Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή με Γεύσεις Ελλάδας

Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή με Γεύσεις Ελλάδας

Έως την 1η Μαΐου, οι Γεύσεις Ελλάδας της ΑΒ Βασιλόπουλος μας ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη του τόπου μας, με παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

kentrikhAB
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, περιλαμβάνουν τα περισσότερα γαστρονομικά έθιμα της Ορθοδοξίας. Οι νερόβραστες φακές και το μαρούλι με ξίδι της Μεγάλης Παρασκευής, οι σουπιές με το σπανάκι, οι αγκινάρες με τα κουκιά, τα ντολμαδάκια με τα πρώτα αμπελόφυλλα, τα όσπρια και οι ελιές, οι ταχινόσουπες και τα λαδερά, είναι το εθιμικό διαιτολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα αυγά και ζυμώνονται τα τσουρέκια και τα κουλούρια. Την ημέρα της Λαμπρής πρωταγωνιστεί στο τραπέζι το αρνί και το κατσίκι. Το σουβλιστό αρνί είναι κυρίως έθιμο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας αλλά σταδιακά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλες περιοχές ψήνεται στον φούρνο, ενώ υπάρχει και το γεμιστό, το κλέφτικο, το αντικριστό και πολλά άλλα. Το Μουούρι στην Κάλυμνο είναι το γεμιστό αρνί, το Πάτουδο της Νάξου είναι αρνί στον φούρνο με χόρτα και ρύζι. Στην Σίφνο το αρνί ψήνεται στη γάστρα με κόκκινο κρασί, ενώ στη Μακεδονία και την Θράκη, ο τζιγεροσαρμάς είναι ένας εκλεκτός μεζές της Λαμπρής.

Φρέσκα τυριά, ανοιξιάτικα χόρτα και μυρωδικά μπαίνουν σε σαλάτες και εορταστικές συνταγές, δίνοντας μοναδικής νοστιμιάς αποτελέσματα, που χαρακτηρίζουν την κάθε περιοχή. Το κοκορέτσι, που φτιάχνεται από τα εντόσθια του ζώου, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες σε όλη τη χώρα ενώ η μαγειρίτσα συνδυάζει τα εντόσθια με τον μυρωδάτο άνιθο και τα τρυφερά κρεμμυδάκια. Η μαγειρίτσα της Κέρκυρας, είναι τα τσιλίχουρδα και τρώγονται με το πιρούνι. Στην Κρήτη, το βράδυ της Ανάστασης συνηθίζονται και τα γαρδουμάκια αυγολέμονο.

gardoumpakia


Ένα τραπέζι-ταξίδι στον τόπο μας
Φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και να γευτούμε όλα όσα θα θέλαμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα «νοερό» ταξίδι στον τόπο μας, με γεύσεις εκλεκτές και ιδιαίτερες που θα δοκιμάσουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας.

Κλείσιμο
Με παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, οι Γεύσεις Ελλάδας της ΑΒ Βασιλόπουλος, έως την 1η Μαΐου, μάς προσφέρουν μια εμπειρία γαστρονομίας με όσπρια, πολλές γλυκιές και αλμυρές επιλογές και άλλα ξεχωριστά εδέσματα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να κάνουν το τραπέζι της Σαρακοστής αλλά και του Πάσχα φυσικά, έναν γαστρονομικό χάρτη με χρώμα και άρωμα Ελλάδας.

Από τις κοιλάδες της Μακεδονίας και τις ακτές της Χίου, μέχρι την ορεινή Μάνη και τα χωριουδάκια των Κυθήρων, αυτή η Σαρακοστή «μυρίζει» Ελλάδα.

Για τα λαδερά και τα όσπρια επιλέγουμε φακές Φαρσάλων, μπάμιες Ροδόπης και αρακά Γιαννιτσών «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», και φτιάχνουμε παλιές αλλά και νέες συνταγές για μια πιο γκουρμέ εκδοχή των παραδοσιακών πιάτων που όλοι αγαπάμε.

Στις σούπες, τα ντολμαδάκια και το πιλάφι, θα βάλουμε το εξαιρετικό ρύζι μπόνετ «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» που καλλιεργείται στις κοιλάδες που δημιουργεί ο Αξιός, στην κεντρική Μακεδονία.

Νηστεία με τα καλύτερα της Ελλάδας
Τα παξιμάδια Κυθήρων ολικής άλεσης με μαρμελάδες Μανταρίνι από την Χίο και Πορτοκάλι από την Αργολίδα, ή με αγνό Μέλι Μάνης ή με υπέροχο Ταχίνι με Μέλι από την Λάρισα, θα γίνουν τα πιο απολαυστικά και δυναμωτικά σνακ όλες τις ημέρες της νηστείας. Τα ωμά αμύγδαλα Φυρανιάς, και οι ψημένες αραχίδες Καλαμάτας θα μας συντροφέψουν γευστικά το απόγευμα, ενώ οι πράσινες ελιές γεμιστές με κόκκινη πιπεριά ή με αμύγδαλο, η πάστα ελιάς από την Χαλκιδική και η πάστα ελιάς Καλαμών από την Καλαμάτα, όλα από τη σειρά «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», παρέα με ψωμί και παξιμάδια, θα αποτελέσουν την ιδανική επιλογή για να μας κόψουν την πείνα.

honey


«Βασιλιάς» των γλυκών γεύσεων βέβαια είναι ο χαλβάς με Κακάο, με Αμύγδαλο ή με Φουντούκι και Μπισκότο!

halvas


Πασχαλινά Εδέσματα από τις Γεύσεις Ελλάδας
Μαζί με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, το Μεγάλο Σάββατο, θα απολαύσουμε νωπά αρνίσια γαρδουμπάκια ελληνικά από την Κρήτη, χειροποίητα, από το πιο αγνό κρέας. Ένας μεζές αξιώσεων που θέλει για παρέα κόκκινο κρασί.

Το επόμενο μεσημέρι, θα ξεκινήσουμε με τσίπουρο και γραβιεράκι με κόκκους μαύρου και πράσινου πιπεριού 8μηνης ωρίμασης από τα Τζουμέρκα, μια εξαιρετική γραβιέρα Κρήτης, παλαιωμένη σε σπηλιά για 24 μήνες, με πλούσια, μεστή γεύση και μακρά επίγευση και πεκορίνο Σουλίου 15μηνης ωρίμασης από παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, 100% Ελληνικής προέλευσης.

Οπωσδήποτε θα βάλουμε στο πλατώ των τυριών γραβιέρα Μυκόνου Δουκέσα 6μηνης ωρίμασης, με το χρυσαφί χρώμα του κεχριμπαριού, μεστή, πικάντικη και γλυκιά, από αγελαδινό μείγμα πλήρους και αποβουτυρωμένου γάλακτος.

cheese2


Για τους λάτρεις των αλλαντικών, προτείνουμε Κρητικό Απάκι κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης, από κομματάκια φιλέτου στήθος κοτόπουλου, μαριναρισμένο παραδοσιακά σε συνταγή με αρωματικά φυτά Κρήτης και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καπνισμένο σε ξύλα οξιάς. Στην ποικιλία «Γεύσεις Ελλάδας» θα βρούμε, ακόμα, μανιάτικα καπνιστά λουκάνικα που παράγονται με άριστης ποιότητας νωπό χοιρινό κρέας και πορτοκάλι, σήμα κατατεθέν στη Μάνη. Τα συγκεκριμένα καπνίζονται σε παραδοσιακό φούρνο με άγρια ξύλα και αρωματικά βότανα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα ΑΒ Επιλογή Λουκάνικα Μετσόβου από εκλεκτής ποιότητας φρέσκο πρόβειο, βοδινό και χοιρινό κρέας.

Τι θα πιούμε;
Όλα αυτά τα λαχταριστά εδέσματα θα συνδυαστούν με την μεστή ελληνική μπίρα ZYTHIA, μια γλυκόπιοτη ξανθιά Lager.

Για τους λάτρεις του κρασιού οι «Γεύσεις Ελλάδος» προτείνουν Λευκό και Ερυθρό Οίνο ΣΚΟΥΡΑΣ άκρες από τη Νεμέα.
Ο λευκός οίνος προέρχεται από δύο ποικιλίες με αρωματική ένταση από φρέσκα λουλούδια και νότες λεμονιού και πορτοκαλιού, με τραγανή οξύτητα και έντονη επίγευση, ενώ ο ερυθρός έχει αρώματα από μαύρα κεράσια, δαμάσκηνα, βατόμουρα και βότανα, μέτριο σώμα τραγανό και κομψό. Ό,τι πρέπει για το πασχαλινό τραπέζι.

wine2

Για το κλείσιμο του τραπεζιού, τι καλύτερο από έναν καφέ που θα συνοδεύσουμε με το πεντανόστιμο ΑΒ Επιλογή Τσουρέκι σκέτο ή με γέμιση Πραλίνας, από τη Θεσσαλονίκη, που παρασκευάζεται με παραδοσιακή, αυθεντική συνταγή και χειροποίητο τρόπο.

Ένα Πασχαλινό τραπέζι, γεμάτο γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα!

Θα τα βρούμε όλα στα καταστήματα ΑΒ και στο site, στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης