Πότε ευνοείται η απιστία

Πότε ευνοείται η απιστία

Oι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν έναν σύντροφο σε παράλληλους ερωτικούς δεσμούς

Πότε ευνοείται η απιστία
Είναι κανείς άραγε πραγματικά μονογαμικός στις μέρες μας; Αν δούμε το ζήτημα από τη σκοπιά του σύγχρονου τρόπου ζωής, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο άνθρωπος σήμερα δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες και ταξιδεύει με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι παλιότερα, με αποτέλεσμα να απουσιάζει όλο και πιο πολύ από το... πλευρό της συντροφικής σχέσης του, την ίδια στιγμή που οι προκλήσεις για γνωριμία νέων εραστών μέσω του Διαδικτύου συνεχώς πολλαπλασιάζονται. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Συνδέσμου για τον Γάμο και την Οικογενειακή Θεραπεία (American Association for Marriage and Family Therapy), η απιστία αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες διάλυσης των σύγχρονων σχέσεων και μπορεί να εμφανιστεί τόσο όταν δύο σύντροφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και όταν δηλώνουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι ο ένας από τον άλλον. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν έναν σύντροφο στην απιστία είναι οι ακόλουθες:

■ Σεξουαλική παραμέληση: Αρκετά συχνά, η απιστία εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα της σεξουαλικής μονοτονίας και στέρησης που βιώνει κάποιος στη σχέση του. Ωστόσο, η συχνότητα της σεξουαλικής απιστίας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και είναι ενδεικτική της ποιότητας της κυρίαρχης σχέσης κάποιου, καθώς είναι διαφορετικό ένας σύντροφος να υποκύψει σε μια ευκαιριακή σεξουαλική πρόκληση για ένα βράδυ -η οποία μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει και ως ανανεωτικός παράγοντας για το ζευγάρι- και άλλο να αναζητήσει και να δημιουργήσει συνεχώς παράλληλους ερωτικούς δεσμούς ενώ βρίσκεται σε σχέση.

Κλείσιμο
■ Ανάγκη για συναισθηματική επαφή: Συχνά είναι πιο εύκολο κάποιος που νιώθει συναισθηματικά παραμελημένος στη σχέση του να αναζητήσει την αγάπη και τη φροντίδα που του λείπει σε ένα νέο πρόσωπο -μέσω της επικοινωνίας και όχι απαραίτητα μέσω της σεξουαλικής επαφής- παρά να έρθει σε σύγκρουση με τον σύντροφό του και να πάρει το ρίσκο της διάλυσης της μόνιμης σχέσης του.

■ Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια: Υπάρχουν σύντροφοι που εξαπατούν σεξουαλικά ή διατηρούν επικοινωνία με τρίτα πρόσωπα επειδή στην πραγματικότητα φοβούνται μήπως κάποια στιγμή εξαπατηθούν ή εγκαταλειφθούν από τη συντροφική σχέση τους και βιώσουν τη μοναξιά και την απόρριψη. 

Τι λένε οι έρευνες; 

■ Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marital and Family Therapy», περίπου το 74% των ανδρών και το 68% των γυναικών δήλωσαν ότι θα έμπαιναν στον πειρασμό να απατήσουν τον σύντροφό τους αν βεβαιώνονταν ότι δεν πρόκειται να τους ανακαλύψει ποτέ. 

■ Παρόλο που τα ακριβή δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή, πιο πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου το 30% των γυναικών και το 40% των ανδρών έχουν εμπλακεί σε κάποιο ερωτικό ειδύλλιο ενώ είχαν σχέση. 

■ Νέα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου οι μισοί γάμοι παγκοσμίως οδηγούνται σε διάλυση, με το 1/3 αυτών να φτάνει στο τέλος για λόγους απιστίας. 

■ Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι και πολύ καλοί στην επιλογή των εραστών τους, αφού μόνο το 10% των παράλληλων σχέσεων συνεχίζει να είναι μαζί μετά τη διάλυση της κυρίαρχης σχέσης κάποιου.

■ Τέλος, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πολυγαμία είναι στη φύση μας, καθώς εξυπηρετεί το βιολογικό DNA του ανθρώπου που θέλει να προάγει τα γονίδιά του στις επόμενες γενιές.

Κανένας, ωστόσο, δεν είπε ότι η μονογαμία και η διατήρηση μιας και μοναδικής ερωτικής σχέσης είναι βιολογικό φαινόμενο. Σίγουρα δημιουργήθηκε μέσα από κοινωνικές εγγραφές για να ενισχύσει τη συνεκτικότητα και να περιορίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων. Το σημαντικότερο πρόβλημα των ημερών μας είναι η κουλτούρα που συνοδεύει την απιστία ως πράξη και εν τέλει τείνει να τη μετατρέψει σε κανόνα των σύγχρονων σχέσεων. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι έμαθαν να περιμένουν τα πάντα από την ερωτική τους σχέση και να έχουν υψηλές προσδοκίες. Ενας σύντροφος στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι μόνο καλύτερος φίλος, γονιός, οικονομικός ενισχυτής και συνοδός στις εξόδους, αλλά και ένα είδος σεξουαλικής μηχανής που σκέφτεται διαρκώς νέους τρόπους για να ευχαριστήσει αυτόν που έχει δίπλα του, κάτι που ενισχύεται πολύ μέσω της πορνογραφίας.

Ωστόσο, αν κάποιος περιμένει να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες μέσα από τη συντροφική σχέση του, τότε το πιο πιθανό είναι ότι πολύ σύντομα θα χρεώσει τον σύντροφό του ως ανεπαρκή και θα οδηγηθεί σε χωρισμό. Παράλληλα, η κουλτούρα του «ό,τι θέλω, μπορώ να το έχω» δεν καλλιεργεί στον σύγχρονο άνθρωπο την υπομονή με σκοπό να δημιουργήσει μακροχρόνιους δεσμούς και σχέσεις, καθώς οι υποψήφιοι σύντροφοι πλέον είναι τόσο ορατοί και διαθέσιμοι που αλλάζουν κυριολεκτικά σαν τα πουκάμισα! Οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να συγκρίνει την ευχαρίστηση που μπορεί να πάρει από μια απαγορευμένη σχέση πάθους -η οποία συντηρείται από την εξιδανίκευση- με μια μόνιμη και μακροχρόνια σχέση συντροφικότητας και αγάπης. 

Θα πρέπει να διαλέξει και να πάρει αυτό που θέλει...


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 12:00 - 14:00 και 16:00 - 18:00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης