Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επικίνδυνη τροπή με «χορό» πυραύλων – Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τη Ρωσία με απώλειες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επικίνδυνη τροπή με «χορό» πυραύλων – Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τη Ρωσία με απώλειες

Αγριεύει περισσότερο η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους - Νέα ενίσχυση με πυραύλους Javelin και Stinger περιμένει ο Ζελένσκι, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει S400 στους Ουκρανούς

hypersonic_missiles_xr
Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν καλύτερα από τις ρωσικές, οι οποίες αφήνουν παντού πτώματα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι – οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι Αμερικάνοι ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S400 που διαθέτει, ενώ το Κίεβο περιμένει και νέα ενίσχυση με πυραύλους Javelin και Stinger.

Με τις μάχες να μαίνονται πιο άγριες από κάθε άλλη στιγμή, κατά τις τρεισήμισι εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο του νότιου τμήματος της χώρας, ο πόλεμος δείχνει να παίρνει μία ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή με την χρήση νέων πυραύλων, ενώ ο Ζελένσκι εμφανίστηκε τη νύχτα αποφασισμένος να αντισταθεί μέχρι τέλους, διαμηνύοντας στο Κρεμλίνο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν καλύτερα από τους ρωσικές.

Στο στρατιωτικό πεδίο, ο ρωσικός στρατός επιμένει ακόμα και στην ισοπέδωση της Μαριούπολης, προκειμένου να ελέγξει την κρίσιμης σημασίας πόλη για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Αζοφική θάλασσα, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις δυτικά της Χερσώνας, προς την Οδησσό, έχοντας κύριο στόχο το Μικολάιβ.



Κλείσιμο
Ο πόλεμος φαίνεται να βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Οι ρώσοι ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, μία κίνηση που ερμηνεύεται από ειδικούς ως ένα μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση. «Το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη που περιείχε πυραύλους και αεροπορικά πυρομαχικά στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτόταν από τους New York Times, ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε, κυρίως ανεπίσημα, στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών συστημάτων S-400 που έχει στην κατοχή της. Και σε αντάλλαγμα να συμμετάσχει τελικά η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο η Ουάσιγκτον την είχε αποβάλει, ως «τιμωρία» ακριβώς επειδή είχε προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400! Δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, αλλά μία τέτοια εξέλιξη θα διέλυσε τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Ο «χορός» των πυραύλων, που εξελίσσεται σε αυτή τη φάση συμπληρώνεται με την δήλωση, που έκανε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολεξίγι Ντανίλοφ, ότι η χώρα του θα λάβει περισσότερους αμερικανικούς πυραύλους Javelin και Stinger εντός ημερών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «τα όπλα θα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας στο εγγύς μέλλον. Μιλάμε για μέρες».



Πιθανόν ενθαρρυμένος από τις δύο αυτές τελευταίες εξελίξεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε τη νύχτα του Σαββάτου ένα διάγγελμα με πολύ σκληρά μηνύματα προς το Κρεμλίνο:

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες», τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη πρωτοφανείς απώλειες και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν καταστραφεί κατά 80 έως 90%.

«Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», είπε, τονίζοντας ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα Ρώσων στρατιωτών».


Ειδήσεις σήμερα:

«Γουίλιαμ και Κέιτ, είστε ανεπιθύμητοι στο χωριό μας» - Αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους - Δείτε βίντεο

Πώς σώθηκε η πιο διάσημη γάτα της Ουκρανίας με τους 1 εκατ. ακολούθους στο instagram από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο

Ο Βασιλακόπουλος προειδοποιεί - «Τέταρτη δόση του εμβολίου για όλους, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης