Ο δικός μας Θοδωρής απογειώνει το ελικόπτερο της NASA πάνω από την επιφάνεια του Άρη

Ο δικός μας Θοδωρής απογειώνει το ελικόπτερο της NASA πάνω από την επιφάνεια του Άρη

«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Επιβιώσαμε. Αντέξαμε τις θερμοκρασίες», δήλωσε αμέσως μετά τον επιστημονικό θρίαμβο, σε βίντεο από το εργαστήριo της ΝΑSΑ, ο υπεύθυνος σχεδιασμού του «Ingenuity», Θοδωρής Τζανέτος

helicopternasa
Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννηµένος στη Νέα Υόρκη και µε καταγωγή από τον Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αµοργό, είναι ένας από τους βασικούς επικεφαλής στον σχεδιασµό του «Ingenuity». Το μικρό αυτό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε µέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων είναι το πρώτο ιπτάµενο όχηµα που θα προσπαθήσει να πραγµατοποιήσει µια ελεγχόµενη πτήση διάρκειας 90 δευτερολέπτων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη την ερχόμενη Κυριακή 11 Απριλίου.

Το πρώτο και κρίσιμο τεστ έδειξε ότι το «Ingenuity» άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, έχοντας πρώτα αποκολληθεί από την «κοιλιά» του διαστημικού ρόβερ «Perseverance».

NASA’s Mars Helicopter, Ingenuity (UHD Trailer)



«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία. Επιβιώσαμε. Αντέξαμε τις θερμοκρασίες», δήλωσε αμέσως μετά τον επιστημονικό θρίαμβο, σε βίντεο από το εργαστήρι της ΝΑSΑ, ο υπεύθυνος σχεδιασμού του «Ingenuity», Θοδωρής Τζανέτος, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο protothema.gr, στις 17 Μαρτίου, είχε πει ότι στόχος του ρομποτικού ελικοπτέρου είναι να αποδείξει ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη και να ανοίξουμε την πόρτα σε μελλοντικές πλατφόρμες εξερεύνησης.



Κλείσιμο
«Στις επόμενες 30 "Αρειανές ημέρες" θα ολοκληρωθεί η αποστολή μας. Κατά την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ελέγχων των συστημάτων πτήσης του Ingenuity. Ύστερα απ’ αυτό, θα επιχειρηθούν πέντε συναρπαστικές πτήσεις, η καθεμία με αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διάρκεια 90 δευτερολέπτων. Η πρώτη πτήση θα είναι κάθετη απογείωση, δηλαδή προσγείωση στην αρχική θέση», είχε επισημάνει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, αποκαλύπτοντας τον βασικό σχεδιασμό της ομάδας του.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube αμέσως μετά την ανακοίνωση της NASA, ότι το «Ingenuity» άντεξε την πρώτη του νύχτα, στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου, ο Θοδωρής Τζανέτος πρόσθεσε ότι «Αποδεικνύεται πως το "Ingenuity" πράγματι μπορεί και επιβιώνει στον σκληρό κόσμο του Άρη και πρόκειται να περάσει τις επόμενες δύο ημέρες συλλέγοντας δεδομένα».

mars-ART

Παρά λοιπόν τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.

Στην παρούσα συγκυρία, το στοίχημα για το Ingenuity δεν είναι η άμεση εξερεύνηση εξωγήινης ζωής, αλλά να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα. Όπως εξήγησε, παράλληλα, ο νεαρός επιστήμονας, το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια ούτως ώστε να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του Άρη.

mars__2_


«Η πτήση του Ingenuity στον Άρη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την επόμενη εξερεύνηση και τις επιστημονικές αποστολές για τον Άρη. Στο εργαστήριο του JPL εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποιες θα ήταν οι μελλοντικές αποστολές», είχε υπογραμμίσει εξάλλου στη συνέντευξή του στο protothema.gr δίνοντας μια γεύση για το μέλλον των νέων προκλήσεων όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές.

Όνειρο ζωής του μια θέση στη NASA

Από την ηλικία των 10 ετών ο Θοδωρής Τζανέτος, αισθανόταν έλξη για την επιστήµη, κάτι που του εµφύσησε ο πατέρας του, ο οποίος τον βοήθησε να συναρµολογήσει τον πρώτο του υπολογιστή.

Η στόφα του πρακτικού του µυαλού δεν τον εγκατέλειψε, απεναντίας τον οδήγησε σε ασφαλή επιστηµονικά µονοπάτια. Οι σκέψεις και οι επιθυµίες του µαθητή που κατακτούσε µε εντυπωσιακή ταχύτητα την επιστηµονική κατάρτιση δεν χάθηκαν στη σφαίρα των παιδικών ονείρων.

mars__3_


Η ακαδηµαϊκή εξέλιξη του Θοδωρή ήταν εντυπωσιακή. Και σε µια χώρα όπου κανείς άξιος δεν χάνεται, άνοιξε αυτόµατα µια θέση στη δουλειά των ονείρων του: στη Μέκκα των τεχνολογικών επιτευγµάτων, τη NASA, εκεί όπου καταφέρνει να προσφέρει µια άλλη οπτική στη µελέτη της εξωγήινης ζωής.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Θοδωρή Τζανέτο από τις διακοπές του στην Αµοργό, εκεί όπου ξοδεύει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του, λένε ότι θα µπορούσε κάλλιστα να δουλέψει σε οποιονδήποτε πολυεθνικό κολοσσό επιθυµούσε και µάλιστα τονίζουν ότι ο δρόµος για εκείνον ήταν ήδη στρωµένος µε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, δυσθεώρητα µπόνους και πολυτελή αυτοκίνητα, ωστόσο ο ροµαντισµός του και οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν εκεί όπου ονειρευόταν να φτάσει από µικρός: στην Αµερικάνικη ∆ιαστηµική Υπηρεσία.

mars__1_


Το 2012 αποφοίτησε από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), µε πτυχίο στην Επιστήµη των Υπολογιστών και στη Μηχανική και το 2013, µετά την ολοκλήρωση των µεταπτυχιακών του σπουδών στη Μηχανική από ίδιο πανεπιστηµιακό ίδρυµα, ξεκινά να εργάζεται στη Μασαχουσέτη, συγκεκριµένα στο εργαστήριο MITLL, που ειδικεύεται στις υψηλές τεχνολογίες και συµβάλλει στην επίλυση εθνικών προβληµάτων ασφαλείας. Λίγο αργότερα, το 2017, θα περάσει το κατώφλι της NASA.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο µόλις 30 ετών Τζανέτος θεωρείται, αν µη τι άλλο, ένας από τους πολλά υποσχόµενους επιστήµονες στην Καλιφόρνια, όπου και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εργαστήριο αεριώθησης της NASA, JPL.


Ειδήσεις σήμερα 

Βροχές στα δυτικά και βόρεια σήμερα - Νέα ψυχρή εισβολή από το βράδυ

Χιλή: Η Βουλή οριστικοποίησε την αναβολή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης

Αυστραλία: Ζητεί από την ΕΕ να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραγγείλει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης