Guardian: Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το ρεκόρ τουριστών; - Το παράδειγμα της Σαντορίνης

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία  ότι οι αθρόες αφίξεις τουριστών θα έχουν επιπτώσεις στις φυσικές πηγές και τη δόμηση των νησιών 

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία ακόμη αυξημένη τουριστική χρονιά, με τους τουρίστες να έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις αναμένεται να φτάσουν φέτος στη χώρα μας 32 εκατ. τουρίστες.

Όπως γράφει ο Guardian, πρόκειται για μία εξαιρετική συγκυρία για τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και έχει δώσει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία, τον καιρό που ήταν στο προσκήνιο για τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές, μόλις δηλαδή τρία χρόνια πριν, απέφυγε στο παρά πέντε την έξοδο από το ευρώ. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της που την βοήθησε να κρατήσει τη χώρα μακριά από την καταστροφή.

Ωστόσο, είναι η Ελλάδα τόσο επιτυχημένη για το δικό της καλό; Οι αριθμοί των τουριστών έχουν αυξηθεί κατά δύο εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο την τελευταία τριετία, ενώ οι αφίξεις από την Κίνα έχουν διπλασιαστεί από το 2017. Όμως με τις προβλέψεις για αφίξεις ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα πραγματικά να τα βγάλει πέρα;

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος λέει: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αθρόες αφίξεις τουριστών», προσθέτοντας ότι φοβάται μία τέτοια προοπτική. «Δεν μπορεί να έχουμε μικρά νησιά με μικρές κοινότητες και να φιλοξενούν 1 εκατ. τουρίστες μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι προετοιμασμένη κατάλληλα και όλο αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εάν εστιάζουμε στα νούμερα και δεν επικτεντρωνόμαστε στη δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου μοντέλου τουρισμού», προσθέτει.

Πάντως ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος είναι ανήσυχος. Πέρυσι, δύο εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στο κυκλαδίτικο νησί, αναγκάζοντας τον Ζώρζο να περιορίσει την αποβίβαση τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια καθημερινά στους 8.000 ανθρώπους.

Ένας αυξανόμενος αρισθμός τουριστών προέρχεται από την νεόπλουτη, ασιατική μεσαία τάξη, με πολλούς να επιλέγουν τη Σαντορίνη για να παντρευτούν ή για φόντο το διάσημο πορτοκαλί ουρανό της στο ηλιοβασίλεμα, τα άσπρα σπιτάκια και τον κρατήρα του ηφαιστείου που περιβάλλεται από θάλασσα.

Η αύξηση είναι τέτοια που οι τοπικοί αξιωματούχοι το θεωρουν περισσότερο ως κατάρα, παρά ως ευχή. Εκφράζουν φόβους ότι οι φυσικές πηγές και η δόμηση του νησιού έχουν σημάνει συναγερμό. Αν και το νησί έχει έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι καταγράφηκαν να διανεκτερεύουν πέρυσι, με τα επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος και νερού να εκτοξεύονται.

«Πρόκειται για μία ραγδαία αύξηση και για πάντα θα τρέχουμε να την προλάβουμε», αναφέρει ο Ζώρζος, επισημαίνοντας τα στοιχεία. «Έχουμε κατασκευάσει αναρίθμητες μονάδες αφαλάτωσης και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης στην Ελλάδα. Όμως σε διάστημα πέντε χρόνων, ανησυχώ ότι δεν θα είναι αρκετή».

Η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση της Ελλάδας ως πακγόσμιος προορισμός παίρνει τη «ρεβάνς» δημοφιλίας απο την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλους γείτονες, που έχουν πληγεί από την ανησυχία στο θέμα της ασφάλειας.

Λίγοι θεωρούν πάντως ο τομέας δεν είναι ευεργετικός. Τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες εργάζονται στον τουρισμό. Ως μηχανή της οκονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά 25% στο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο τουρισμός είναι ανάμεσα στα λίγα success stories της χώρας που έφτασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών, επίσης, είναι ένα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν κάνει αρκετά για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, έπειτα από δεκαετίες που ήταν προσηλωμένοι αποκλειστικά στις διακοπές του ήλιου και της παραλίας, η βιομηχανία έγινε πολυποίκιλη, με τις τουριστικές σεζόν να εκτείνονται, τόσο το χειμώνα, όσο και την άνοιξη.


Δείτε βίντεο: Guardian: Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το ρεκόρ τουριστών; - Το παράδειγμα της Σαντορίνης

ΣΧΟΛΙΑ (60)

ΙΟΑΝΝΙS

Η χώρα μας έχει χιλιάδες κουφάρια ,πάνω σε παραλίες και περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος,αλλά Δημόσια και άλλα Ιδιωτικά.Το να κτίζοτμε συνεχώς νέες μονάδες σίγουρα είναι καταστροφικό και αλλοιώνει την σύσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ομως η εκ βάθρων ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων που μένουν αναξιοποίητες είναι μιά δόκιμη λύση, με προφανή πλεονεκτήματα.Παραδείγματα τα Λουτρά της Κύθνου,το Πόρτο Υδρα, το Σαλάντι ,το Κόστα Πέρλα (αυτά τα τρία στην Ερμιονίδα), ανάλογοι χώροι στην Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και στην Αττική....Εκείνο που πρέπει να προχωρήσει είναι η αφαλάτωση( με χρήση ΑΠΕ) και η διαχείριση των απορριμάτων όπου είμαστε ..ουσιαστικά αιωνες πίσω απο τους μεγάλους τουριστικούς ανταγωνιστεςμας.Ακόμη η διαχείριση των παραλιών και η σωστή διαμόρφωση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για την παροχή υψηλού τουριστικού προϊόντος,

Ποιός ήρθε?

Προφανώς φίλε μου δεν έχεις πάει Σαντορίνη.Ξερεις τι σημαίνει ανακαίνηση στη Σαντορίνη;Αν έχεις 10 δωμάτια να βρείς τρόπο να τα κάνεις 12! Ή 13!Αν σε παίρνει και 14!Η Σαντορίνη φίλε έχει γίνει ένα παράπηγμα.Παντού είσαι στρημωγμένος.Στα δρομάκια,στα μαγαζάκια,στα εστιατόρια,στο καφέ...Παντού λέμε!

mm

Ας έρθουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα κάποιοι.

Πραγματικά!

Τί φωνάζουν οι ξένοι; Άμα δεν χωράνε στα νησιά, ας έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα που έχει εξίσου φανταστικές παραλίες, καλό σουβλάκι, πιτόγυρα και καλαμαράκια!

Υποδομες για τους προσφυγες

Αυτο ειναι που επειγει. Οι τουριστες περνανε μια χαρα στα ξενοδοχεια. Αυτο που χρειαζεται ειναι να δωσει η κυβερνηση τα σπιτια απο τα κοκκινα δανεια σε οικογενειες ρομα και προσφυγων.

theokal

Ημουν από τους πρώτους τουρίστες στη Σαντορίνη, τότε που από τα Φηρά μέχρι την Περίσσα και το Καμάρι έβλεπες μόνο περιβόλια και αμπέλια. Τώρα βλέπεις μόνο ενοικιαζόμενα, παντού δυώροφα κτίσματα. Μήπως θα ήταν καλύτερα να επιλεγεί ένας τόπος που να επιτρέπονται μεγαλύτερες κατασκευές (όπως στα Κανάρια νησιά) και αλλού να απαγορευτούν τελείως ? Μερικοί αριθμοί. Τουρίστες στην Αθήνα 5.000.000, στην Ελλάδα 30.000.000. Δεν είναι και τόσοι πολλοί. Λογικό είναι οι υποδομές να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Ομως είναι θέμα σχεδιασμού. Στο "χωριό μου" ο δήμαρχος κάνει πεζοδρομήσεις (και καλά κάνει) καταστρέφοντας όμως εκατοντάδες θέσεις αυτοκινητών και την ίδια ώρα δεν φτιάχνει ούτε ένα πάρκινγκ και απλά λέει "η πόλη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα". Ομως όταν είναι αργία, γιορτή, καλοκαίρι, τριήμερο, κλπ η πόλη ασφυκτιά. Αρα είναι θέμα σχεδιασμών. Αγοράζεις οικόπεδα εκτός πόλεων στα νησιά, βάζεις λεωφορεία, "κρύβεις" τα αυτοκίνητα! Υπάρχει και η λύση καταστρέφω τις υποδομές ή κλείνω τα σύνορα και δεν έρχεται κανείς. Κάτι σαν την Αλβανία του Χότζα ή τη Βόρειο Κορέα. Την ίδια ώρα κάποιοι θυσαυρίζουν. Τουρίστες στη Βαρκελόνη 7.000.000, στα Κανάρια νησιά 8.500.000 στην Ισπανία 82.000.000. Στη Ρώμη 7.000.000, στη Βενετία 20.000.000, στην Ιταλία 50.000.000. Που είναι ο σχεδιασμός για τη ροή των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια του Πειραιά στην Αθήνα και μετά σε Δελφούς, Σούνιο, Μαραθώνα? Στην Ισπανία οι τουρίστες διαχέονται στην Καταλονία, την Μουρθία, την Ανδαλουσία κλπ. Δηλαδή σε όλη την ανατολική ακτή της, στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα σε εμάς η δυτική ακτή μας (στο Ιόνιο) είναι σχεδόν ανεκμετάλευτη. Επόμενο λοιπόν να βουλιάζουν τα νησιά του Ιονίου. Το ίδιο και στο Αιγαίο. Οταν ο σχεδιασμός εγκαταλείπεται στον καθένα ξενοδόχο, εστιάτορα ή κοινοτάρχη που κλείνει δρόμους, οριοθετεί παρκινγκ όπου θέλει, σχεδιάζει χωρίς να σκέπτεται το αύριο, το απόλυτο μπάχαλο θα έρθει σε λιγότερα από 10 χρόνια.

ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΝ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ. ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΑ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΊΑ, ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ, ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ...ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!!! ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ, ΡΕ ΠΑΛΙΟΝΟΥΜΕΡΑ;

Απόδημος

Σωστός. Η Ελλάδα έχει περίπου τους μισους τουρίστες που έχει το Παρίσι και ούτε το 1/3 από τους τουρίστες που έχει η Νέα Υόρκη. Και το 1/3 από αυτούς που έχει, είναι απόδημοι που επισκέπτονται το καλοκαίρι. Και ας είναι η Ελλάδα το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη. Ακόμα μια απόδειξη, από τις δεκάδες, για το τι ηλίθιος και αποκρουστικός είναι ο νεοέλληνας.

Ο Πρωτευουσιάνος

...χτίστε παντού και κάψτε τα όλα.... να μην μείνει σπιθαμή και ίχνος φυσικού τοπίου. Ολα για το χρήμα μαζί με τον τουρισμό μιας και ο Ελλην δεν εχει τα @@ να παράγει αλλά να ασχολείται μόνο με τις υπηρεσίες. Καλά κάνουν οι Αλβανοι - Ρουμάνοι - Πακιστανοί - Αραβες - Αφρικανοί - Γύφτοι και ασχολούνται με τα χωράφια... απ'ότι φαίνεται είναι ποιο νοήμων απο τους Νεο-Βλαχο Ελληνες και τους ΒαλκανοΕυρωπαίους!!! Οταν όμως γίνει το κραχ αυτοι θα τρώνε τους χρυσούς καρπούς που βγάζει το χώμα και οι ΤουριστοΦραπεδιάρηδες θα λιμοκτονούν με τα αεροκοπανιστά λεφτά απο τους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς που δεν θα τα έχουν δεί ποτέ στην όψη. Παρέα θα πηγαίνουν οι λευχαιμίες οι καρκίνοι και όλα τα υπόλοιπα καλάγαθα μικρόβια που επιτέλους θα απαλλάξουν την ανθρωπότητα απο τα παράσιτα της...

το πρόβλημα ειναι οι φτηνοτουριστες

Στην Καραϊβική υπάρχουν νησάκια που δεν τα έχει ούτε ο χάρτης.Απξω στο δρομο εχει ζητιανους,αλλα όλα τα μαγαζιά μεσα εστιατόρια καφετέριες ,πιτσαρίες κλπ είναι πολιτελειας.Εκει όμως διατηρούν το φυσικό περιβάλλον ως κόρην οφθαλμού.Παραδειγνατος χάρη δεν μπορείς να χτίσεις ψηλότερα από τους φοίνικες .Ενώ σε άλλους τόπους βλέπεις στις κορυφές των λόφων και βουνων σειρά βίλες δεν μπορείς να διακρίνεις χωριά και οικισμούς από τη δόμηση ,ένα αστικό τοπίο στην εξοχή με όλο και λιγότερα δέντρα και πρασινο με πολυεπίπεδες τεραστιες πανύψηλες βίλες πανύψηλες μαντρες καγκελόπορτες μαντροσκυλα ιδιωτικούς στενούς δρόμους ακομη και περιορισμός της πρόσβασης σε παραλίες και της θεας στο παραλιακό μέτωπο λες και είσαι στην Πειραϊκή και ακόμη χειροτερα,νησιά με την μεγαλύτερη βροχόπτωση πχ Κέρκυρα και δεν έχουν νερο να πιουν και πληρώνουν 60 εκατομοιρια ευρώ το χρόνο στις επιχειρήσεις εμφιαλωμένων νερών των αδελφών ημων και υμών Ηπειρωτών,αποχετευτικό μόνο στα αστικά κέντρα και ελάχιστες περιοχές,τα σκουπίδια αμαζευτα, οι δρόμοι στενοί από τότε που τους έφτιαχνε η χουντική εταιρία σφαιραυ,καμία λακούβα καλύπτουν στις κάθε δυο τρεις αλλά τις καλύπτουν με ψυχρή άσφαλτο με κουβά και φτυάρι και μετά από λίγο φεύγει ,ρίχνουν ελάχιστη άσφαλτο τσιγαροχατρο εν τω μεταξύ και νομίζεις οδηγώντας ότι είναι κανονικά στρωμενη απο μακριά φαίνεται στρωμενη με ασφαλτο και πεφτεις μέσα και αν είσαι με αυτοκίνητο σπάς τροχούς αμορτισέρ ακρομπαρα κλπ αν είναι με μηχανάκι πέφτεις και σακατευεσαι.Ενα άλλο είδος τουρισμού είναι αυτό των συνταξιούχων.Οι οποίοι κατεβαίνουν από τις βόρειες χώρες και μενουν όλο το χειμώνα κανα εξαμηνο εδώ για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα εκεί πάνω και τα πολλα έξοδα σε θέρμανση κλπ και κατά την άνοιξη ξαναγυράνε στις βορειες χώρες τους.Το ρεκόρ τουρισμού πως μετράται;Με τις αφίξεις η με τις διανυκτερεύσεις;Γιατι η κρίση που έχουμε εδώ τώρα έχει ακουμπήσει και τις βόρειες χώρες και εκει που ο τουρίστας κάποτε έκανε 15 διανυκτερεύσεις,τώρα κάνει πχ πέντε.Και για αυτο βλέπουμε ρεκόρ στις αφίξεις αλλά μείωση στα έσοδα.Αδιξη δε σηνμαξνειυ ότι θα μήνες εδωυ μπορεί να τον πάει απςναι Αλβανία η σε κκυδαζιεροπλοιο για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.Ενα κκυδαζιεροπλοιο π.χ. με 5.000 τουριστες που κάνει στάση Κέρκυρα Μύκονο Ρόδο Σαντορίνη Κρήτη πως θα μετρηθούν οι αφίξεις αναχωρησεις;5000 αφίξεις -αναχωρήσεις και σε Κέρκυρα και σε Μύκονο και σε Ρόδο και σε Σαντορίνη και σε Κρήτη δηλαδή 5.000×25=25.00 από κουραζιεροπλοιο που δεν κατέβουν για βόλτα κι αν κατεβουν μόνο για βόλτες

φωτης πραμαντα

ολα ειναι θεμα ανθρωπινου δυναμικου που να γνωριζει το τουριστικο προιον. πριν 20 χρονια η Μαγιορκα ειχε 15 εκατομυρια αφιξεις. οι πιο πολλοι γερμανοι συνταξιουχοι με καλτσακια και πεδιλα και κοστος ταξιδιου 200 μαρκα τη βδομαδα. τωρα εχει τις ιδιες αφιξεις αλλα με τετραπλασιο κοστος ταξιδιου. η εκταση της Μαγιορκας ειναι οσο της Ευβοιας. απλα καταλαβετε το οτι θελουμε τουρισμο επιπεδου Σαντορινης και Μυκονου οσο και να το λοιδωρουν πολλοι. συμφωνα με την τουριστικη πλατφορμα Trivago ο μεσος ορος διανυκτερευσης για τον μηνα απριλιο Μυκονος 174 ευρω Σαντορινη 168 ευρω . ο αμεσως επομενος προορισμος κατω απο 100 ευρω. με λιγα λογια ποιοτικος τουρισμος

Ελληναράδες

ορισμένοι χίπστερ δήθεν επαγγελματίες του τουρισμού και κοπρίτες αιρετοί και μη μας λένε όχι άλλο τουρισμό. Τι και αν η Σαντορίνη είναι εξαίρεση, τι και αν μπορούν να κάνουν έργα για να περιορίσουν το φαινόμενο και να αυξήσουν τον τζίρο (+φόρους), όχι. Θέλουν να πουν το αντιδραστικό, το ψαγμένο. Θέλουν να πουν όχι. Για δείτε στο google maps τη Σαντορίνη. Έχει χώρο για περισσότερες υποδομές ή όχι;

Να κονομήσουμε φέτος

Να κονομήσουμε φέτος, και μετά βλέπουμε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης