Γιούνκερ: Οι χώρες της ΕΕ αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη

Γιούνκερ: Οι χώρες της ΕΕ αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη

Υποστηρίζει πως προκλήθηκε μια αρνητική σπείρα στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου

Γιούνκερ: Οι χώρες της ΕΕ αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη
Να μην αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει πως στην προσφυγική κρίση οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν μεταξύ τους μια «αρνητική σπείρα» με σκοπό να αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στις χώρες τους.

«Προκλήθηκε μια αρνητική σπείρα στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου ώστε να το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της γειτονικής χώρας, ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβεβαιώνοντας στον τίτλο του όρθρου του πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», ο κ. Γιούνκερ εκφράζει τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και ότι, αντίθετα, «οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».

Κλείσιμο
«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα θέμα συχνά πολύπλοκο», υπογραμμίζει και όπως εξηγεί «δεν πετυχαίνουμε πάντα με το πρώτο χτύπημα». 

Ο κ. Γιούνκερ καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας αφού αναφέρει πως αν μπορούσε να περιγράψει την Ευρώπη με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν η λέξη «επιμονή». 

«Μαζί, θα είμαστε ενωμένοι εναντίον εκείνου που επιδιώκει να μας διαιρέσει. Θα επιμείνουμε το 2016. Και θα επιτύχουμε», γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης