LIVE

Κορωνοϊός

Ποια ειναι τα μέλη της «επιτροπής σοφών» που απειλούνται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ποια ειναι τα μέλη της «επιτροπής σοφών» που απειλούνται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τις απειλές επιβεβαίωσε το μέλος της επιτροπής Δημήτρης Μπούρλος - Την πλειοψηφία της 12μελούς επιτροπής αποτελούν δικαστικοί και όχι αναλογιστές ή οικονομολόγοι

Στην επιβεβαίωση ότι μέλη της επιτροπής σοφών δέχονται απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας «δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις» προχώρησε το μέλος της Δημήτρης Μπούρλος.

«Σε εμένα δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό αλλά μου μετεφέρθησαν ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά. Δεν μπορώ να πω ότι μου μετεφέρθη πλειάδα περιστατικών. Και ως μεμονωμένα είναι απαράδεκτα. Το θέμα είναι ότι καμία επιτροπή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις», τόνισε ο κ. Μπούρλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Κάποιοι «εξέφρασαν κάποιες απειλές σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις» συμπλήρωσε ο κ. Μπούρλος.

Τις τελευταίες ημέρες, μέλη της Επιτροπής έχουν καταγγείλει ότι δέχονται συντονισμένες επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις, στις οποίες άγνωστοι, καλώντας φυσικά από απόκρυψη, τους υβρίζουν και διατυπώνουν απειλές για τη ζωή τους.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται να ζητήσουν τη συνδρομή της πολιτείας για την προστασία τους, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των απειλητικών κλήσεων που δέχονται.


Αυτοί είναι οι «σοφοί» που σφάζουν τις συντάξεις μας


Μια επαγγελματική ακτινογραφία αυτών που συσκέπτονται καθημερινά και εισηγούνται αν και πόση σύνταξη θα πάρουμε, πότε θα την πάρουμε, αν επανακαθοριστούν οι παλιές συντάξεις, αν υπάρξει βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ.Πολλοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν τόσοι δικαστικοί σε μια επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, η οποία θα έπρεπε λογικά να απαρτίζεται από περισσότερους αναλογιστές και οικονομολόγους.

Η απάντηση είναι ότι οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων δεν έπρεπε να προσκρούουν στις διατάξεις του Συντάγματος για να μην επαναληφθεί η ιστορία με το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος  Κατρούγκαλος είχε εκφράσει την επιθυμία να κατατεθεί μία και μοναδική πρόταση. Ωστόσο, δύο μέλη της επιτροπής (Δημήτριος Μπούρλος, Ξενοφών Κοντιάδης) δεν του έκαναν τη χάρη, καθώς διατύπωσαν διαφωνίες που καταγράφηκαν στο πόρισμα.  Ποιοι είναι λοιπόν οι «σοφοί» που πρότειναν τόσο σκληρά μέτρα (βασική σύνταξη-λάστιχο με εισοδηματικά κριτήρια, επανακαθορισμός των παλιών συντάξεων κ.λπ.) και, κατά την αντιπολίτευση, παίζουν τον ρόλο του «λαγού», ντύνοντας με επιστημονική  επικάλυψη μια ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση;


1. Αννα Λιγωμένου
Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρος της επιτροπής
Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής, με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014.


2. Βασίλης Ανδρουλάκης
Πάρεδρος Συμβουλίου Επικρατείας


3. Διονύσης Γράβαρης
Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής
Μεγάλωσε στις γειτονιές της Αθήνας και ήταν υποψήφιος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις δημοτικές εκλογές. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στον Καναδά και από το 1985 δίδαξε αρχικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2008 είναι επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Θεωρείται βαθύς γνώστης του ελληνικού δράματος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αφού έχει εκπονήσει δεκάδες μελέτες την περίοδο της κρίσης. Πρότεινε οι συντάξεις να καταβάλλονται απευθείας από τη φορολογία, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση από τα άλλα μέλη της επιτροπής.


4. Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου  εκλέχθηκε κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Εχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα στον ημερήσιο Τύπο. Διαφώνησε στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου (πρότεινε τρία), τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ πρότεινε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Ν. 3863/2010.


5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής

Ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε Νομική σε Αθήνα, Μόναχο και Βιέννη. Ειδικευμένος σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, συμβουλεύει εταιρείες και φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία όπου διαμένει  για μεγάλα διαστήματα. Θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί οποιοδήποτε ασφαλιστικό βαρίδι,  π.χ. φόροι υπέρ τρίτων, που εμποδίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στην επιτροπή ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή καλών πρακτικών στην αλλοδαπή. O καθηγητής Κρεμαλής είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


6. Σταυρούλα Κτιστάκη
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο στη Θεσσαλονίκη και έλαβε διδακτορικό στη Σορβόνη.


7. Φρόλη Κουσκουνά

Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής
Δουλεύει ατελείωτες ώρες πάνω σε μαθηματικά μοντέλα, υλοποιώντας συγκεκριμένες εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας  προκειμένου να βγουν οι μνημονιακοί στόχοι.


8. Σπύρος Μαρκάτης
Σύμβουλος Επικρατείας


9. Δημήτριος Μπούρλος
Εργατολόγος και  εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»
Γεννήθηκε στην Τρίπολη και είναι το πιο οικείο πρόσωπο της επιτροπής, αφού «εξιστορεί» σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, με ήρεμο ύφος χωρίς κορόνες, τα πάθη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαδοχική Ασφάλιση και μέλος πολλών άλλων επιτροπών.  


10. Μιλτιάδης Νεκτάριος
Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Ο κ. Νεκτάριος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της International Life ΑΕΑΖ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) επί κυβέρνησης Σημίτη. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Ο κ. Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα. Μάλιστα σε ένα εξ αυτών με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με συναίνεση και διαφάνεια» (εκδόσεις Παπαζήση, 2008) βασίστηκε το μοντέλο του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος που πρότεινε η επιτροπή.


11. Αθηνά Πετρόγλου
Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα, εκ των συνεργατών του κ. Κατρούγκαλου
Ασχολήθηκε με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και κυρίως με τις διατυπώσεις (αρχή της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης) που θα ακολουθούσαν το εγχείρημα, ώστε να μην προσκρούσει σε διατάξεις του Συντάγματος.


12. Αγγελος Στεργίου
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΑΠΘ, διδάκτωρ
της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης
 Είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό επί υπουργίας Λοβέρδου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

mikropolitikos

Ο "πολλά βαρύς" Μιλτιάδης Νεκτάριος που χρημάτισε διοικητής του ΙΚΑ επί Σημίτη 1999-2004, τι έχει να πει για τις χιλιάδες συντάξεις ομογενών που δόθηκαν επί ημερών του από το ΙΚΑ;;; ... Και επίσης επί των ημερών του, έτυχαν "επενδύσεων", τα αποθεματικά του Ιδρύματος, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; Ε κυρ Νεκτάριε;;

Παθεοδωρου Γιάννης Λυπάμαι

Καμιά επιτροπή σοφών δεν μας σώζει! Όλοι αυτοί που μας κυβερνούν δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα! Ο χορτάτος δεν μπορεί να καταλάβει το νηστικό! Αυτοί που έκαναν τον Έλληνα να ψάχνει τα σκουπίδια το μόνο που κατάφεραν είναι να μας κάνουν τώρα να διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας! Τι θλίψη!Τι απογοήτευση!

MI45

ΑΠΟΡΙΑ: ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΣΟΦΟΙ" ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΗ ΦΥΣΙΚΑ, ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ .. ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ; ΤΟΣΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΤΟΣΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ , ΤΟΣΗ ΣΟΦΙΑ !!!ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΙΟΥΣ; ΤΟΥΣ "ΝΕΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ";; ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΤΟΝ (ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΟ) ΚΑΤΗΦΟΡΟ..

Bas

Κυβερνούμεν τε γαρ μετευτελείας και φιλοσοφούμεν...μετά μαλακίας. (Θάλεγε για την εποχή μας γενικώς ο Περικλής)

ανγετς

Όχι κεβερνούμεν, αλλά κυβερνώμεν (το ρήμα είνναι κεβερνάω - κυβερνώ και όχι κεβερνέω - κυβερνώ. Όχι μετευτελείας αλλά μετ' ευτελείας

Μάρθα

"Και όλοι να λένε Να Ένας Σοφός"!!! Χριστέ μου, να το αλλάξουμε το τραγουδάκι, θ' αρχίσει να ακούγεται σαν κατάρα για τα παιδάκια μας!

ΝΙΚΟΣ

Γραψτε μας και τι μισθο παιρνει ο καθενας απο δαυτους!

Παναγιώτης Ρετυμης

Μην ζητάς λεπτομέρειες για ανθρώπους που έχουν διπλό ή τριπλό μισθό ή σύνταξη... Σοφός; από που πηγάζει η λέξη με βάση τους απαρτίζοντες την επιτροπή; σοφός σημαίνει ικανός, επιδέξιος, γνώστης μιας τέχνης. Τι από την πανάρχαια σημασία της λέξης παριστάνουν οι απαρτίζοντες την επιτροπή; Τα λεφτά τους τα παίρνουν με το κιλό από...τους συνταξιούχους. Αρα αντικρουόμενα συμφέροντα: πρέπει να κόψουν για να πάρουν. Απλούστατα πράγματα...

ΠΕΤΡΑΣ

ΤΟ ΕΧΩ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ . ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΓΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ 'ΣΟΦΟΙ' ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΣΟΦΟΙ ΕΙΣΘΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΤΙ ΦΟΒΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΑΣ. ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΟΦΟΙ, ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Boris Corentin

Δεν είδα κάποιον απο αυτούς να είναι σοφός,ανθρωποι που δε έχουν εργαστεί,πλήν ενός,οι δημόσιοι υπάλληλοι διορισθέντες δεν μου κάνουν για σοφοί.

οί παλιόφιλοι στην εξουσία

Μαυρη μαυρίλα ερχεται , μαυρή σαν καταιγίδα. Το ποτάμι ακόμή και ξεροπόταμος αν ξεχειλίσει δεν συγκρατίεται με τίποτε και κει είμαστε , βρίσκομαστε στο μή πεταιτέρω. οι σοφοί θα το γευτουν επι των ημερών τους και θα λένε μεταξύ τους από που τέτοιο μπουρίνι;

ΑΕΓ

Γελοιοποίηση κ της λέξεως Σοφοί. Όταν αντιγράφεις τις "επιθυμίες" των Χορηγών σου κ τις παρουσιάζεις ως πόρισμα στην κοινώς ομιλουμένη λέγεται "γλύψιμο". Όλοι παραδεχόμαστε ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν αλλά μέχρι τούδε οι"Σοφοί"μας μόνο τις συντάξεις κ μισθούς των αδυνατοτέρων περικόπτουν. Προσωπικά έχω κ άλλα εισοδήματα αλλά βλέπω γύρω μου τι γίνεται.Δεν πάει άλλο η αναλγησία των "Σοφών" κ των Πολιτικών που κρύβονται από πίσω .Αν ήμουν στην θέση των "Σοφών" απλά θα ζητούσα απαλλαγή από το "έργο" αυτό.Ας μην κάνουν λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν . Αν όντως δεν κατανοούν την πραγματικότητα τότε τα βιογραφικά τους μάλλον δεν ανταποκρίνονται επί της ουσίας της δυνατότητος του εγκεφάλου των . Δόξα τω θεώ πολλά βιογραφικά έχουμε δει να ακολουθούν τενεκέδες κ άχρηστους κ γιατί όχι καθαρματίδια συνεργασθέντα κατά καιρούς με διάφορους κατακτητές π.χ.Οθωμανούς.Γενουάτες , Εγγλέζους,Ρώσους κ λοιπούς που πέρασαν απ αυτόν τον Τόπο. Δεν επιθυμώ βιαιοπραγίες κατά των "Σοφών" απλώς τους οικτίρω.Και ένα τελευταίο ερώτημα προς τους "Σοφούς" μας ως επαίοντες : το ρήμα οικτίρω έχει κάποια σχέση με το σιχτίρισμα(τούρκικα σιχτίρ) δηλ.κάτι σαν αντιδάνειο κ.λ.π ? ! !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης