Νέο ξεκίνημα μετά τη συνταξιοδότηση: Χόμπι και δραστηριότητες

Νέο ξεκίνημα μετά τη συνταξιοδότηση: Χόμπι και δραστηριότητες

H ενασχόληση με ένα χόμπι βοηθά το σώμα και το πνεύμα σε μια περίοδο με πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα

painting1

Sponsored Content

Η συνταξιοδότηση σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή του καθενός, αποτελώντας μία χρονική περίοδο κατά την οποία κάποιος μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά του, να ξεφύγει από υποχρεώσεις και ρουτίνες που μπορεί να τον εγκλώβιζαν και να υιοθετήσει έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Η αλλαγή είναι, ωστόσο, μεγάλη και για κάποιους η νέα αρχή ενδέχεται να είναι και δύσκολη. Ας δούμε πώς μπορούν οι δυσκολίες να καμφθούν και η συνταξιοδότηση να αντιμετωπιστεί ως μία περίοδος που ανοίγει έναν νέο κόσμο ευκαιριών για όλους, ώστε να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν προλάβαιναν. Το ότι υπάρχει χρόνος για νέα χόμπι, αλλά και περισσότερες δυνατότητες για να ασχοληθούν με τα υπάρχοντα ενδιαφέροντά τους, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ώστε οι νέοι συνταξιούχοι να κάνουν μία καινούρια αρχή που θα ωφελήσει το σώμα και το πνεύμα τους.


Νέα χόμπι, νέες ευκαιρίες: Κηπουρική, ζωγραφική ή μουσική;
Μία από τις καλύτερες επιλογές ώστε να αφιερώσει κάποιος τον χρόνο του μετά τη σύνταξη είναι, φυσικά, ένα χόμπι. Μια δραστηριότητα, έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όχι μόνο παρέχει στον καθένα μια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης, αλλά μπορεί να προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.
Κλείσιμο
22770843_m_normal_none
Ένα παράδειγμα μπορεί να αποτελεί η κηπουρική. Η φροντίδα των φυτών και η περιποίηση ενός κήπου όχι μόνο προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον προσωπικό μας χώρο, αλλά δίνει επίσης ευκαιρίες για σωματική άσκηση. Το να φυτέψει κανείς, να ποτίζει και γενικότερα να συντηρεί έναν κήπο καλλιεργεί επίσης την υπομονή, μειώνοντας το άγχος και προάγοντας την ψυχική ευεξία.
109659239_m_normal_none
Ένα άλλο χόμπι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ένας συνταξιούχος είναι η ζωγραφική, μέσω της οποίας μπορεί κάποιο άτομο να εκφράσει τη δημιουργικότητα και τα συναισθήματά του, ενώ λειτουργεί ακόμη και ως μια μορφή καλλιτεχνικής θεραπείας. Η ενασχόληση με τη ζωγραφική οξύνει επίσης τις γνωστικές ικανότητες και διεγείρει τη φαντασία. Κάποιος μπορεί να πειραματιστεί μόνος του ή ως μέρος μιας τοπικής ομάδας τέχνης, με την τελευταία επιλογή να ενισχύει τις κοινωνικές συνδέσεις και την αίσθηση της κοινότητας.
12720887_m_normal_none
Για όσους έχουν μουσική κλίση, η συνταξιοδότηση παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο. Η εκμάθηση ενός οργάνου επιφέρει πολλά γνωστικά οφέλη, καθώς ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τον συντονισμό. Επιπλέον, η μουσική έχει καταπραϋντική επίδραση στην ψυχή, προάγοντας τη χαλάρωση και μειώνοντας το άγχος. Η συμμετοχή σε μία τοπική μουσική ομάδα ενισχύει περαιτέρω την κοινωνική πτυχή αυτού του χόμπι, επιτρέποντας στους συνταξιούχους να συνδεθούν με άλλους λάτρεις της μουσικής και να μοιραστούν το πάθος τους.


Η σημασία του εθελοντισμού
101991284_m_normal_none
Η συνταξιοδότηση αποτελεί επίσης μια ιδανική στιγμή για να ασχοληθείτε με την εθελοντική εργασία. Ο εθελοντισμός όχι μόνο ωφελεί την κοινότητα, αλλά φέρνει επίσης αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης στον συνταξιούχο. Είτε πρόκειται για συνεργασία με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, για διδασκαλία μαθητών ή για βοήθεια σε ένα νοσοκομείο, η εθελοντική εργασία επιτρέπει στα άτομα να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους για να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των άλλων. Οι κοινωνικές συνδέσεις που δημιουργούνται μέσω του εθελοντισμού καταπολεμούν επίσης τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που μπορεί να νιώθει ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, ενισχύοντας ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης.


Ο ρόλος της σωστής διαχείρισης των οικονομικών
Καθώς οι συνταξιούχοι ξεκινούν αυτή τη νέα φάση της ζωής, είναι απαραίτητο, πέρα από το αναζητήσουν τρόπους να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους, να διαχειρίζονται με όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, όπως ο τομέας των οικονομικών. Η συνταξιοδότηση φέρνει αλλαγές στα έσοδα και τα έξοδα, καθιστώντας σημαντικό τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό. Η διατήρηση μιας σχέσης με την τράπεζα της προτίμησής τους μπορεί να παρέχει στους συνταξιούχους συμβουλές ειδικών σε οικονομικά ζητήματα, διασφαλίζοντας τη συνετή διαχείριση των πόρων τους. Οι τράπεζες προσφέρουν εξειδικευμένες συνταξιοδοτικές υπηρεσίες, όπως λογαριασμούς ταμιευτηρίου συνταξιοδότησης και επενδυτικές επιλογές προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες, βοηθώντας τους συνταξιούχους να εξασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον και να απολαύσουν τη νέα ελευθερία τους. Εκτός από την οικονομική διαχείριση, οι συνταξιούχοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μοναδικές μόνιμες παροχές, εκπτώσεις και προγράμματα που διατίθενται αποκλειστικά σε αυτούς.
63077644_m_normal_none
Μεταφέροντας τη σύνταξή σας στην Eurobank, έχετε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύνταξης Για εμένα, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας και σας προσφέρει πλεονεκτήματα. Όταν μεταφέρετε τη σύνταξή σας, αποκτάτε υψηλό επιτόκιο για τα πρώτα 1.000€ και δυνατότητα υπερανάληψης 150€ άτοκα κάθε μήνα. Αποκτάτε επίσης πιστωτική κάρτα με δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο και δάνειο με προνομιακό επιτόκιο. Έχετε ακόμη εγγυημένες αποδόσεις με την προθεσμιακή κατάθεση σύνταξης, καθώς εξασφαλίζετε επιτόκιο έως 0,80% και απόδοση τόκων κάθε μήνα. Και, φυσικά, έχετε περισσότερα όπως σημαντικές παροχές για την υγεία και την περιουσία σας μέσω προνομίων σε ασφαλιστικές υπηρεσίες, αλλά και επιβράβευση στις καθημερινές σας αγορές. Παράλληλα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ένα από τα πακέτα του Μy Advantage Banking που σας εξασφαλίζουν όφελος, ευκολία και ασφάλεια στις συναλλαγές, καθώς και προνόμια σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ειδών σπιτιού, τουρισμού κ.λπ.

Η μεταφορά της σύνταξής σας στην Eurobank είναι απλή, γρήγορη και ασφαλής. Εάν είστε συνταξιούχος ΕΦΚΑ, Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΝΑΤ ΚΕΑΝ, ΜΤΠΥ ή/και λαμβάνετε επικουρική σύνταξη ΕΤΕΑΕΠ, η μεταφορά της σύνταξής σας γίνεται στα καταστήματά, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε το ασφαλιστικό σας ταμείο, το οποίο ενημερώνετε αυτόματα. Εάν ανήκετε σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο, οι εκπρόσωποι στα καταστήματα της Eurobank μπορούν να σας ενημερώσουν και να σας καθοδηγήσουν, ενώ παράλληλα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά της σύνταξής σας αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του EuroPhone Banking. Με όλες αυτές τις παροχές, δημιουργείτε ένα ικανό κεφάλαιο για το μέλλον των δικών σας ανθρώπων ή για να πραγματοποιήσετε κάποιες από τις επιθυμίες σας.
196742238_m_normal_none
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης