Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, απειλές για κυρώσεις στη Μόσχα λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, απειλές για κυρώσεις στη Μόσχα λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

Πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθούν σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου 

putinbiden
Το Κρεμλίνο θεωρεί εκδήλωση πληροφοριακής υστερίας τις αναφορές για το ενδεχόμενο να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε πρόσωπα που ανήκουν στο στενό περιβάλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους περιορισμούς εξαιτίας της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν είναι ειδήσεις, αλλά συνέχεια της πληροφοριακής υστερίας, την οποία παρατηρούμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν οι αναφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες που θα έχουν αύριο 7 Δεκεμβρίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθούν σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου και σε Ρώσους παραγωγούς ενέργειας, ενώ προβλέπουν την αποσύνδεση της χώρας από το σύστημα SWIFT (διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών και μεταβίβασης πληροφοριών).

Την παραμονή της πολυαναμενόμενης βιντεοκλήσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Λευκός Οίκος έδωσε το στίγμα του: εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν οικονομικά μέτρα και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς όμως να φτάσουν μέχρι την άμεση στρατιωτική απάντηση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στους δημοσιογράφους τα μέτρα που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ενεργοποιήσουν.

«Εάν κινηθεί ο Πούτιν, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους συμμάχους μας» στην ανατολική Ευρώπη για «περισσότερους στρατιώτες, δυνατότητες και ασκήσεις» και «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά», είπε η πηγή αυτή.

Ο αξιωματούχος άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν μια άμεση στρατιωτική απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι προκρίνει, εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, έναν «συνδυασμό» πολλών στοιχείων: τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, την επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και «την ουσιαστική αύξηση της στήριξης και των δυνατοτήτων των συμμάχων μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Προπληρωμή επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ - Δώρο Χριστουγέννων: Από αύριο η προπληρωμή τους

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - ΟΠΕΚΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η πληρωμή της προσαύξησης στους δικαιούχους

Καιρός: Βροχές από το βράδυ στην Αττική, χειμωνιάτικες θερμοκρασίες στη χώρα από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης