Θύελλα για τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας και την παρέμβαση Τσίπρα

Θύελλα για τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας και την παρέμβαση Τσίπρα

Καταρρίφθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς λένε από την αντιπολίτευση - Καμία απάντηση από το Μαξίμου για την επιστολή του πρωθυπουργού στον Μαδούρο

Θύελλα για τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας και την παρέμβαση Τσίπρα
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας από τον πρώην πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες που έφερε στην δημοσιότητα το “Πρώτο Θέμα” την Κυριακή. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το ζήτημα αγγίζει τον
Αλέξη Τσίπρα και καταρρίπτει το “δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”. Κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα, που τότε ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όταν περιήλθαν στην αντίληψή του οι καταγγελίες των γυναικών που υπέστησαν την σεξουαλική παρενόχληση “προσπάθησε να συγκαλύψει το ζήτημα” για να μην πληγεί η αριστερά και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Βενεζουέλα του διαδόχου του Τσάβες, Μαδούρο. 

Στις καταγγελίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία οργισμένη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία υπό τον τίτλο “Ο απελπισμένος από τη Βενεζουέλα πιάνεται” υποστηρίζει:  “Η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις «τρυφερές» της σχέσεις με ανθρώπους που κατηγορούνται για συστηματικό εκβιασμό, προσπαθεί να κάνει πολιτική τσαλαβουτώντας στον κιτρινισμό και την ξεφτίλα του Πρώτου Θέματος.  Ας σοβαρευτούν λίγο, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν για πότε θα μετεξελιχθούν σε κόμμα – τσίρκο. 

Ακολούθως το δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου δίνει την δική του εκδοχή, παραμπέμπει δε σε παλαιότερο δημοσίευμα του Antinews, αποκρύπτοντας όμως την πλήρη εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση, την οποία δεν αποκάλυπτε το Antinews, προφανώς γιατί δεν είχε στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία και κυρίως την επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο. Αναφέρει λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου: 
Κλείσιμο

“ ΥΓ.  Πρόκειται για αναμάσημα μιας γνωστής ιστορίας του 2013, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για την οποία ήταν ενήμερη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό που προσπαθούν να εμφανίσουν ως «συγκλονιστική αποκάλυψη» είναι μια επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας την αντικατάσταση του πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα. 

Στην –κάθε άλλο παρά φιλική προς την κυβέρνηση- ιστοσελίδα antinews, σε άρθρο της 3/3/2016, μπορεί κανείς να διαβάσει: 

«..Στη συνέχεια, πρέσβης ανέλαβε ο Φρανκλίν Γκονζάλεζ, ο οποίος όμως, απομακρύνθηκε –άρον, άρον- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά από καταγγελίες (!) σε βάρος του για «παρατράγουδα» με το προσωπικό της πρεσβείας. Κάτι που τότε κοινοποιήθηκε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα το τελευταίο να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χειρίζεται ιδιαιτέρως «λεπτά» ζητήματα. Λέγεται, μάλιστα, πως τότε, για την απομάκρυνσή του, είχε «μεσολαβήσει», με επιστολή του προς το Καράκας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…»

Συνεπώς, όλη αυτή η ιστορία των «συγκλονιστικών αποκαλύψεων» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ξαναζεσταμένος κιτρινισμός. Περαστικά”. 

Το δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου δεν απαντά στην “κατηγορία προς τον κ. Τσίπρα” που πατάει στο απόσπασμα της επιστολής του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και η οποία έχει ως εξής: «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα». Οι φράσεις κλειδιά είναι ότι το πολιτικό προσωπικό επέδειξε “πολιτική ωριμότητα”, καθώς ο φόβος του κ. Τσίπρα ότι “το πρόβλημα θα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα”. Το ότι από τις πέντε υπαλλήλους που κατήγγειλαν παρενόχληση οι τέσσερις απολύθηκαν επιδεινώνει την κατάσταση. 

Αντιδράσεις

Η υπόθεση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μετά την κα. Γεννηματά η οποία από το το βήμα της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπράταξης, μίλησε  ''για στάση απαράδεκτη, ουσιαστικά συγκάλυψης σκανδάλου για μικροπολιτικούς λόγους'', χθες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν δέκα γυναίκες βουλευτές της ΝΔ. 

Την ερώτηση υπογράφουν οι  κυρίες Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη,  Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη.

 Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται πως σύμφωνα με πέντε καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν την δουλειά τους.
 Σημειώνεται στο κείμενο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το διάστημα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ηγεσία της Βενεζουέλας και ότι η όλη του παρέμβαση αποσκοπούσε στο να συγκαλύψει το ζήτημα που είχε φθάσει με καταγγελίες ως εκείνον. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση των βουλευτών: “Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφιστά την προσοχή σε «ένα ευαίσθητο θέμα». Στην προσπάθειά του μάλιστα να συγκαλύψει το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την «πολιτική ωριμότητα» του προσωπικού της πρεσβείας, το οποίο δεν θα ελάμβανε μέτρα εντός της Ελλάδος, καθώς κάτι τέτοιο, θα έβλαπτε «την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Σημειώνεται δε ότι  από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι “ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας”.

Ακολούθως οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, αν το 2013, ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας. Επίσης, ρωτούν αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας». Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες - βάσει των καταγγελιών -  δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

Ανακοίνωση είχε εκδώσει ήδη από την Κυριακή η ΝΔ στην οποία ανέφερε: “Ο έχων "αυταπάτες" κ. Τσίπρας, που επί χρόνια επικαλείται το δήθεν ηθικό του πλεονέκτημα, αποκαλύφθηκε. Η στενή σχέση του με τον ηγέτη της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο ήταν γνωστή από καιρό. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες. Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες; Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις. Να απαντήσει, αν συγκάλυψε μια υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο της τότε ανερχόμενης "Αριστεράς".

Η ΝΔ επέμεινε και χθες στο θέμα υποστηρίζοντας: ''Ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, κ. Τσίπρας, επιμένει, για δεύτερη μέρα, στην εκκωφαντική σιωπή. Επιβεβαιώνει, έτσι, τις αποκαλύψεις για άμεση εμπλοκή του σε σκάνδαλο συγκάλυψης μιας υπόθεσης, που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενων γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας. Εκθέτει τη χώρα, προσβάλλει τις Ελληνίδες και επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Βενεζουέλα του κ. Μαδούρο''.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης