Μελιτίνια Σαντορίνης

Μελιτίνια Σαντορίνης

Πρόκειται για  παραδοσιακή συνταγή του νησιού, που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες του Πάσχα

Μελιτίνια Σαντορίνης
Πρόκειται για  παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης, που συνηθίζεται πολύ τις μέρες του Πάσχα. Πολλές παραλλαγές της συναντάμε και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Τήνος και η Σύρος. Μοιάζουν αρκετά με τα κρητικά λυχναράκια αφού και τα δυο είναι γεμιστά με φρέσκο ανάλατο τυρί, τα μελιτίνια όμως είναι πιο γλυκά, πιο αρωματικά και έχουν για βάση τους μια πιο φίνα ζύμη.


Μελιτίνια

Κλείσιμο
από τη Σιμόνη Καφίρη

 
Υλικά για 30 μελιτίνια:


Για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι σκληρό

3 κουτ. σούπας  βούτυρο φρέσκο

½ κουτ. γλυκού σόδα διαλυμένη σε 1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2-3 μικρά δάκρυα  μαστίχας, κοπανισμένη με 2 κουτ. σούπας  ζάχαρη

αλάτι

ελάχιστο νερό (όσο τραβήξει η ζύμη)

 

Για τη γέμιση:

1 κιλό ανθότυρο  ολόπαχο 

650γρ. ζάχαρη

4 αβγά ολόκληρα

2 κουτ. σούπας  βούτυρο φρέσκο

250γρ. αλεύρι  μαλακό 

5-6 μικρά δάκρυα  μαστίχας Χίου





 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτετε το βούτυρο και μαλάσσετε τη ζύμη με τα χέρια για να πάει παντού. Προσθέτετε τη σόδα και λίγο λίγο νερό (όσο τραβήξει το αλεύρι), ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Κοπανάτε στο γουδί τη μαστίχα με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Φτιάχνετε και τη γέμιση: λιώνετε το ανθότυρο στο μίξερ ή στο μύλο των λαχανικών. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την κοπανισμένη μαστίχα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα και την κόβετε με κουπ πατ σε στρογγυλά σχήματα διαμέτρου 8-10εκ.
Βάζετε στη μέση ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά κενό φύλλου 1εκ. Ανασηκώνετε γύρω γύρω το φύλλο με οδοντογλυφίδες και, «τσιμπώντας» το με τα δάχτυλά σας, κάνετε πυκνές «πιετούλες», τις «τσιμπινιές», ανά πόντο, για να σχηματιστεί λυχναράκι.

Μεταφέρετε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης