Μπαλαούρας: Κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου το Άγιο Φως, απαράδεκτο να το ενισχύουμε

Μπαλαούρας: Κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου το Άγιο Φως, απαράδεκτο να το ενισχύουμε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε την «13η σύνταξη», είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το 2015, κάνοντας τότε λόγο για «οπισθοδρομικό έθιμο»

Με το Άγιο Φως τα έβαλε ξανά ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας
ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ένωσης Αθέων κατά της μεταφοράς του στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να το ενισχύουμε.

«Είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, όπου το κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας θέτοντας και την παράμετρο του κόστους, όπως είχε κάνει με ερώτησή του τον Μάιο του 2015 όταν μαζί με άλλους βουλευτές είχε κάνει λόγο για «οπισθοδρομικό έθιμο».

Στην ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου αν έχει την ίδια άποψη μετά την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2015 που σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι το κόστος το καλύπτουν ιδιώτες, ο κ. Μπαλαούρας απαντά: Πάντα την έχω, έκανα την ερώτηση και δεν ξέρω τι θα γίνει.


ΣΧΟΛΙΑ (518)

απαντηση τάπα, απο δασκαλο Δημ.Νατσιο Κιλκις

ΤΟ ΆΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΙ...ΜΠΑΛΑΟΎΡΕΣ.. Μπαλαούρας: τι ενδιαφέρον όνομα!! Και επειδή είμαστε λαός που μας αρέσει να παίζουμε -"αεί παίδες εισί οι Έλληνες"- ενίοτε με τα ονόματά μας και τα ετυμολογικά τους... γενέθλια, θα αναζητήσουμε τα λεκτικά..."γενοτόπια" του "μπαλαούρα". Εκ πρώτης όψεως συνίσταται, εκ των κάτωθι δύο συνθετικών: μπάλα + ούρα, γενική μπαλαούρας. Η μπάλα, ίσως παράγεται από το ρήμα πάλλω, που σημαίνει σείομαι, αναπηδώ, σκιρτώ - αλλά μάλλον είναι παρετυμολογία - ή από το ρήμα άλλομαι που σημαίνει πηδώ, εξού και άλμα. Τέλος πάντων το πρώτο συνθετικό δεν μας ενδιαφέρει και τόσο. Το δεύτερο επιφυλάσσει εκπλήξεις, απρόσμενες... Το δεύτερο, λοιπόν, συνθετικό "-ούρας" επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Να είναι από την ουρά, το οπίσθιον άκρον του κορμού των ζώων, όπως γράφουν τα παλιά, καλά λεξικά; Τότε ο τόνος θα ήταν στη λήγουσα οπότε θα λεγόταν ο... λεγάμενος "μπαλαουράς". Το κρατάμε... Μήπως είναι λεκτικό λείψανο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μας παραπέμπει στα "ουρί", τις ογδόντα και τόσες ωραίες παρθένες που αναμένουν τους καλούς μωαμεθανούς στον παράδεισο; Να ήταν, λοιπόν, "μπαλαουρίς" ή "μπαλαούρις", δηλαδή ο σκιρτών από χαρά, αναλογιζόμενος το τι τον περιμένει μετά τον θάνατον; Πολύ πιθανόν!! Προχωρούμε στις ετυμολογικές περιηγήσεις. Είπαμε, το όνομα προσφέρεται... Υπάρχει ένα επιφώνημα το οποίο κυριαρχούσε τις παλαιότερες εποχές. Το "ούρρα", που ταυτίζεται με το τωρινό "ζήτω". Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, οι ενθουσιώδεις όχλοι, οι ζητωκραυγαστές το επαναλάμβαναν εν χορώ, τρεις φορές: ούρρα, ούρρα, ούρρα!! Βεβαίως με την πάροδο του χρόνου λησμονήθηκε, διότι, προφανώς, πολλάκις οι λόγοι των αγορητών-πολιτκών παρέπεμπαν στο εκκρινόμενον εκ των νεφρών και συναθροιζόμενον εις την γνωστήν κύστιν, υγρόν. Μας προβληματίζουν και τα δύο "ρο" στην λέξη, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί. Η τάση απλοποιήσεως της ζωής μας, δεν άφησε στο απυρόβλητο και την ταλαίπωρη γλώσσα μας. Θυμάμαι, κάποιος ευφυής μαθητής μου, που με αφόπλισε, όταν εγώ επέμενα ότι η λέξη "Αττική" γράφεται με δύο "ταυ", λέγοντας μου ότι και με ένα "ταυ" πάλι Αττική είναι. Αν δεχτούμε την προαναφερόμενη ετυμολογική εξήγηση, τότε η λέξη σημαίνει κυριολεκτικώς "ζήτω ο αναπηδών, ο ασπαίρων, ο φρικιών".(Ο λεξικογράφος, Δημητράκος μας δίδει και αυτές τις ερμηνείες για το ρήμα πάλλω). Επιλέγω, εκ των τριών, το σπάνιο ρήμα ασπαίρω, που σημαίνει σπαρταρώ, τινάσσομαι σπασμωδικώς επειδή ταιριάζει με την αντίδραση του κ. Μπαλαούρα. Ασπαίρει, ενώπιον του Εσπερινού Φωτός του Κυρίου, φρίττει. Συνεχίζ...

Δεν είναι απάντηση τάπα

η ετυμολογία τού ονόματος τού Μπαλαούρα. Εκτιμώ τον Νατσιό, αλλά εδώ αστόχησε. Επειδή, προφανώς δεν ξέρει τι να πει, παίζει με το όνομα και όχι με τα λεγόμενα. Να δίνεις πάντα την πηγή τού άρθρου, το οποίο ευρίσκεται στο www.antibaro.gr Και ο Χρήστος Γιανναράς και όχι μόνο, κάνουν λόγο για παγανιστικό κατάλοιπο, φαινόμενο. Η μεταφορά τού Αγίου Φωτός αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα κι εκείθεν σε διάφορες πόλεις καθιερώθηκε την δεκαετία τού '80, επί θεομπαίχτη Παπανδρέου. Πριν πώς κάναμε Ανάσταση;

νηρέας

Είδες .... μόνο εμείς έχουμε παγανιστικά κατάλοιπα σε όλο τον κόσμο . Και τι κατάλοιπο ..? Το Αγιο Φώς τι να πείς ?

bachi

Έλεος με τις μπαλαο-μπαρουφο-λογίες!!!!!!!!!! Το πρόβλημα δεν είναι το ΑΓΙΟ ΦΩΣ, αλλά κάτι τέτοιοι τύποι που μας παριστάνουν τους κυβερνώντες, ως άλλα τέκνα του κομματικού σωλήνα, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να τους ψηφίσουν....Ελπίζω οι ψηφοφόροι τους να 'καμαρώνουν' για το αποτέλεσμα....

Σχολιάκιας

Αλήθεια για την αφή της ολυμπιακής φλόγας, γιατί δεν λέει τίποτα ο Μπαλαούρας; Αυτή δεν είναι παγανιστική;

Θ.Κ.

ο Μπαλαούρας και ο κάθε μπαλαούρας βουλευτής όταν είναι να πάρουν το χρηματικό ΔΩΡΟ Χριστουγέννων και Πάσχα τα παίρνουν ευχαρίστως! Εάν είναι έτσι να τα αρνηθούν τα χρήματα αυτά, αλλά εκεί δεν λένε τίποτα και τα τσακώνουν τα χρήματα γρήγορα και αμέσως!!

@

Α ρε μπαλαούρο που θες ρε Μπαλαούρα !!!

Λάζαρος

Οσοι αντιχριστοι, δεν θελετε να πιστευετε στον Χριστο μας , δικαιωμα σας....Αλλά σεβαστειτε την πλειοψηφια των Ορθοδοξων Χριστιανων και αφηστε τις ειρωνιες και το bullying..........Αρκετα. Φτανει. δεν μας ενδιαφερει ουτε τι ψηφιζετε , ουτε τι βουδες ανυπαρκτους διες κλπ προσκυνατε.

Η απόλυτη σύγχυση

Όσοι πραγματικά πιστεύουν στον Χριστό, δεν είναι ειδωλολάτρες! και ούτε βέβαια παρασύρονται από τα πολικάντικα κόλπα με το φως και την πολυτελή αεροπορική μεταφορά του και τα κόκκινα χαλιά που εισήγαγε και επέβαλε το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η όλη αυτή πασοκική τελετή είναι η απόλυτη δυσφήμιση της πραγματικής ελληνορθόδοξης παράδοσης όπου η ευλογία του φωτός γινόταν τοπικά στην κάθε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Αυτή ήταν η πραγματική παράδοση μέχρι που ήρθε το ΠΑΣΟΚ και τα διέλυσε όλα με την αεροπορική μεταφορά.

ρε 20:12

ποια πολυτελη μεταφορα ρε φαντασιοπληκτε ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ελεος με τα ψεματα σου, λυσσαξες. Σε 20 σχολια εχεις γραψει τα ιδια....περι πασοκ.

Λάζαρε δεύρο έξω!

Και τί σε κάνει να νομίζεις ότι ο "θεός" σου είναι υπαρκτός; Όσο υπαρκτός είναι ο "θεός" σου, άλλο τόσο είναι και ο Δίας και ο Βούδας!

20:48

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΘΕΟΣ.

Sakis

Αυτό που έχει πλάκα είναι ότι σε όποιον δηλώνει άθρησκος και αμφισβητεί την απάτη που λέγεται "άγιο φως" οι συντηρητικοί εδώ μέσα του κολλάνε αυτόματα την ταμπέλα του αριστερού. Ποιος σας είπε βρε ανόητοι ότι όλοι οι άθρησκοι ψηφίζουν αριστερά; Ξέρετε πόσοι φιλελεύθεροι είναι άθρησκοι; Είστε βαθιά νυχτωμένοι μερικοί. Έχετε διαβάσει τις θέσεις της Δράσης (που τώρα εντάχθηκε στη ΝΔ) σχετικά με τη θρησκεία; Και μέσα στην ίδια τη ΝΔ υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ άθρησκοι, απλά δεν βγαίνουν να το δηλώσουν ανοιχτά.

Ολοταχώς προς τα πίσω

Είναι η απόλυτη σύγχιση όλα αυτά τα σχόλια εδώ, μάλλον σύγχιση προερχόμενη από αγραμματοσύνη! Και βέβαια, η μεταφορά του φωτός από τα Ιεροσολύμα δεν έχει καμιά, μα καμιά σχέση με την παράδοση! η παράδοση ως το 1988 ήταν ότι το φως αγιάζεται σε κάθε ελληνική εκκλησία στην Ανάσταση! σε όλες! αλοίμονο αν το Άγιο Πνεύμα ή ο Θεός χρειάζονταν αεροπλάνο για να ευλογήσουν το φως ή τους πιστούς! και βέβαια δεν είναι ανάγκη να έρθουν από τα Ιεροσόλυμα! Μα πρώτα-πρώτα όλα αυτά έγιναν επί ΠΑΣΟΚ και φτιάχτηκαν πολύ επιδέξια και δημαγωγικά (και αυτά) την δεκαετία του '80! Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικάντηδές τους βρήκαν ευκαιρία για φιέστες και το καθιέρωσαν ως παράδοση όταν βρήκαν τη χορηγία ιδιώτη για αυτήν την μεταφορά! η χορηγία όμως αργότερα τέλειωσε! και τώρα το ειδωλολατρικό show του Ανδρέα Παπανδρέου με το "πανηγύρι", με το "αεροπλάνο", τους πολιτικάντηδες που πάνε στα Ιεροσόλυμα, την πτήση και την υποδοχή με "τιμές αρχηγού κράτους" τα πληρώνουν ο προϋπολογσμός και οι φορολογούμενοι! ..κι έτσι τα ταξίδια στα Ιεροσόλυμα για Πάσχα τα χαίρονται τώρα με το υστέρημα των κορόιδων, οι τωρινοί διάδοχοι του ΠΑΣΟΚ του Αντρέα! δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές κι οι υπουργοί του σε βάρος των αφελών και ευκολόπιστων!

προς 01:10

εισαι ασχετος και αμορφωτος εντελως και ψευτης. Το Αγιον Φως ειναι αιωνες ολοκληρους, ενα θαυμαστο γεγονος....και αν δεν ξερεις να μην μιλας.

Sakis

@ 11:49 Μια θαυμαστή απάτη είναι. Είναι αδιανόητο κάποιοι να πιστεύουν ακόμα ότι πρόκειται για θαύμα. Γελάει ο κόσμος μαζί μας!

Ολοταχώς προς τα πίσω

Ώστε η μεταφορά με το αεροπλάνο είναι, για αιώνες ολόκληρους, μέρος της παράδοσης; ξέρετε πότε έζησαν οι αδελφοί Wright που ανακάλυψαν το αεροπλάνο; Oι αδελφοί Wright έζησαν ο μεν Orville από το 1871 έως το 1948 και ο δε Wilbur από το 1867 έως το 1912. Την αεροπορική μεταφορά με συνοδεία πολιτικών την καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80, ψάξτε το ή ρωτήστε κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία.

ολοταχως προς τα πισω

πολυ σωστος.

@Ολοταχώς προς τα πίσω

Άλλα αντ'άλλων είσαι μεγάλε... Ότι να'ναι... Μου αρέσει που θες να μας σχολιάζεις κι όλας!

Η Ελλαδα ανηκει στην Ανατολή

Ολοι εσεις οι φασιστες και οι θρησκοληπτοι να μετοικησετε σε αλλη χωρα για σωθει ο τοπος. Ο λαος ψηφισε τρεις φορες Αριστερα παρτε το χαμπαρι και φυγετε

Όμοιοι

...καλά κι η αριστερά το ίδιο οπισθοδρομική είναι, σαν την ακροδεξιά, ίδιοι κι δυο.

Anonym

Όλοι οι σκατοκεφαλοι είναι άθρησκοι. Κενό στην καρδιά κενό στα μυαλά. Σκατά στην καρδιά σκατά στα μυαλά.

Αγάπη

Φαίνεται να μισείτε πολύ τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας. Όλες όμως οι θρησκείες διδάσκουν την αγάπη.

προς σχολιο @10:52

κανενας μας , δεν μισει. οσες εχετε διαφορετικες αποψεις. Η αγάπη εν αληθεια ομως, ΔΕΝ χαιδευει αυτια ,ουτε παραμυθιαζει, ουτε συμφωνει με τους αντιχριστους.

Αγάπη

...και ο αντίχριστος είναι κάτω από τον έλεγχο του Θεού.

Ενας αριστερος

Ρε παιδια, τι ναι τουτος? Αριστερος η χριστιανοταλιμπαν? Με τι παγανιστικες περιοδους ασχολειται το σουργελο?Σε λιγο θα εισηγηθει το καψιμο "υποπτων" και "αιρετικων" βιβλιων, συμφωνα με τον ιδιο παντα σαν "παραορθοδοξο" χριστιανο..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aoz_main

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καταδίκη των ενεργειών της από τις χώρες του Νότου της Ε.Ε. δείχνει ότι η Τουρκία απομονώνεται και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, σημείωσαν διπλωματικές πηγές

1
Mevlut_ar

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Άγκυρας στο μήνυμα των ηγετών των χωρών  του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

71