Τελικά ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν δεν τα πήγαιναν τόσο καλά

Τελικά ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν δεν τα πήγαιναν τόσο καλά

Βιβλίο που ρίχνει στο φως τα παρασκήνια του Λευκού Οίκου όταν συγκατοικούσαν πολιτικά οι δύο άνδρες, δείχνει ότι η σχέση τους απείχε από αυτό που φαινόταν δημόσια

obama-biden
Η στενή σχέση του Μπαράκ Ομπάμα όσο ήταν πρόεδρος στον Λευκό Οίκο με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν και τόσο αδελφική όσο φαινόταν δημόσια.

Αυτό αποκαλύπτει βιβλίο του δημοσιογράφου του New Yorker Ντάνιελ Ντεμπενεντέτι για τις σχέσεις των δύο ανδρών, οι οποίες εξακολουθούσαν να έχουν στιγμές έντασης ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Στις πρώτες ημέρες της σχέσεις τους ο Ομπάμα θεωρούσε τον Μπάιντεν άνθρωπο παλαιάς σχολής που μιλούσε αφ’υψηλού -αν δεν είναι και προσβλητικός- και φλυαρούσε ακατάπαυστα. Κάποια στιγμή έγραψε σε βοηθό του, όσο μιλούσε ο Μπάιντεν, «Πυροβόλησέ με, τώρα» - προφανώς για να γλυτώσει από όσα άκουγε.

Με τον καιρό η σχέση των δύο ανδρών είχε βελτιωθεί αλλά η δυσπιστία δεν είχε υποχωρήσει. Το 2010, γράφει το βιβλίο, ο Ομπάμα εξέτασε το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές του 2012 με αντιπρόεδρο την Χίλαρι Κλίντον, για να ενισχύσει τις ελπίδες του να επανεκλεγεί. Ο Μπάιντεν απογοητεύτηκε σαφώς όταν έμαθε την εξέλιξη.

Κλείσιμο
Αλλά και ο Μπάιντεν ήταν ο άνθρωπος που έλεγε ότι δεν είναι αυτός που θα κολακεύει τον Ομπάμα, εξηγώντας ότι «ο ανδρισμός μου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Άλλο ένα σημείο τριβής ήταν ποιος από τους δύο ανακοίνωσε πρώτος την υποστήριξή του στον γάμο των ομοφυλόφιλων, τον οποίο νομιμοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2014. Σύμβουλοι του Ομπάμα κατηγόρησαν τον Μπάιντεν ότι έσπευσε να το κάνει πρώτος, στερώντας από τον πρόεδρο την ευκαιρία να κάνει ο ίδιος πρώτος μια ιστορική ανακοίνωση. «Δεν μπορεί να ελέγξει το θορυβώδες στόμα του», έλεγαν για τον αντιπρόεδρο.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2020, ο Ομπάμα έδειξε μάλλον διστακτικά την υποστήριξή του για τον -υποψήφιο τότε πρόεδρο- Μπάιντεν καθώς πίστευε ότι η υποψηφιότητα Μπάιντεν θα ήταν «αδιανόητα οδυνηρή».

Μια διστακτική φιλία

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν όταν ο Μπάιντεν ήταν ήδη γερουσιαστής του Ντελαγουέρ και ο Ομπάμα το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που είχε συναρπάσει στο συνέδριο του 2004, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Τελικά ο Ομπάμα εξελέγη και αυτός γερουσιαστής εκείνη τη χρονιά, αλλά ως συνάδελφοι πλέον οι δυο τους μάλλον έβλεπαν ο ένας τον άλλο με σκεπτικισμό.

Ο Μπάιντεν δεν καλοέβλεπε τα νέα πρόσωπα και τον ενοχλούσε η κάλυψη από τον Τύπο στο πρόσωπο του Ομπάμα. Του πρότεινε πάντως να τα πουν σε ένα δείπνο σε ένα απλό ιταλικό εστιατόριο. Ο Ομπάμα αντιπρότεινε να πάνε κάπου καλύτερα γιατί το άντεχε η τσέπη του, κατά δήλωση του (πάντα σύμφωνα με το βιβλίο), μια υπεροψία που δεν άρεσε στον έμπειρο γερουσιαστή.

Η συνεργασία τους στην επιτροπή για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Έργα (όχι από τους σπουδαίες της Γερουσίας) έδωσε την ευκαιρία στον Ομπάμα να ψυχολογήσει τον Μπάιντεν: «Έντιμος άνθρωπος, αλλά, ρε φίλε, μιλά χωρίς σταματημό», φέρεται να είπε ο Ομπάμα στον στενό του συνεργάτη Ντέιβιντ Άξελροντ. Πίστευε δε ότι η γενιά γερουσιαστών όπως ο Μπάιντεν ευθύνεται που έκαναν την Ουάσιγκτον αναποτελεσματική.


Ειδήσεις σήμερα:

«Εκκλησία των Εθνών»: Έτσι... διώχνει τον Σατανά ο εξορκιστής της Θεσσαλονίκης

Ο Τραμπ καυχιόταν σε συνεργάτες του ότι γνώριζε τα «άπλυτα» της ερωτικής ζωής του Μακρόν - Τον εκβίαζε;


Πάτρα: Αδελφός εναντίον αδελφού - Υποστηρίζει ότι εκμεταλλεύθηκε την επιμέλεια της μητέρας για την περιουσία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης