Ευρύτερες συναινέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλει ο Τσίπρας

4595011

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πρότασης - Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναλογικό εκλογικό σύστημα, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αύξηση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας κ.α.

Στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια, τον Ιούλιο του 2016, θα στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, μιλώντας στην πολιτική γραμματεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις τη αναθεώρηση του Συντάγματος. “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία. Το αίτημα, δηλαδή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Θέλουμε λοιπόν μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε πως θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής.

Οι άξονες της πρότασης

Η πρόταση θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις)

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Πίνδαρος

Μετά τις εκλογές τα γλέντια θα είναι ατελείωτα.

ΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΤΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑΑΑΑΑΑΑ

ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΝΟΜΟΤΥΠΑ" ΒΑΣΕΙ ΤΣΙΠΡΑΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΛΕΠΤΟΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΚΟΥΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Χαχαχαχα

(Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία). Χαχαχαχα..είπε ο άνθρωπος που έκανε το ένα δημοψήφισμα από όχι ναι και αρνήθηκε να δώσει δημοψήφισμα στο σκοπιανο, τη μεγαλύτερη εθνική ξεφτυλα που βίωσε η Ελλάδα έναντι ενός κράτους ανέκδοτου από καθαρή ιδεολογία και ανικανότητα του συριζα..

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ... ΠΟΥΛΥΜΕΝΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ.....?ΟΥΣΤ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ?

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο Τσιπρας ενας τυχαρπαστος και ανερματιστος πολιτικος, που ολα τα αναγαγει σε επικοινωνιακη τακτικη,γιατι δεν εμαθε και τιποτε αλλο στη ζωη του, μπορει με την ανικανη κυβερνηση του, να προβει σε συνταγματικη αναθεωρηση, που ειναι μια υποθεση εξοχως σοβαρη; Μεχρι σημερα παντως ο,τι αγγιξε ο Τσιπρας το εκανε χειροτερο απο πριν και δεν ελυσε ουτε ενα απο τα προβληματα μας, αλλα αντιθετα τα χ ε ι ρ ο τ ε ψ ε ο λ α !

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ, ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

οτι κι αν κανετε

ιδιοι ειστε και ιδιοι θα μεινετε..σαπιοι ως το κοκκαλο

συριζα

ελατε τωρα προεκλογικα γατακια να συναινεσετε.... και οποιος δεν το κανει θα τον καταγγειλουμε οτι θελει να διατηρηθει ο νομος περι ευθυνης υπουργων

@

γουστάρω.... την καταργηση προστασίας των υπουργών σε/από οποιαδήποτε μηνυση πολιτη για οποιαδήποτε αμφιλεγομενη υπογραφη του. Θα δικαζεται κατευθείαν από τα Δικαστηρια β)να πάψει η διωξη να γινεται από τη κυβερν. πλειοψηφια επειδή εχει καταντησει να είναι πολιτικη διωξη της πλειοψηφίας εναντι της αντιπολιτευσης. Παντως με αυτό το καθεστώς που θα ισχυει, τον Ιουνη η νεα βουλή θα διωξει καθαρματα τυπου Καμενου- Τσιπρα- Τοσκα- Σταθακη - Τσακαλωτου- Κοντονη- Κοτζια- Σπριτζη- Κουρουμπλη- Βαρουφακη- ...κι άλλων 20 μετα από αποστολή στη βουλή δικογραφιών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5623_252863_120446

Ο Κύπριος πρόεδρος ετοιμάζει ήδη την απαντητική επιστολή στην οποία θα σημειώνει ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες - Τη λύπη του εκφράζει ο ηγέτης του ψευδοκράτους