Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη

«Δεν μπορείς να είσαι στην πολιτική και να συμμετέχεις σε δημόσια έργα. Είμαστε με τον Τσίπρα για να σπάσει τη διαπλοκή» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη
Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει οι πολιτικοί  αρχηγοί που ψήφισαν το Μνημόνιο να προβούν σε μία πολιτική συμφωνία, όπως πρόκρινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ για την ενδεχόμενη συμμετοχή  του στην αυριανή κυβέρνηση δεν έδωσε σαφής απάντηση για το ποια κόμματα θα επέλεγε, ωστόσο έθεσε τις προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας και το ποιοι θα συμμετέχουν. “Να συμφωνήσουμε, να μην κάνει ο ένας σαμποτάζ στον άλλον”, διαμήνυσε ο κ. επικεφαλής του Ποταμιού. Σχολιάζοντας το χθεσινό ντιμπέιτ, ανέφερε ότι περίμενε σε μια προσωπική αντιπαράθεση των δυο πολιτικών αρχηγών να πουν το τι θα κάνουν στις 21 του μήνα.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Φλαμπουράρη λέγοντας: “Μια από τις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς δεν μας ενώνει. Έχουμε άλλη οπτική. Άλλωστε ένας υπουργός και μέντορας του κ. Τσίπρα, ο κ. Φλαμπουράρης, εμφανίζεται να έχει μετοχές σε μια τεχνική εταιρία και να παίρνει έργα από το κράτος, κατά την περίοδο που είναι υπουργός” και συνέχισε αναφέροντας: “Ως προς αυτό πρέπει να απαντήσει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μιλάς για διαφθορά, πρέπει να μιλάς και για το δικό σου σπίτι, όχι μόνο για το σπίτι του άλλου. Όταν μπαίνεις στην πολιτική δεν μπορείς να συμμετέχεις σε δημόσια έργα. Δεν μπορείς να είσαι σε μια εταιρία”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα των εκλογών λέγοντας: “Θέλουμε να οδηγήσουμε το πολιτικό σύστημα σε μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που θα σώσει τη χώρα. Διότι η χώρα δεν έχει γλιτώσει ακόμη”, ενώ προσέθεσε ότι “ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα πρέπει άμεσα να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί που ψήφισαν τη συμφωνία, ότι για ένα διάστημα τριών ετών η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στην οικονομία”.

Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι θα μιλήσει με το πρώτο κόμμα, όχι αναγκαστικά για να είναι στην κυβέρνηση, αλλά για να ακούσουμε τις προγραμματικές και αναλόγως θα πράξουμε”. Επισήμανε δε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που ψήφισαν το μνημόνιο για μια πολιτική συμφωνία, ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές. Αναφέρθηκε και στα άτομα που θα είναι στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε πειραματισμούς, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν με το Ποτάμι και σε αυτό που λέμε “Εθνική Ελλάδος”.

“Εμείς είπαμε στους πολίτες να σκεφτούν τις προηγούμενες κυβέρνησης όπως και την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Εκεί θα επιστρέψουμε; Όσοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του Ποταμιού να το στηρίξουν”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. Παραδέχθηκε ότι τον προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι “μας προβληματίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εμείς δεν έχουμε κομματικό στρατό, δεν έχουμε γραφεία, υπάρχει μία χαμηλή συσπείρωση. Θα είναι ήττα για εμάς να κινηθούμε κάτω από τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο ρόλος του Ποταμιού είναι να ωθήσουμε το πολιτικό σύστημα σε μικρούς και δίκαιους πολιτικούς συμβιβασμούς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει την επόμενη ημέρα να κάνουμε μία πολιτική συμφωνία,  γιατί η χώρα δεν έχει ακόμα γλιτώσει, ο κ. Σόιμπλε δεν έχει αποσύρει το θέμα της εξόδου από το ευρώ. “Ο ρόλος που θέλω να παίξω ενός τρίτου ισχυρού παίκτη”, θέτοντας  εκ νέου τον πήχη του 10%. 
Κλείσιμο

Στα λόγια είμαστε όλοι προοδευτικοί, εμείς όμως θα όντως θα προτείνουμε τις οικονομικές προτάσεις που είναι προοδευτικές”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και   τόνισε "πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε νέες δουλειές”. “Αύριο θα παρουσιάσουμε τις οικονομικές μας προτάσεις σε διακαναλική”, πρόσθεσε. 

Προτεραιότητες 

1. Το μεγάλο θέμα που λέγεται δουλειές δουλειές, όλος ο τομέας για τη δημιουργία απασχόλησης, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Η ανεργία έχει ξεφύγει, υπάρχει μαύρη εργασία. 

Η δική μας πρόταση είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο,  10 χρόνια για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στο 2008. Αυτό γίνεται με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τις επενδύσεις, δηλαδή αυτό με το κίτρο προσλήψεων και με μείωση φορολογίας. 

2. Σύγκρουσή με τη διαφθορά, είτε για το μικρό, ατομικό είτε με την καταλήστευση του κρατικού πλούτου. “Είναι οδυνηρό ότι κάποιοι πλούτισαν στην περίοδο της κρίσης και το σημαντικό είναι να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

3. Η παιδεία, αν γίνει επανάσταση στη χώρα θα πρέπει να είναι η επανάσταση στη παιδεία. Δεν μπορεί να μείνει σε αυτή την κατάσταση. 

“Δεν υπάρχει δωρεάν χρήμα. Το παραδέχτηκε και ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.  Σε ερώτηση γιατί στήριξε το Μνημόνιο, απάντησε ότι η φράση μου ήταν  φέρτε επιτέλους μια συμφωνία, όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία. Πριν κλείσουν οι τράπεζες. Γιατί ξέραμε τις συνέπειες, αν κλείνανε οι τράπεζες δεν θα άνοιγαν σύντομα". 

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι χρειάζεται συνάντηση Κορυφής να αποφασιστεί μια σειρά από μέτρα. “Δεν έχει ευθύνη η Ευρώπη για τη διάλυση της Συρίας;”, αναρωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη καθυστέρησε, θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι  “χρειαζόμαστε μία μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία, αν η Τουρκία είναι απλώς περάστε και πηγαίνετε στην Ελλάδα τότε θα ζήσουμε αυτό το φαινόμενο και για τα επόμενα χρόνια”. 

Για τις νέες τηλεοπτικές άδεις, ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίνονται  μόνο με οικονομικά κριτήρια, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί  κάποιος που δίνει μόνο λεφτά να μπορεί να κάνει μίντια, το άλλο είναι ο έλεγχος αυτών που συμμετέχουν, να έχει επαγγελματίες. “Δεν μπορεί να αποφασίζει ο υπουργός για τις άδειες, να υπάρχει ΕΣΡ, μία άλλη ανεξάρτητη αρχή”, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, παρουσιάζοντες τις προτάσεις του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι  “όχι να είναι οι άδειες αντικείμενο απόφασης ενός υπουργού. Ένας υπουργός επανεκλέγεται, έχει την ανάγκη της εύνοιας των καναλιών. Να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός”. 

Για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι “έχουμε πει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να κρατά εάν μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι και το μάνατζμεντ, να μην υπάρχει αυτό βλέπουμε τώρα, να κάνει προσλήψεις”. “Με ευχαρίστηση είδα ότι και ο Αλέξης Τσίπρας το ανέφερε, αλλά δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση" πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης