Έκθετη η κυβέρνηση για τους «διαλόγους της συμφοράς» πως δήθεν ο Τσίπρας δεν γνώριζε για την τραγωδία στο Μάτι

Έκθετη η κυβέρνηση για τους «διαλόγους της συμφοράς» πως δήθεν ο Τσίπρας δεν γνώριζε για την τραγωδία στο Μάτι

Μετά το κατηγορώ των πολιτών το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση - Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει παραίτηση, δηλώνουν βουλευτές και ακαδημαϊκοί

tsipras_arthrooo
«Την ώρα της κρίσης έλεγαν ψέματα και μόλις αποκαλύφθηκαν ασκούν πιέσεις σε διασώστες για να αλλοιώσουν τις μαρτυρίες τους! Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη οφείλει να παραιτηθεί»! Οι φράσεις στα εισαγωγικά συμπυκνώνουν την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, καθώς την Κυριακή αποδείχθηκε αυτό που όσοι έζησαν τα γεγονότα ή έστω τα παρακολούθησαν το είχαν αντιληφθεί από την περασμένη Δευτέρα.

Πώς την ώρα της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα όλοι οι παρόντες ήξεραν για τους νεκρούς, αλλά έπαιζαν θέατρο. «Προφανώς δεν ήθελαν να συνδέσουν το λευκό πουκάμισο του Αλέξη Τσίπρα με τις ανθρώπινες απώλειες» αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος της αντιπολίτευσης μιλώντας για «αδιανόητο επικοινωνιακό χειρισμό».

Η πραγματικότητα στα μέτωπα της καταστροφής ήταν πολύ διαφορετική. Ο πρώτος νεκρός είχε βρεθεί από τις τις 19.40. Σε αυτό συγκλίνουν οι μαρτυρίες των ανδρών της ΔΙΑΣ και των ειδικών φρουρών που ήταν επί τόπου, του ΕΚΑΒ το οποίο κλήθηκε, των ανδρών της ΕΜΑΚ οι οποίοι βοηθούσαν τους εγκλωβισμένους στο Κόκκινο Λιμανάκι και των ΟΥΚ που εκτελούσαν επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα.

Το παραδέχθηκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος δήλωσε στο «ΘΕΜΑ 104,6» πως όντως είχαν πληροφορία για νεκρό νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δεν την αξιολόγησαν ως ασφαλή, αφού προέρχονταν από τους άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι ενεργούσαν κυρίως μέσα στο νερό.



Τα έλεγαν όμως κι όσοι ήταν στη στεριά. Όπως ο δήμαρχος Ραφήνας ο οποίος εκείνες τις ώρες μιλούσε για δεκάδες νεκρούς, αλλά από την κυβέρνηση τον κατηγορούσαν ότι ήθελε να σπείρει τον πανικό. Βέβαια, ο κ. Μπουρνούς παρότι αποδείχθηκε ότι έλεγε την αλήθεια, σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις δίνει πλέον έμφαση όχι στο να εντοπιστούν οι ένοχοι, αλλά τα... αίτια.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε και ο επικεφαλής των ανδρών του Λιμενικού που επιχείρησαν στην περιοχή, λέγοντας ότι... έχει δίκιο ο υπουργός να λέει ότι λέει (πως η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής) γιατί τα πτώματα δεν ήταν αναγνωρίσιμα και δεν ήταν σίγουρο πως επρόκειτο για ανθρώπους.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος που τους είχε δει. Είχε ενημερωθεί και η ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, ο οποίος κατήγγειλε ακόμη ότι δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι. Παρότι αστυνομικοί του ζητούσαν να μεταβούν στην περιοχή εθελοντικά!

Κλείσιμο
Κι όμως το μόνο που άκουσε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς και των αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν για λίγους τραυματίες και κάποιους εγκλωβισμένους σε ένα λιμανάκι.

«Είναι τέτοιος ο αριθμός των καταγεγραμμένων μαρτυριών που όσες πιέσεις και να ασκηθούν στους διασώστες ή σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να βάλουν νερό στο κρασί τους η επιχείρηση συγκάλυψης θα πέσει στο κενό» υποστηρίζουν παράγοντες της αντιπολίτευσης και διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα αναληφθούν και όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι δεδομένο ότι θα ζητηθούν όλες οι επικοινωνίες από και προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο και τους θαλάμους επιχειρήσεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έλεγε τι και ποια ώρα. Γιατί υπάρχουν υποψίες ότι κάποιοι τραυματίες μπορεί να έμειναν να έμειναν αβοήθητοι ή να καθυστέρησε η παροχή υπηρεσιών είτε λόγω κακών επιχειρησιακών εκτιμήσεων, είτε (το χειρότερο) στο πλαίσιο επικοινωνιακών χειρισμών.

Ταυτόχρονα θα κλιμακωθούν και οι πιέσεις για παραιτήσεις, καθώς στην αντιπολίτευση και σε ακαδημαϊκούς κύκλους είναι δεδομένη ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης πρέπει να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα, όπως η παραίτηση υπουργών ή και ολόκληρης της κυβέρνησης. Αυτή την κατεύθυνση έδειξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο λέκτορας Συνταγματικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου Παναγιώτης Δουδώνης, ο οποίος μίλησε στο «ΘΕΜΑ 104,6».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης