Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα: Δεύτερη παγκοσμίως σε «Γαλάζιες Σημαίες»

xalkidiki_089

H Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως, με 519 βραβευμένες ακτές

Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Μάλιστα, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης . Ενώ, το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας, και δια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην εθνική επιτροπή κρίσεων του προγράμματος.

Στη διεθνή επιτροπή κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν εκπρόσωποι του προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών.

Δείτε μερικές από τις βραβευμένες παραλίες:


Αγία Φωτιά Δήμος Ιεράπετρας

ierapetra

Αμμούδες Φαληράκι, Δήμος Ρόδου

rodos_8349

Γλυφάδα
glyfada_09

Καραβοστάσι, Δήμος Λασιθίου 

karavosta_008

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Hotel

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ! Η Ελλαδα εκτος απο μερικες καθαρες παραλιες, ειναι μακραν και διαχρονικα η χωρα με χιλιαδες βρωμικες παραλιες, αρκει να πηγαινουν εκει για μπανιο καποιοι δηθεν ελληνες για να τις βανδαλιζουν....

ΜΓΧ

Απατεωνια...φυσικα καμια χωρα τησ Καραιβικης δεν πληρωσε για να αποδειξει καποιος οτι ειναι καθαρα τα νερα του Ατλαντικου...Η Γλυφαδα εχει πιο καθαρα νερα απο αυτεσ )

Μλκια

θα έρθουν τώρα σλάβοι άγγλοι και άλλοι πολιτισμένοι να μας τις μαγαρίσουν

Ν.Θ

Η μεγάλη απάτη της γαλάζιας σημαίας. Να πληρώνει ο κάθε Δήμος ιδιωτική εταιρεία για να πάρει την σημαία, όταν είναι υποχρέωση του να είναι καθαρή, να έχει πρόσβαση σε άτομα για ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστη και ανακοίνωση που το Υπουργείο αναρτά στη σελίδα του, από τον μηνιαίο έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών που πραγματοποιεί στα νερά. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.

νκ

λιγο σοβαροτητα..... λοιπον μεσα στη μεσογειο που τα νερα αλλαζουν καθε 100 χρονια ειναι βεβαιο οτι σε οποιο αλλο μερος εκτος μεσογειου τα νερα ειναι πραγματικα καθαρα.

yiota

Η παραλία Καραβοστάσι είναι στο νομό Θεσπρωτίας και όχι Λασιθίου.

Λασιθιώτης προς ξερόλα

Καλά κάνεις και το αναφέρεις αλλά άλλη φορά να Googlάρεις καλύτερα αν θες να το παίζεις γεωγραφημένη. Καρβοστάσι υπάρχει ΚΑΙ στον Αγ.Νικόλαο (λίγα χλμ έξω) όπως υποθέτω ανά την Ελλάδα θα υπάρχουν και άλλες ομώνυμες παραλίες. Σε συγχωρώ γιατί βάλανε όντως λάθος φωτογραφία από Θεσπρωτία και όχι από Λασίθι.

yiota

Αγαπητέ Λασιθιώτη, δεν ανέφερα ποτέ οτι ο νομός Λασιθίου δεν έχει παραλία με το όνομα Καραβοστάσι όπως και σε πολλά άλλα μερή της Ελλάδας άλλωστε. Απλά η συγκεκριμένη είναι στο νομό Θεσπρωτίας. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο άρθο. Μάθε τουλάχιστον να είσαι πιο ευγενικός.

petros

Γιατι δεν μας λετε ποια ειναι η πρωτη χωρα ? ετσι για να ξερουμε. Δεν γυρνανε ολα γυρω απο εμας !

mm

Πρώτη θα είναι μάλλον η Ισπανία που πριν 3 χρόνια είχε 679 γαλάζιες σημαίες όταν εμείς είχαμε 409 και τώρα λογικά θα έχει περισσότερες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης