Σε ποιο ελληνικό νησί θα δημιουργηθεί Ανωτέρα Σχολή Γαστρονομίας

Σε ποιο ελληνικό νησί θα δημιουργηθεί Ανωτέρα Σχολή Γαστρονομίας

Πρόκειται για ένα νησί είναι υπερήφανο για τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές του συνταγές

sifnos23
Τα τελευταία χρόνια, η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. Η τοπική γαστρονομία δε, κερδίζει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες-αλλά και επισκέπτες, λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας.

Ένα από τα ελληνικά νησιά το οποίο μπορεί να είναι υπερήφανο για τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές του συνταγές, είναι και η Σίφνος. Συνεπώς, μία ανώτερη σχολή γαστρονομίας, θα ήταν μοναδικό μέσο διάδοσης της γνώσης, τόσο της παραδοσιακής, όσο και της σύγχρονης γαστρονομίας στους μελλοντικούς σεφ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Σίφνου αιτήθηκε πρόσφατα την παραχώρηση οικοπέδου στο Θόλο, ιδιοκτησίας του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Σίφνου, για διάστημα 100 ετών, ώστε να δημιουργηθεί εκεί Ανωτέρα Σχολή Γαστρονομίας.Εξάλλου, η Σιφνέικη κουζίνα έχει πολλές ιδιαιτερότητες: Ένα από τα χαρακτηριστικά της, είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο.

Η σύσταση του σιφνέικου πηλού, τον καθιστά κατάλληλο για κατασκευή πυράντοχων μαγειρικών σκευών. Το μαστέλο, είναι ένα μόνο από τα κορυφαία πιάτα του νησιού. Πρόκειται για κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με άνηθο και τοποθετείται πάνω σε κλιματόβεργες, έτσι ώστε να ψήνεται μόνο με τους ατμούς του κρασιού, χωρίς να έρχεται σε βρασμό.

Το ψήσιμο γίνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος, το μαστέλο, εξ’ ου και η ονομασία του.

Επιπροσθέτως, οι ρεβυθοκεφτέδες, είναι επίσης ένα πολύ γνωστό πιάτο της Σιφνέικης κουζίνας.Αποτελείται από ρεβύθια αλεσμένα και αρωματισμένα με μυρωδικά όπως η μαντζουράνα, τα οποία τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Ένα ακόμη νόστιμο και έντονο πιάτο, είναι και η καπαροσαλάτα: Υπέροχη και κρεμώδης, μαγειρεύεται με κρεμμύδια δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πικάντικο φυτό. Τέλος, τα μοναδικά τυριά της Σίφνου όπως είναι η γυλωμένη μανούρα, η ξυνομυζήθρα και η χλωρομανούρα, αλλά και τα αγνά γλυκά της, όπως το παστέλι, τα αμυγδαλωτά φούρνου και κατσαρόλας, τα μπουρέκια γεμιστά με καρύδια και τα λουκούμια, παρουσιάζουν ένα πλούσιο και ενδιαφέρον ψηφιδωτό της Σιφνέικης γαστρονομίας.

Κλείσιμο
Πηγή: tornosnews
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης