύπτου:  Ο Αμρ Μούσα και ο Ελ Μπαραντέι. Ο Μούσα, μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης,  πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου,  ήταν υποψήφιος στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Χθες, με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «η πρόσκληση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του λαού μέσα στις επόμενες ώρες αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί». Ο Μούσα όπως και ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας, είναι δύο πολιτικοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για την κατακερματισμένη αιγυπτιακή αντιπολίτευση, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να καθοδηγήσει τα γεγονότα αυτή τη στιγμή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διχασμένα και δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να μπορούν να συγκριθούν με την άρτια από πλευράς οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο Μόρσι.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία 48 ωρών στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του προέδρου.

Αφού τονίζεται ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είχε προειδοποιηθεί από τον στρατηγό που έκανε την ανακοίνωση, η προεδρία δηλώνει ότι «ορισμένες από τις ανακοινώσεις κρύβουν υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην περίπλοκη εθνική κατάσταση».

Πάντως, επίσημες πηγές γνωστοποίησαν την Τρίτη την παραίτηση ενός εκπροσώπου του προέδρου Μόρσι και του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ίχαμπ Φάχμι, ο οποίος είχε αποσπαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να παραιτηθεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου αυτού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλάα αλ Χαντίτι δήλωσε στο πρακτορείο MENA ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Καντίλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης