La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Οι δύο άντρες δείπνησαν μαζί και εξέτασαν τα σενάρια διαδοχής του Γενς Στόλτενμπεργκ, τον προσεχή Ιούνιο - Για αλλαγή του τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν λόγο οι αναλυτές, αν δεχτεί ο Ντράγκι

macron_draghi_arthro
Κάθε άλλο παρά νοσταλγική διάθεση φαίνεται πως έκρυβε το γεύμα που είχαν την περασμένη Πέμπτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, πριν ο «super Mariο» της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής σκηνής, παραδώσει τη σκυτάλη στην Τζόρτζια Μελόνι.

Για όσους στοιχημάτιζαν ότι το άστρο του Ντράγκι έχει δύσει, πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα La Repubblica θέλουν τον πρώην ευρωπαίο τραπεζίτη να βολιδοσκοπήθηκε από τον ένοικο του Ελιζέ για έναν νέο και… συναρπαστικό ρόλο. Στη διάρκεια της δίωρης «ιδιωτικής συνάντησης» του Μάριο Ντράγκι με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι συζητήθηκαν, κατά πληροφορίες, η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Σύνοδος Κορυφής των επόμενων ημερών, αλλά και οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, χωρίς να λείπουν και οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Απεναντίας, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, οι δύο ηγέτες φέρεται να αναστοχάστηκαν πάνω στην πρόταση που «έριξε» στο τραπέζι του δείπνου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ώστε ο Μάριο Ντράγκι να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούνιο.

Δεδομένης της μεγάλης αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και της βαθιάς γνώσης του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, μια ενδεχόμενη θητεία του πρώην τραπεζίτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα προσέδιδε άλλη δυναμική και κύρος στο ρόλο, αλλάζοντας, κατά αρκετούς αναλυτές, τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ των ευρωπαϊκών αμιγώς συμφερόντων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ το υψηλό επίπεδο συνεργασίας του με τον Μάριο Ντράγκι, για το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και δημόσια, με τελευταία αυτήν της Συνόδου της Πράγας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι περισσότεροι στη Γαλλία εκτιμούν πως το προφίλ του Μάριο Ντράγκι είναι ιδανικό, για να κατέχει διεθνείς σχέσεις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica.

Παρότι καμία συζήτηση για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έχει εκκινήσει επισήμως, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ωστόσο, καλείται παγίως να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των μελών, πράγμα που δε συνέβη στην ελληνοτουρκική περίπτωση, καθώς ο κ. Στόλτενμπεργκ υπερέβη ακόμη και την πρακτική των «ίσων αποστάσεων» αρκετές φορές απέναντι στις σχέσεις των μελών της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας, όταν κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρουν» στη διάρκεια συνέντευξής του και με την τουρκική προκλητικότητα σε πλήρη εξέλιξη, εκείνη την περίοδο.

Κλείσιμο
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πολύ καλή σχέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι, η αλλαγή σκυτάλης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σημάνει για την Αθήνα περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, φρενάροντας πιθανά την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Nammos τρέχει... στο Κατάρ για να προλάβει το Μουντιάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Γιατί κατέρρευσε σε οκτώ μήνες ο «κόκκινος στρατός»

Τζέιμς Κόρντεν: Σάλος με τη συμπεριφορά του παρουσιαστή - «Εφαγε πόρτα» από τον ιδιοκτήτη του Balthazar
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης