Ο Νετανιάχου γράφει «την ιστορία του» - Άλλαξε γνώμη για τον Ομπάμα, μεγάλος σύμμαχος ο Τραμπ

Ο Νετανιάχου γράφει «την ιστορία του» - Άλλαξε γνώμη για τον Ομπάμα, μεγάλος σύμμαχος ο Τραμπ

Λίγο πριν από μια αναμέτρηση που ίσως τον φέρει ξανά στην πρωθυπουργία, ο μακροβιότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του

netanyahu
Ενώ απομένουν δύο εβδομάδες για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ελπίζει να βγει νικητής και να επιστρέψει ξανά στην εξουσία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα απομνημονεύματά του, στα οποία πραγματεύεται κυρίως τις τεταμένες σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα και την στοργική του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επικεφαλής της κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 και στη συνέχεια από το 2009 έως το 2021, ο Νετανιάχου αποχώρησε από την εξουσία πέρυσι. Τον διαδέχθηκε ένας ετερόκλητος συνασπισμός που σχηματίστηκε για να θέσει τέλος την παντοκρατορία του βετεράνου πολιτικού. Ένα τέλος που ενδεχομένως δεν θα είναι μόνιμο.

Στο βιβλίο «Bibi: My Story», ο 72χρονος νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενος για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων, λέει ότι είναι «για πάντα ευγνώμων» που είχε τον χρόνο (1,5 έτος εκτός κυβέρνησης) για να ολοκληρώσει τα απομνημονεύματά του.

Το έργο, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά και τα εβραϊκά, δεν έχει συγκλονιστικές αποκαλύψεις και δεν έγινε πρωτοσέλιδο στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά περιέχει βέλη προς την κυβέρνηση του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο είχε μια δύσκολη σχέση.

Έπειτα από την πρώτη του συνάντηση το 2007 με τον Ομπάμα, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία, ο Νετανιάχου ήταν αισιόδοξος. «Μπορώ να συνεργαστώ με αυτόν τον τύπο», θυμάται λέγοντας σε έναν από τους συμβούλους του.

Η άποψή του άλλαξε γρήγορα, είπε, κατηγορώντας «την τάση του Ομπάμα να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα αντιαποικιακό πρίσμα» και να θεωρεί το Ισραήλ (κακώς σύμφωνα με τον ίδιο) ως αποικιοκράτη επιτιθέμενο εναντίον των Παλαιστινίων.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία το 2016, ο Νετανιάχου ανέκτησε την εμπιστοσύνη του. «Συνειδητοποίησα ότι θα είχα πλέον έναν μεγάλο σύμμαχο στη μάχη μου ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ», γράφει αναφερόμενος στην εχθρότητα του Τραμπ απέναντι στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη.

Με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά από αποφάσεις που διαφοροποιούνταν από την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Μεσανατολικό, τις οποίες χαιρέτισε το Ισραήλ, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, παρά τη διεθνή συναίνεση που καθιστούσε την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό.

Στη συνέχεια, οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον.

Κλείσιμο
Στο βιβλίο του, ο Νετανιάχου χαίρεται που είχε κάποια επιρροή στην αμερικανική εσωτερική πολιτική. «Ήξερα ότι ο Τραμπ θα εκτιμούσε τη μεγάλη υποστήριξη που είχαμε εγώ και το Ισραήλ στην κοινότητα των Ευαγγελιστών, το πιο σημαντικό στοιχείο του εκλογικού του σώματος», γράφει ο Ισραηλινός πολιτικός.

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι η πέμπτη αναμέτρηση που διεξάγεται τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός 12χρονης: Η ΕΛΑΣ εντόπισε τον οίκο ανοχής που την πήγαινε ο Μίχος

La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ενεργειακή κρίση - Κομισιόν: Χωρίς πλαφόν το νέο πακέτο ρυθμίσεων κατά των υψηλών τιμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης