Φιορεντίνα - Γουέστ Χαμ: Μάχη για το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά τα... 60's

Φιορεντίνα - Γουέστ Χαμ: Μάχη για το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά τα... 60's

Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ θα αναμετρηθούν στην Πράγα στον δεύτερο τελικό του Conference League και θα διεκδικήσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από τα Κύπελλα Κυπελλούχων που είχαν πάρει τη δεκαετία του 1960

fiorentina-west-ham
Η ημέρα του δεύτερου ευρωπαϊκού τελικού έφτασε. Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ θα «μονομαχήσουν» απόψε (7/6, 22:00 - Cosmote Sport 2) στην «Fortuna Arena» της Πράγας και θα διεκδικήσουν το Conference League στον δεύτερο τελικό της... σύντομης ιστορίας του τουρνουά.

Το τρόπαιο της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA θα διεκδικήσουν δυο ομάδες που έχουν... δεκαετίες να σηκώσουν τρόπαιο. Τελευταίος τίτλος των Σφυριών ήταν το FA Cup του 1980 και οι Βιόλα έχουν να πανηγυρίσουν κούπα από το Coppa Italia του 2001. Αμφότερες έχουν να πάρουν ευρωπαϊκό από τα '60s.

H Φιορεντίνα μετά την εντυπωσιακή ανατροπή και την πρόκριση μέσα στην έδρα της Βασιλείας επέστρεψε σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 33 χρόνια. Η ομάδα της Φλωρεντίας θα γίνει η πρώτη ομάδα με συμμετοχή σε τελικό κάθε μιας εκ των τεσσάρων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το 1957 έδωσε το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το 1961 και 1962 έφτασε ως το τέλος του Κυπέλλου Κυπελλούχων, εκεί όπου νίκησε τη Ρέιντζερς και ηττήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης αντίστοιχα. Το 1990 κατέγραψε παρουσία σε τελικό Κυπέλλου UEFA, γνωρίζοντας την ήττα από τη Γιουβέντους και σε λίγο καιρό θα προσθέσει και επίσημα στη... συλλογή της και παρουσία σε τελικό Conference League.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cspqp8f1cvax)


Κλείσιμο
Από την πλευρά της η Γουέστ Χαμ με δυο νίκες απέκλεισε την Άλκμααρ των Παυλίδη - Χατζηδιάκου και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε τελικό έπειτα από 47 χρόνια. Το 1965 οι Λονδρέζοι νίκησαν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Μόναχο 1860 με 2-0 και σήκωσαν τον μοναδικό ευρωπαϊκό τους τίτλο. Τα Σφυριά αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκό τελικό και το 1976, όμως έχασαν από την Άντερλεχτ με 4-2 και πάλι για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

«Έχετε κάνει μια γ@@@@@ απίστευτη δουλειά, όχι μόνο σήμερα αλλά και στη διάρκεια όλης της διοργάνωσης. Είναι ένα γ@@@@ τρομερό επίτευγμα από όλους σας. Γι' αυτό, συγχαρητήρια», ανέφερε ο... τρελαμένος προπονητής της Γουέστ Χαμ, Ντέιβντ Μόγιες στα αποδυτήρια μετά την πρόκριση στην... εχθρική έδρα της Άλκμααρ. Ο 60χρονος Σκωτσέζος τεχνικός θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά στην 25ετή καριέρα του.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csppkpwfrxft)

Ο κόουτς των Λονδρέζων δεν μπορεί να υπολογίζει τον... γνωστό τραυματία Τζανλούκα Σκαμάκα. Από την πλευρά του ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιντσέντζο Ιταλιάνο εκτός από τον τραυματία δεύτερο τερματοφύλακα του, Σαλβατόρε Σιρίγκου, θα δει τελευταία στιγμή αν θα έχει στη διάθεση του τον αμφίβολο Γκαετάνο Καστροβίλι.

Πιθανή ενδεκάδα Φιορεντίνα (4-2-3-1): Τερατσιάνο - Ντοντό, Ιγκόρ, Μιλένκοβιτς, Μπιράγκι - Μαντραγκόρα, Άμραμπατ - Γκονζάλες, Μποναβεντούρα, Ικονέ - Καμπράλ

Πιθανή ενδεκάδα Γουέστ Χαμ: (4-3-3): Αρεολά - Κέρερ, Ζουμά, Αγκέρ, Κρέσγουελ - Σούτσεκ, Ράις, Πακετά - Μπόουεν, Αντόνιο, Μπενραχμά

Οι αριθμοί του τελικού του Conference League
-Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Φιορεντίνα και της Γουέστ Χαμ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
-Η Φιορεντίνα έφτασε στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πέμπτη φορά στην ιστορία της και για πρώτη φορά μετά το Κύπελλο UEFA 1989-90 (ήττα από τη Γιουβέντους). Η Φιορεντίνα έχει κερδίσει μόνο έναν από τους τέσσερις προηγούμενους ευρωπαϊκούς τελικούς της, νικώντας μια άλλη βρετανική ομάδα, τη Ρέιντζερς, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1961.
-Η Γουέστ Χαμ θα διεκδικήσει μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία της, μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1965 (κέρδισε το Μόναχο 1860) και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1976 (ήττα από την Άντερλεχτ).
-Η Φιορεντίνα έχει χάσει μόλις τρία από τα προηγούμενα 12 παιχνίδια της εναντίον αγγλικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (6 νίκες - 3 ισοπαλίες). Ωστόσο, αποκλείστηκε από την Τότεναμ στους «32» του Europa League τη σεζόν 2015-16, όταν αντιμετώπισε για τελευταία φορά έναν αντίπαλο από την Αγγλία.
-Η Γουέστ Χαμ έχει χάσει και τις δύο προηγούμενες συναντήσεις της με ιταλικές ομάδες στην Ευρώπη, χάνοντας δύο φορές από την Παλέρμο στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2006-07 (0-1 και 0-3).
-Αυτή θα είναι η ένατη περίπτωση που μια ιταλική ομάδα θα αντιμετωπίσει μια αγγλική ομάδα στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τους συλλόγους κάθε χώρας να σηκώνουν το τρόπαιο σε τέσσερις από τις προηγούμενες οκτώ περιπτώσεις.
-Ο τελικός μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης φιλοξενείται στην Τσεχία για πρώτη φορά - η Τσέλσι και η Μπάγερν Μονάχου αγωνίστηκαν για το Ευρωπαϊκό Super Cup στην Eden Arena (τώρα γνωστή ως Fortuna Arena) το 2013, όταν η γερμανική ομάδα κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι.
-Η Φιορεντίνα έχει σκοράρει 36 γκολ σε 14 αγώνες στο Conference League αυτή τη σεζόν (2,6 ανά παιχνίδι), τουλάχιστον πέντε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυτή τη σεζόν (η Μάντσεστερ Σίτι είναι δεύτερη με 31 γκολ σε 12 αγώνες στο Champions League). Επιπλέον, η Φιορεντίνα έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ (261) και σημείωσε τις περισσότερες τελικές προς το τέρμα (94) από οποιαδήποτε ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυτή τη σεζόν.
-Συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών, η Γουέστ Χαμ είναι αήττητη και στα 14 παιχνίδια των αγώνων της στο Conference League αυτή τη σεζόν (13 νίκες, 1 ισοπαλία), έχοντας σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ και στους 14 αγώνες (33 συνολικά). Η τελευταία αγγλική ομάδα που είχε μεγαλύτερο αήττητο στην Ευρώπη ήταν η Τσέλσι το 2018-2019 (16 αγώνες).
-Η Γουέστ Χαμ έχει τα περισσότερα κλεψίματα μπάλας ψηλά στον αγωνιστικό (121) και έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ μετά από τέτοια (26) από οποιαδήποτε ομάδα στο Conference League αυτή τη σεζόν. Είναι επίσης η ομάδα με τα περισσότερα γκολ από γρήγορες αντεπιθέσεις στη διοργάνωση φέτος (3).
-Ο Κριστιάνο Μπιράγκι της Φιορεντίνα έχει δώσει 6 ασίστ στο Conference League αυτή τη σεζόν, τις περισσότερες από κάθε παίκτη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος, μαζί με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μπιράγκι είναι ο πρώτος αμυντικός που έχει καταγραφεί που έχει δώσει έξι ασίστ σε μία μόνο ευρωπαϊκή σεζόν.

ΠΗΓΗ: https://www.gazzetta.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την «οικολογική γενοκτονία» στο φράγμα Νόβα Καχόφκα

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και ο «πικραμένος» Βασάλος - Δείτε βίντεο

Ένας νεκρός μετά από άγρια συμπλοκή στην πλατεία Βάθη

----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης