LIVE

Κορωνοϊός

Ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ προτείνουν Γερμανία και Γαλλία

merkel-macron

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια - Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν η Κομισιόν να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της ΕΕ

Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε εδώ τη συμφωνία (.pdf)

Οι ανακοινώσεις έγιναν έπειτα από τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, το Ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωναϊού.

Τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ, σεβόμενη ταυτόχρονα τις Συνθήκες της Ένωσης.

O Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντλήσει χρέος από κοινού και «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», όπως σημείωσε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις (grants) και όχι δάνεια.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο αξίας 2 τρισ. ευρώ το οποίο θα οδηγούσε την ΕΕ. σε δανεισμό της τάξης των 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό μέγεθος του Ταμείου και το ύψος των επιχορηγήσεων συνεχίζονται.

Τυχόν συμφωνία των κρατών-μελών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ηγείται μιας προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης να πείσουν τις χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό χρέος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Η σημερινή γαλλο-γερμανική έχει σκοπό να άρει το αδιέξοδο και να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία στην ΕΕ. Βέβαια, παραμένει άγνωστο εάν χώρες όπως η Ολλανδία, είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στο στο Twitter o Σαρλ Μισέλ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεύτερη ανάρτησή του καλεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει μια πρόταση. «Η επανεκκίνηση και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού είναι καίριας σημασίας» σημειώνει.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε την γαλλογερμανική πρόταση ως ένα θετικό σημείο εκκίνησης και προτρέπει για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύοντας την γερμανογαλλική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει -στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ– ως βοήθεια στα κράτη μέλη που πλήττονται από την κρίση.

«Το γερμανογαλλικό σχέδιο θα απαιτούσε την αύξηση του ανώτατου ορίου συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για 2-3 χρόνια. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων των κρατών – μελών για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα κατατεθούν άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προκειμένου να αντληθούν πόροι από τις αγορές και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για περιορισμένο χρονικό διάστημα», συνεχίζει η εφημερίδα.

H Γερμανία για πολύ καιρό ήταν επιφυλακτική στο να δοθούν ως επιχορήγηση τέτοια χρήματα, τα οποία θα προέρχονταν από δανεισμό, διότι με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαϊκά χρέη δεν θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το κράτος που εισπράττει, αλλά από κοινού και μάλλον μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή ιδίων εσόδων της Ε.Ε. «Ως προς αυτό το θέμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς μετακινήθηκε», σημειώνει η FAZ.

Η Γαλλία από τη δική της πλευρά έκανε την υποχώρηση να δεχτεί αυτοί οι πόροι να μοιραστούν μέσω του προϋπολογισμού. Ισχύουν πλέον, βάσει αυτού του σχεδίου, οι κανόνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτούνται μόνο προγράμματα και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός μεμονωμένων κρατών – μελών.

«Μια περαιτέρω διαφορά σε σχέση με τα κορωνο-ομόλογα είναι ότι η κοινή ανάληψη κινδύνου για αυτά τα χρέη είναι περιορισμένη στον όγκο των εγγυήσεων στον προϋπολογισμό», εξηγεί η εφημερίδα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, αναφέρεται, θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία. Η διεύρυνση του πλαισίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πρέπει επιπλέον να κυρωθεί από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και στην Γερμανία από την Bundestag. 

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ρεκόρ 160 ετών έσπασε ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου

Από τη Γερμανία στην Αμφιλοχία: Πώς οι αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο δολοφόνο 31 χρόνια μετά

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για το εμβόλιο αμερικανικής εταιρείας - Ανέπτυξαν αντισώματα οι εθελοντές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (42)

επαμιτης

ευρωπαικα κολοκυθια με την ριγανη. ειτε γινουν εκλογες, ειτε δεν γινουν εκλογες ερχεται νεο μνημονιο το καλοκαιρι η το φθινοπωρο, το οποιο θα το ονομασουν μεταρρυθμισεις και (πολυ)νομοσχεδιο και θα κοπουν και μισθοι και συνταξεις.

Σκλαβενίτης

Εγώ πάντως άκουσα ότι θα κόψει χρήμα ο καλύτερος μου πελάτης, ο Παπαδημούλης

Εχουμε ιδια κρουσματα με ΗΠΑ

H Ελλαδα εχει 30 φορές λιγότερο πληθυσμο εκ των ΗΠΑ επισης και καλα εχουμε τσεκαρει το 1% του πληθυσμού μας ενω η ΗΠΑ τουλαχιστον το 15 % δηλαδη εαν η ΗΠΑ εχει 1,5 μυριο κρούσματα η Ελλαδα πρεπει να εχει δια του 50 , 30.000 κρουσματα , ποσα εχει ? Ακριβως τοσα ! Δηλαδη η διασπορα του ιου Ελλαδας και ΗΠΑ ειναι ακριβως ιδια απλα εδω δε καναμε τεστ . Για την ακριβεια ειμαστε πολυ χειρότερα αλλα δε βαριέσαι μιλαμε για τα επίσημα νούμερα .. συμφωνα με το αρθρο οι χωρες θα παρουν δις λογο κρουσμάτων , η Ελλαδα θα παρει Μήτσοτακη σκετο επειδη δεν εκανε τεστ για μικροπολιτικους λογους .. αμοιτι αλλο να συγκρίνουν τα καναλια χώρες με διαφορετικο πληθυσμο και με διαφορετικο αριθμό τεστ στην κοινότητα ειν το ανεκδοτο χαρβαρντ οι επιδημιολογοι κατα ταλλα ..ελεος

Anastasia 928

Ωραια ιδεα οι χώρες που επλήγησαν να μοιραστούν 500 δις , η Ελλαδα που δεν έχει κρούσματα επειδη τα κρυβαμε διχως τεστ σαν την ουγκαντα δικαιουται 1 ευρω παλι τα κατάφεραν οι δικοι μας ..

Αρης

Τα λεφτά που αντιστοιχουν στην Ελλάδα δεν φτάνουν ούτε για τα διαμερίσματα των λαθρομεταναστων

μενουμε ευρωπη που μας αρμεγει

μην το λες δυνατα γιατι θα στεναχωρησεις τα γιδια του μορφωμενου κουλη

ΤΝΤ

Πάλι με όρους (μνημόνιο δηλαδή) Δεν γίνονται καλά αυτοί οι Γερμανοί. Δυστυχώς έχουμε μπλέξει με αυτή την φυλή που κάνει κουμάντο στην Ευρώπη σαν το Ράιχ του Χίτλερ. Η μόνη λύση είναι εκτύπωση χρήματος από τα Νομισματοκοπεια του Νότου. Και ας τσακιστουν να φύγουν αυτοί απ την Ευρώπη,αι σιχτιρ πια

ς

το ξερεις οτι εισαι ενας βαρεμενος συριζαιος,αλλου τις εξυπναδες πανιβλακα ,σε κανα συριζαιο περνανε οι βλακειες που λες,.που ειδες ορους μνημονιου ρε νουμερο,ξευτηλα,.που κοροιδευεις το κοσμο,

Λυκούργος

Αχαχαχα είσαι γελίοσ. Από που θα τυπώσεις χρήμα ρε ραγιά

Χανιώτής

Καλησπέρα! Όλος ο πλανήτης έχει ζήσει μια τεράστια οικονομική κρίση.Υπερδυνάμεις γονάτισαν λόγω κορονοϊού.ολοι εσείς οι ειδικοί που σχολιάζετε κατά της κυβέρνησης,έχετε καμία καλύτερη λύση να προτείνετε για επανεκκίνηση της οικονομίας? Αν έχετε καταθέστε την..καλο στη χώρα θα κάνετε,αντί να κατηγορείτε.παντως λεφτοδεντρα δεν υπάρχουν.οπως ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού,έτσι θα διαχειριστεί και την οικονομία. Δόξα το Θεό και ευτυχώς αυτή τη φορά,ο πρωθυπουργός της Ελλάς γράμματα ξέρει και έχει το μυαλό και τη βούληση να κάνει το καλύτερο.

γελαει ο πλανητης με τους αριστους μπλε συριζαιους

να πεις στον κουλη να μην πειραξει τα επιδοματα των γυφτωναποικων και τα μισθα του δημοσιου κηφηναριου και ολα θα πανε καλα

Χαμηλα την μπαλαααα

1. Τα 500 θα μοιραστουν " αναλογικα" με το βαθμο που πληγηκαν.Αρα: Γαλλια, Ιταλια, Ισπανια παρα πολλα. Ελλας; " Τα πηγατε καλα, μολις 150 νεκρους". 2. Ειναι επιδοτησεις, οχι δανεια! Αρα πρεπει να......κατατεθεξ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα παει, τι. 3. Θα παρουν οι νοτιοι 3 μεγαλοι 400 δις κι η Ελλας καπου 15 δις " για αλοζημιωση σε τουρισμο"( που φετος θα παει φουντο). 4. Για αλλες αναγκες εχουν το SURE και χαλαρωσαν το Μααστριχτ για χρεη. Για επενδυσεις σε υγεια, νοσηλεια εχουν τον ΕΣΜ. Στον ΕΣΜ ελεγχουν αν τα δις θα πανε οντως σε υγεια. Αρα ηρεμα, το καλο ειναι πως θα παρουν καμια 15αρια δις για αναπληρωση των εσοδων απο χαμενκ τουρισμο. Ομως οι αλλοι θα παρουν πολλα, εμεις " τα πηγαμε περιφημα" αρα δεν πληγηκαμε απο κορονοϊο οσο πχ τα φρατελια!

Μπανανια

Οχι αλλα λεφτα για τους Βαλκανογυφτους Γραικους! Θα τα μοιρασουν σε επιδοματα και μετα θα ζητανε και αλλα οπως εκαναν παντα απο την στιγμη που μπηκαν στην ΕΟΚ. Grexit τωρα και να πανε στον Πουτιν η στους Κινεζους

Εχιδνα

Δωστε φραγκα λαμογια.. Θελω επιδομα για τα παντα μου! Μια ζωη θα με ζεις & θα σε καιω!...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης