ΗΠΑ: Βουλευτής ζητά να μείνει εκτός Ολυμπιακών η αθλήτρια που «πρόσβαλε» την σημαία - «Έχετε εμμονή μαζί μου» λέει εκείνη

ΗΠΑ: Βουλευτής ζητά να μείνει εκτός Ολυμπιακών η αθλήτρια που «πρόσβαλε» την σημαία - «Έχετε εμμονή μαζί μου» λέει εκείνη

Ο σάλος που προκάλεσε η διαμαρτυρία της Γκουέν Μπέρι έφτασε μέχρι και τον... Λευκό Οίκο

sfirovolos
Η Αμερικανίδα σφυροβόλος που προκάλεσε σάλο στη χώρα της, εξαιτίας της στάσης που κράτησε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ ενώ βρισκόταν στο πόντιουμ για την απονομή του μεταλλίου της, απάντησε με έντονο ύφος στους επικριτές της.

Υπενθυμίζεται ότι η 31χρονη Γκουέν Μπέρι ανέβηκε στο πόντιουμ το περασμένο Σάββατο, έχοντας βρεθεί στην 3η θέση των αμερικανικών προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκείνη την ώρα, ξεκίνησε να παίζει ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σχεδόν αμέσως, η Μπέρι έβαλε το αριστερό χέρι στον γοφό της και άρχισε να κουνάει τα πόδια της. Έκανε μια στροφή, ώστε να αντικρίζει τις κερκίδες και όχι τη σημαία. Προς το τέλος του εθνικού ύμνου, σήκωσε το μαύρο T-Shirt της με τις λέξεις «Ακτιβίστρια Αθλήτρια» και κάλυψε με αυτό το κεφάλι της.



Η «διαμαρτυρία» της Μπέρι στο άκουσμα της «Αστερόεσσας» εξελίχθηκε σε μείζον θέμα, για το οποίο τοποθετήθηκε μέχρι και η Τζέν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Κληθείσα να σχολιάσει την κίνηση της αθλήτριας, η Ψάκι ανέφερε ότι, παρόλο που δεν συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, γνωρίζει καλά ότι είναι απίστευτα περήφανος που είναι Αμερικανός και τρέφει βαθύ σεβασμό για τον εθνικό ύμνο και όσα αντιπροσωπεύει, ιδίως για τους ένστολους Αμερικανούς που υπηρετούν σε διάφορες γωνιές της Γης. «Θα έλεγε όμως ακόμη, ότι μέρος της περηφάνιας του να είσαι Αμερικανός είναι να αναγνωρίζεις τις στιγμές που εμείς ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε στα υψηλότερα ιδανικά μας. Κι ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται ειρηνικά», συμπλήρωσε η Ψάκι, ουσιαστικά στηρίζοντας την σφυροβόλο.

Η 31χρονη αθλήτρια απάντησε στους αμέτρητους επικριτές της στα social media και τον διεθνή Τύπο, κατηγορώντας τους ότι έχουν «εμμονή μαζί της», ενώ ο σάλος για την πράξη της συνεχιζόταν εχθές, Δευτέρα. «Σε αυτή τη φάση, έχει όλοι σας εμμονή μαζί μου», έγραψε εχθές η Μπέρι στο Twitter, ποστάροντας ένα βίντεο που έδειχνε τον Αμερικανό βουλευτή Νταν Κρένσο να ζητάει να αποκλειστεί η σφυροβόλος από την αμερικανική αποστολή στους Ολυμπιακούς, επειδή γύρισε την πλάτη της στη σημαία.

Κλείσιμο


«Δεν είπα ποτέ ότι μισώ αυτή τη χώρα», υπογράμμισε η αθλήτρια σε ένα άλλο tweet. Όπως εξήγησε, παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο στόμα της λόγια που δεν είπε, δεν θα καταφέρουν γιατί έχει την δική της φωνή και την εκφράζει. «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΩ», έγραψε με κεφαλαία η 31χρονη.


Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός Νταν Κρένσο, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κα πρώην Navy Seal του Πολεμικού Ναυτικού, είχε ζητήσει την αντικατάσταση της Μπέρι με μια άλλη αθλήτρια. «Δεν χρειαζόμαστε άλλους ακτιβιστές αθλητές. Πρέπει να αντικατασταθεί στην ομάδα. Το όλο νόημα της ολυμπιακής αποστολής είναι να εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο σκοπός. Είναι διαφορετικό από ανάλογες διαμαρτυρίες παικτών του NBA. Εκεί μπορούμε απλά να σταματήσουμε να βλέπουμε τους αγώνες. Τι γίνεται όμως τώρα που το θέμα πάει στους Ολυμπιακούς;», δήλωσε ο πολιτικός στην εκπομπή Fox and Friends.



Και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ όμως επέκρινε την Μπέρι. Σε tweet που ανέβασε με τη φωτογραφία της αθλήτριας να γυρνά την πλάτη στη σημαία, ο Κρουζ διερωτήθηκε στη λεζάντα: «Γιατί η αριστερά μισεί την Αμερική;».

«Έχουμε κάνει τα σφάλματά μας, αλλά κανένα έθνος στην ιστορία του κόσμου δεν έχει απελευθερώσει τόσο κόσμο από την αιχμαλωσία, δεν έχει σώσει τόσο κόσμο από τη φτώχεια, δεν έχει ματώσει περισσότερο από εμάς για την ελευθερία, ούτε έχει ευλογήσει τόσους με αφθονία. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», έγραψε ο Κρουζ.







Ειδήσεις σήμερα:

Πατέρας Κάρολαϊν για πιλότο: Μακάρι να του είχα τινάξει τα μυαλά στον αέρα στο μνημόσυνο

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για Ειδικά μαθήματα με Αγγλικά

Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Μετά την freedom pass τι; - Έρχονται ανακοινώσεις για εστίαση και εκδηλώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης