Γιατί φέτος ξεκίνησε νωρίτερα η εποχή των αλλεργιών

Γιατί φέτος ξεκίνησε νωρίτερα η εποχή των αλλεργιών

«Καμπανάκι» από ειδικούς

shutterstock_1938823636
Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η εποχή των αλλεργιών, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες τονίζοντας ότι η τάση αυτή οφείλεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Πλέον, οι επιστήμονες παρατηρούν υψηλότερα για την εποχή επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα με πολλούς να παραπονιούνται ότι επιδεινώνονται τα συμπτώματα αλλεργίας ή και άσθματος από τα οποία υποφέρουν κατά καιρούς.

Ωστόσο, αν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιστραφεί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», επικαλούμενα τα πορίσματα έρευνας νοσοκομείου στη Βοστώνη.

«Ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, η εποχή των αλλεργιών στις ΗΠΑ ξεκίνησε πιο νωρίς καθώς η ενισχυμένη ποσότητα της γύρης την περίοδο που διανύουμε, προκάλεσε την εμφάνιση σοβαρών συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος σε ορισμένους πολίτες».

«Η ένταση των συμπτωμάτων έχει αυξηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι, πλέον, για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται η λήψη ενός χαπιού ημερησίως, ίσως και σε συνδυασμό με ένα ρινικό αντιφλεγμονώδες σπρέι», δηλώνει ο καθηγητής Τζον Κόστα, ιατρικός διευθυντής του τμήματος Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας στο νοσοκομείο «Brigham and Women» της Βοστώνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε όλη τη Βόρεια Αμερική, η διάρκεια της περιόδου της γύρης αυξήθηκε κατά 20 ημέρες και η συγκέντρωση της γύρης κατά 21% μεταξύ των ετών 1990 - 2018, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη.

«Οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης ευνοούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών και αυτή με την σειρά της συνεπάγεται αύξηση της ποσότητας της γύρης», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον Κόστα.

Μερικές από τις μεγαλύτερες πρόσφατες αλλαγές στα επίπεδα γύρης στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί στα νοτιοανατολικά και το Τέξας όπως και σε ορισμένες μεσοδυτικές πολιτείες, υποστηρίζει ο Γουίλιαμ Αντερέγκ, διευθυντής του τμήματος Κλιματικής «Wilkers Center for Climate Science and Policy» στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και συντάκτης της μελέτης .

Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε τοπικά είδη φυτών, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν την πρόωρη εμφάνιση αλλεργιών, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα.

Στη Μασαχουσέτη, ο ιατρικός διευθυντής του τμήματος αλλεργιών και κλινικής ανοσολογίας στο νοσοκομείο «Brigham and Women» στη Βοστώνη παραδέχεται ότι στο ιατρείο του, έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των ασθενών του.

Τέτοια εποχή, όπως λέει, η λίστα αναμονής ήταν περίπου ένας μήνας. Τώρα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού στο ιατρείο του είναι τον Αύγουστο.

Κλείσιμο
Ο καθηγητής Τζον Κόστα προσθέτει επίσης ότι, για να μειωθούν τα συμπτώματα των αλλεργιών, είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση ένα φάρμακο αντί να περιμένουν να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

«Αλλεργίες δεν σημαίνει μόνο φαγούρα στα μάτια ή καταρροή. Πρόκειται για φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών. Όταν υπάρχει φλεγμονή, χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να ανακουφιστούν όσοι ταλαιπωρούνται», υποστηρίζει ο Αμερικανός επιστήμονας.

Ο ίδιος, πάντως, εκφράζει την αισιοδοξία του επισημαίνοντας τι υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές οφθαλμικές σταγόνες για την αντιμετώπιση των αλλεργιών χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το «Ketotifen» και το «Olopatadine», τα οποία παλαιότερα χορηγούνταν μόνο με ιατρική συνταγή.

Εδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Ο 20χρονος που επέζησε από το δεύτερο βαγόνι δίνει ακόμα μάχη για τη ζωή του


Ο γιος του αρχιμαφιόζου της Καμόρα που επαναστάτησε ενάντια στο πεπρωμένο του


Δήμος Αναστασιάδης: «Έχω δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, μπορεί να διαβάσω κάτι 3-4 φορές για να το αφομοιώσω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης