Γαλλία: Συνεχίζεται το χάος στους δρόμους - Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει υπερβολική βία από την αστυνομία

Γαλλία: Συνεχίζεται το χάος στους δρόμους - Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει υπερβολική βία από την αστυνομία

Συνδικάτα δικηγόρων, δικαστές, ΜΚΟ και αριστεροί πολιτικοί καταγγέλλουν από την πλευρά τους την αστυνομική βία

paris-riots-m
Η Γαλλία εξακολουθεί να «βράζει». Οι διαδηλώσεις, τα επεισόδια και οι συμπλοκές με την αστυνομία συνεχίζονται, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαμηνύει σε κάθε τόνο πως το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί.

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για την «υπερβολική καταφυγή στη βία και σε καταχρηστικές συλλήψεις» στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και καλεί τις αρχές να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλωτών».

«Προειδοποιούμε για την υπερβολική καταφυγή στη βία και σε καταχρηστικές συλλήψεις που αναφέρονται σε πολλά ΜΜΕ», γράφει το γαλλικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας σε σειρά τουίτ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καθώς αναμένονται νέες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, υπενθυμίζουμε πως οι γαλλικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν θα γίνει σεβαστό» και «να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλωτών αποφεύγοντας να καταφύγουν σε υπερβολική βία», προσθέτει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ απαιτεί επίσης από τις γαλλικές αρχές «την απαγόρευση της χρήσης χειροβομβίδων αποπερικύκλωσης» λόγω της «επικινδυνότητας των όπλων αυτών τα βλήματα των οποίων πλήττουν στην τύχη ανθρώπους».

Η Αμνηστεία καταγγέλλει επίσης την «καταχρηστική χρήση κλομπ» και αναφέρει πως «πολλά ΜΜΕ έχουν τεκμηριώσει την καταφυγή σε ρίψη δακρυγόνων κατευθείαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλώσεις" και "σε σημαντικές ποσότητες».

Κλείσιμο
Τα κλομπ «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε ειρηνικούς ανθρώπους, που έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο ή ενώ διαλύονται», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

«Μετά την κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου, ένας διαδηλωτής χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στον έναν όρχι αφού δέχθηκε χτύπημα με κλομπ στον καβάλο. Ωστόσο ο διαδηλωτής δεν αντιπροσώπευε κανέναν κίνδυνο. Άλλες καταχρηστικές χρήσεις κλομπ έχουν αναφερθεί», αναφέρει η ΜΚΟ.'

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν τόνισε «την απαραίτητη αναλογικότητα στη χρήση δύναμης και την ανάγκη άμεσης έναρξης έρευνας σε περίπτωση παραβίασης της δεοντολογίας».

Από τις 16 Μαρτίου -όταν η κυβέρνηση κατέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος ώστε να περάσει με το στανιό τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από την Εθνοσυνέλευση- εκατοντάδες διαδηλωτές προσήχθησαν στη Γαλλία προτού αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, στις 16 Μαρτίου, «292 άνθρωποι προσήχθησαν και προφυλακίστηκαν» στη διάρκεια της διαδήλωσης στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στο Παρίσι, εκ των οποίων «283 αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι».

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε την Τρίτη πως οι δυνάμεις της τάξης «έχουν υποχρέωση υποδειγματικής συμπεριφοράς» στη διαχείριση των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Συνδικάτα δικηγόρων, δικαστές, ΜΚΟ και αριστεροί πολιτικοί καταγγέλλουν από την πλευρά τους την αστυνομική βία.

Επιμένει ο Μακρόν: Το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου 

Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δηλώνοντας σε σημερινή συνέντευξή του ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί «μέχρι το τέλος του έτους».

«Αυτό το κείμενο θα συνεχίσει το δημοκρατικό του μονοπάτι», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους των δικτύων «France 2» και «TF1».

Δείτε βίντεο




Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Γαλλία , ο Μακρόν  επιχειρεί με την συνέντευξή του να πείσει τους συμπολίτες του για το συνταξιοδοτικό του «όραμα»: ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε έστω και οριακά να επιβιώσει πολιτικά- για εννέα ψήφους - καθώς καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του.

«Πιστεύετε ότι με κάνει χαρούμενο να εφαρμόσω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι!», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Για τον Μακρόν, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «απαραίτητη». «Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι ανάγκη», υποστήριξε.

O ένοικος των Ηλυσίων εξέφρασε για μία ακόμη φορά την «εμπιστοσύνη» του στην πρωθυπουργό της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν επισημαίνοντας ότι «χαιρετίζει την ευθύνη που ανέλαβε με την ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην αδράνεια» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο ίδιος ζήτησε επίσης μία «ειδική συνεισφορά» από τις «μεγάλες εταιρείες» που αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Χωρίς το ιππικό η παρέλαση της 25ης Μαρτίου - Για ποιον λόγο ματαιώθηκε η συμμετοχή του

Ασπασία Μπόγρη: Κινδύνευσε η ζωή της νεαρής κοπέλας που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από τον πατέρα της

Μικρούτσικος μετά τις δηλώσεις για την Τρέμη: «Ήμουν αφελής, πίστευα ότι είχε τελειώσει η συνέντευξη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης