ΠΑΣΟΚ: Η κρίσιμη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής - Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου

ΠΑΣΟΚ: Η κρίσιμη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής - Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου

«Θα είμαι παρών με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ» είπε ο δήμαρχος Aθηναίων - Οι ομιλίες Γερουλάνου, Κατρίνη - Ο Ανδρουλάκης αναγνώρισε λάθη του, αλλά επέρριψε ευθύνες στα στελέχη για πολυγλωσσία και μίλησε για πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών - Δείτε βίντεο

doukas-pasok-mak2
Ανακοίνωσε στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας και ακολούθησε ο Παύλος Γερουλάνος. Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, είπε ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι σε ανοικτή σύνοδο της ΚΕ, ενώ πρότεινε και να υπάρξει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. 

Στην αίθουσα του Κάραβελ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, έχει συγκεντρωθεί πλήθος φίλων του κ. Ανδρουλάκη, που επευφήμησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα και αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε όλους τους στόχους του, αλλά πρόσθεσε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». 

Doukas
Κλείσιμο


Για τα εσωκομματικά

Η διαφορά μας με τη ΝΔ ήταν πάνω από 30 μονάδες και από τον ΣΥΡΙΖΑ 24. Τώρα η διαφορά με τη ΝΔ είναι στο μισό και με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει στρατηγική ήττα της ΝΔ και ήττα της πολιτικής του TikTok του κ. Κασσελάκη, εμφανίζεται εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ. 

Nikos


Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε να επιτίθεται στους αμφισβητίες εντός του κόμματος, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών και είπε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη του να την κλείσει το συντομότερο δυνατό.  Ωστόσο, αφού μίλησε για εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου, είπε ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι μέσα στην αίθουσα. 


Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη - Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, 30/6/24


«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε, και κανείς δεν με πήρε από το χέρι να με οδηγήσει κάπου ψηλότερα. Γι’ αυτό και μπορώ σήμερα να είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, τη χώρα, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα το μόνο και μεγάλο στήριγμά μου. Σε αυτούς θα απευθυνθώ και στις ερχόμενες εκλογές, ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Κρατώντας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με ήθος, με εντιμότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά με πιο έντονη δράση. Με πιο επιθετική επικοινωνία. Με περισσότερες πρωτοβουλίες και με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Διορθώνοντας λάθη, ενώνοντας δυνάμεις, επιταχύνοντας τη δυναμική μας» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Σε αυτό τον αγώνα σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί. Ενωμένα, συντεταγμένα, με σεβασμό στην ιστορία μας. Θέλω να γνωρίζετε ένα πράγμα: Οι αντίπαλοι μας δεν βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα. Όταν διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν ότι τάχα έχει τελειώσει ο ιστορικός κύκλος του κόμματος μας. Και όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες, όπως είχα πει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θα υπάρχει μόνο ο κοινός αγώνας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Διαβάστε όλη την ομιλία Ανδρουλάκη εδώ

H ομιλία Δούκα:

Με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και με την περιγραφή του στόχου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις. 

Δείτε βίντεο από την ομιλία του: 

Δούκας Κ.Ε


«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας. Ο κ. Δούκας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του κ. Ανδρουλάκη και ξεκίνησε επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία. «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο κα καλώντας τον κόσμο να στηρίξουν την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή τους.

Doukas2


Αφού εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών, είπε και συνέχισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι αποσπασματικές θέσεις για την ακρίβεια. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης.»

Διαβάστε όλη την ομιλία Δούκα πατώντας εδώ


Ο Παύλος Γερουλάνος

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Παύλος Γερουλάνος περιγράφοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Geroulanos_Maniatis

Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση Ανδρουλάκη για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου, συμφώνησε με τα βήματα που συμπεριλαμβάνει και επέμεινε στην ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Διαβάστε όλη την ομιλία Γερουλάνου εδώ

Παραμένει ο Σπυρόπουλος

Στη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη. 

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του

H ομιλία Κατρίνη

Επιλογές με ξεκάθαρη στόχευση την επόμενη μέρα προτείνει ο Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας αναλυτική συζήτηση για την πολιτική στρατηγική του κόμματος μετά τις επικείμενες εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ


Milena


H Μιλένα Αποστολάκη

Με την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή» η Μιλένα Αποστολάκη τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας που θα δομήσουν ρεαλιστικές προτάσεις, που θα λύνουν τα προβλήματα και θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

Διαβάστε σημεία της ομιλίας της εδώ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου

Να αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που μίλησε για «πολιτική θολούρα» στο ΠΑΣΟΚ, η οποία - όπως είπε - στοίχισε στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την εκλογή ηγεσίας, δήλωσε ότι η ίδια θα είναι στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Δείτε εδώ σημεία από την ομιλία της


Ο Χάρης Καστανίδης


Ευθεία επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη έκανε ο Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι προσωπικό παράπονο το συγκεκριμένο σχόλιο.

«Όταν κάποιος μιλά για το δίκιο και την ηθική, πρέπει το δίκιο και η ηθική να προσαρμόζεται στην προσωπική συμπεριφορά. Δεν είναι προσωπικό παράπονο. Υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης αναφερόμενος στην κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει θεσμικά ενημερώσει τον ίδιο, που εκλέγεται επί χρόνια στην περιοχή.

«Ο άνθρωπος μπορεί να ήθελε να κάνει ανανέωση. Αλλά έπρεπε να σε καλέσει και να σου το πει», τόνισε ο κ. Καστανίδης …συμφωνώντας με τον κ. Ανδρουλάκη ότι «πρέπει να ξαναγνωριστούμε». «Άκουσα να λέγεται ότι όσοι διαφωνούν είναι λόγω προσωπικών φιλοδοξιών ή λόγω προσωπικής πικρίας. Προφανώς δεν ξέρουν πρόσωπα και την ιστορία τους στην παράταξη. Βεβαίως η νέα γενιά πρέπει να παίρνει τα πράγματα στα χέρια της. Είχα την τύχη το 1974 να έχω, να έχουμε οι νέοι δίπλα μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλους σημαντικούς. Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή να πούμε ότι «ήρθε η ώρα της γενιάς μας, είχαμε πολύ μεγάλο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν αδιανόητο για οποιονδήποτε Νεολαίο να πει ήρθε η ώρα της γενιάς μου», υποστήριξε ο πρώην υπουργός και βουλευτής διευκρινίζοντας πάντως ότι «εάν τα πρόσωπα δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς χρειαζόμαστε, δεν θα αναταχθούν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ».

O Παύλος Χρηστίδης

«Όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν- και πρέπει να ξανα-ηττηθούν», υποστήριξε ο Παύλος Χρηστίδης τονίζοντας ότι διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρηστίδης είπε ότι ο αντίπαλος βρίσκεται έξω από το ΠΑΣΟΚ κι ότι ο πήχης είναι η νίκη. «Η συζήτηση που άνοιξε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και με τρόπο βίαιο, φαίνεται να διαμορφώνει μία ευκαιρία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές εναντίον στελεχών που μίλησαν για κακό εκλογικό αποτέλεσμα αμέσως μετά την 9η Ιουνίου. Και διευκρίνισε πάντως: «Και έχουμε υποχρέωση όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε, τόσο περισσότερο να αναλογιζόμαστε το υπόδειγμα που προσφέρουμε. Οι προσβλητικές αναφορές και συμπεριφορές στο τέλος της ημέρας επιστρέφουν σε όλους μας.».

Ειδήσεις σήμερα:

Κάλπες στη Γαλλία σήμερα, σε επικίνδυνη ακροδεξιά στροφή η χώρα


Εργαζόμενη ξάφρισε τμηματικά 290.000 ευρώ από βενζινάδικο στην Πάτρα


Η Μελίνα Νικολαΐδη ακολούθησε τον πατέρα της, Ντέμη, στη Γερμανία για το Euro 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης