Georges Seurat - Google Doodle: Ποιος είναι ο ζωγράφος που τιμάται σήμερα - Δείτε τα πιο σημαντικά έργα του

Georges Seurat - Google Doodle: Ποιος είναι ο ζωγράφος που τιμάται σήμερα - Δείτε τα πιο σημαντικά έργα του

Οι καινοτομίες του Georges Seurat σχετίζονται με τις νέες σχεδόν επιστημονικές θεωρίες σχετικά με το χρώμα και την έκφραση, όμως η ομορφιά των έργων του εξηγείται από την επιρροή πολλών διαφορετικών πηγών

georgeseurat
Το σημερινό Google Doodle  τιμά τον μεγάλο μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο του 19ου αιώνα, Georges Seurat.

Στον Γάλλο ζωγράφο Georges Seurat (Ζωρζ Σερά) αφιερώνει η Google το σημερινό της (2 Δεκεμβρίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 162 χρόνων από τη γέννησή του.

Tο έργο του  «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ» (1884-1886) θεωρείται πως άλλαξε την κατεύθυνση σύγχρονης τέχνης, αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού.

georgeseurat-googledoodle
«Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ» (1884-1886)


Ο Σερά γεννήθηκε το 1859 στο Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, με τον πατέρα του να είναι δικαστικός υπάλληλος, με καταγωγή από την Καμπανία. Αρχικά σπούδασε τέχνη με τον γλύπτη Justin Lequiene, ενώ παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879.

Έπειτα από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880. Μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο στην Αριστερή Όχθη με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο.

Κλείσιμο
Georges Seurat | Who Was Georges Seurat | Google Doodle pointillism Georges Seurat’s 162nd Birthday

Πηγή βίντεο: PritiVlogs

Την επόμενη διετία, επικεντρώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου. Το 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα – έναν τεράστιο καμβά με τίτλο «Κολυμβητές στην Ασνιέρ». Ο πίνακας ωστόσο απορρίφθηκε από το Σαλόν, με τον Σερά να απομακρύνεται από τα επίσημα ιδρύματα και να συγκαταλέγεται στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού.

Δείτε το σημερινό Google Doodle

googledoodle-

Screenshot/ Google

Ένα χρόνο αργότερα, το 1884, από κοινού με άλλους καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων και ο Μαξιμιλιάν Λους- δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πωλ Σινιάκ.

Ο Σερά μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ», που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και το οποίο θεωρείται ένας από τους γνωστότερους πίνακες του 19ου αιώνα.

Διαβάστε τα πιο ενδιαφέροντα Google Doodle ΕΔΩ


Το τέλος

Ο μεγάλος ζωγράφος πέθανε πολύ νέος σε ηλικία 31 ετών, μάλλον από μολυσματική ασθένεια. Το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη αν και μικρό σε ποσότητα, είχε αντίκτυπο διαρκείας. Επίσης, οι καινοτομίες που εισήγαγε στη ζωγραφική αποτέλεσαν έμπνευση για άλλους καλλιτέχνες όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ενώ επηρέασε και τους Ιταλούς φουτουριστές.

georgeseurat-googledoodle-doodle



Με πληροφορίες από Wikipedia

Ειδήσεις σήμερα:

Ημερομηνίες, διευκρινίσεις και εξαιρέσεις για την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού


Παρθένα Κουτμερίδου: Τα συγκινητικά μηνύματα στο Facebook για την 38χρονη δικηγόρο - «Τότε όλα ροζ, τώρα όλα μαύρα»

Οι δύο πράκτορες της DEA που έγιναν η «Νέμεση» του Εσκομπάρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης