Ο Τιτανικός όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί: Βίντεο με το ναυάγιο σε κάθε λεπτομέρεια

Ο Τιτανικός όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί: Βίντεο με το ναυάγιο σε κάθε λεπτομέρεια

Είναι η πρώτη τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση του διάσημου ναυαγίου 

titanic_3d
Λεπτομέρειες του ναυαγίου του Τιτανικού, όπως δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν, αποκαλύπτει η πρώτη ψηφιακή σάρωση ολόκληρου του διάσημου ναυαγίου, που δημιουργήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία χαρτογράφησης.

Πλέον, οι λάτρεις της ιστορίας του Τιτανικού μπορούν να κάνουν μια τρισδιάστατη «περιήγηση» στο πλοίο που βυθίστηκε το 1912, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, μέσω ενός βίντεο που αναπτύχθηκε από περισσότερες των 700.000 εικόνων, οι οποίες έχουν ληφθεί από κάθε γωνία του ναυαγίου.

Scan of Titanic reveals wreck as never seen before - BBC News


Η τρισδιάστατη απεικόνιση δείχνει το πλοίο σαν να βρίσκεται στη στεριά, δίνοντας, έτσι, στους ανθρώπους μια μοναδική οπτική πρόσβαση σε λεπτομέρειες, όπως η αίθουσα ασυρμάτου και ο σειριακός αριθμός στην προπέλα.

Πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη «αμερόληπτη ματιά» στο ναυάγιο του Τιτανικού, στο σύνολό του, και βασίζεται σε καθαρά δεδομένα.

Κλείσιμο


Η σάρωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan Ltd και την Atlantic Productions, η οποία γυρίζει και ένα ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο έργο.

Υποβρύχια ρομπότ που ελέγχονταν από εξειδικευμένες ομάδες, πέρασαν 200 «σκληρές» ώρες για να χαρτογραφήσουν το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται σε δύο τμήματα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.



Οι ιστορικοί εκφράζουν την ελπίδα ότι η ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού θα προσφέρει νέες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα της 14ης Απριλίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Productions, Andrew Geffen δήλωσε στο BBC την Τετάρτη: «Μεγάλοι εξερευνητές έχουν κατέβει στον Τιτανικό... αλλά στην πραγματικότητα πήγαν με κάμερες πολύ χαμηλής ανάλυσης και μπορούσαν μόνο να κάνουν εικασίες για το τι συνέβη. Τώρα έχουμε μπροστά μας κάθε κομμάτι του Τιτανικού, κάθε λεπτομέρεια, μπορούμε να το συναρμολογήσουμε, οπότε για πρώτη φορά μπορούμε πραγματικά να δούμε τι συνέβη και να αξιοποιήσουμε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξετάσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά εβδομάδα με την εβδομάδα θα υπάρχουν νέα ευρήματα».

titanic_2
titanic_3
titanic_4


Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος περίπου 12.500 ποδιών (3.800 μέτρων), περίπου 370 ναυτικά μίλια από τις ακτές του καναδικού νησιού Newfoundland. Βρίσκεται σε δύο κύρια κομμάτια που απέχουν μεταξύ τους περίπου 600 μέτρα.

Το πλοίο βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1912.


Ειδήσεις σήμερα:

Βαρουφάκης: «Λέμε όχι στον Τσίπρα που οργανώνει νομή υπουργείων σε μια συγκυβέρνηση με προοδευτικό προσωπείο»

Πυρά Charlie Hebdo σε Ερντογάν στο νέο εξώφυλλο - Τον εμφανίζει να παθαίνει ηλεκτροπληξία σε μπανιέρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έβγαινε για μπύρα και γιατί


Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης