Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο Αμερικανός πολίτης που σκοτώθηκε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο Αμερικανός πολίτης που σκοτώθηκε

Ο πολίτης που σκοτώθηκε ήταν ο 67χρονος Τζέιμς Γουίτνεϊ Χιλ - Έχασε τη ζωή του στο Χάρκοβο ενόσω περίμενε στην ουρά για να αγοράσει ψωμί

1-12
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε. Δεν έχω άλλες λεπτομέρειες για εσάς πέραν αυτού», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επιβεβαίωση από τον Άντονι Μπλίνκεν έγινε, αφότου η αστυνομία στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ότι ένας Αμερικανός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό.

Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης της περιοχής με κέντρο την πόλη Τσερνίχιβ, έκανε γνωστό πως 53 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες 24 ώρες. Ο απολογισμός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ποιος ήταν ο Αμερικανός που σκοτώθηκε 

Κλείσιμο
Ο πολίτης που σκοτώθηκε ήταν ο 67χρονος Τζέιμς Γουίτνεϊ Χιλ. Έχασε τη ζωή του στο Χάρκοβο στη διάρκεια επίθεσης σε βάρος αμάχων ενόσω περίμενε στην ουρά για να αγοράσει ψωμί.

Τα στοιχεία του ταυτοποιήθηκαν ύστερα από ανάρτηση της αδερφής του, Τσέριλ, στο Facebook.

«Ο αδερφός μου Τζίμι Χιλ σκοτώθηκε χθες στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Περίμενε στην ουρά για να αγοράσει ψωμί όπως και πολλοί άλλοι πολίτες που πυροβολήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Το πτώμα βρέθηκε από αστυνομικούς στο δρόμο» πρόσθεσε στην ανάρτησή της.

Λίγο νωρίτερα ο Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία. «Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», είπε ειδικότερα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η είδηση θανάτου, λίγο έξω από το Κίεβο, εικονολήπτη του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Ο εικονολήπτης Πιερ Ζακρζέφσκι έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, κοντά στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα, ο Ζακρζέφσκι συνόδευε τον 39χρονο Βρετανό δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ.

Ο εικονολήπτης βρισκόταν με τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Fox News.

Ο  Ζακρζέφσκι ήταν βετεράνος εικονολήπτης και είχε καλύψει τα περισσότερα σημαντικά πολεμικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία. 

«Είχε πολλά ταλέντα, δεν υπήρχε ρόλος που να μην μπορούσε να επιτελέσει για να βοηθήσει: από φωτογράφος μέχρι μηχανικός και παραγωγός. Τα έκανε όλα και υπό μεγάλη πίεση με εντυπωσιακή επιδεξιότητα. Ήταν πάντα έτοιμος να πει την ιστορία. Η γενναιότητά του, ο επαγγελματισμός, η αφοσίωσή του στη δουλειά, όλα ξεχώριζαν ανάμεσα στους δημοσιογράφους. Ήταν ένας γνωστός εικονολήπτης, όλοι όσοι εργάζονταν στον χώρο των ΜΜΕ εκτιμούσαν τη δουλειά του Πιερ», σημείωσε η Σκοτ, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της. 


Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times: Κερδίζει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις ο Πούτιν, όσο στέλνει περισσότερο στρατό στην Ουκρανία;

Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο: «Το κορίτσι μου παντρεύτηκε τον διάβολο», λέει η μητέρα της στο protothema.gr

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: Η στάση της μάνας «πρόδωσε» τον δολοφόνο της οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης