Μεταναστευτικό: Μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-Σαμαρά για τις νομιμοποιήσεις όσων βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια

Μεταναστευτικό: Μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-Σαμαρά για τις νομιμοποιήσεις όσων βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια

«Προφανώς δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων - Περιττή περαιτέρω ανάλυση» απάντησε το Μαξίμου αφού ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα της τροπολογίας

samaras-1
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επανέλθει μέσω «στενών συνεργατών» του χθες το απόγευμα στο πινγκ πονγκ με το Μέγαρο Μαξίμου για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τη νομιμοποίηση συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών υπό τις προϋποθέσεις της εργασίας και του «καθαρού» ποινικού μητρώου, ομολογουμένως, δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν χθες, σε συζητήσεις τους, εσφαλμένη την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού σε ένα θέμα, το οποίο, στη διάσταση που το θέτει, δεν έχει σχέση με την ουσία της επίμαχης διάταξης.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα χθες, εμμέσως πλην σαφώς χρεώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ανακολουθία, επικαλούμενος δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προ καιρού. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση», είχε αναφέρει προ τριμήνου ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας επί των δημοσιογραφικών πληροφοριών για ένα σχέδιο ευρύτερης νομιμοποίησης δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Επικαλούμενος, λοιπόν, τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσω των «στενών συνεργατών» του, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να καταδείξει την ανακολουθία του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτή τη φορά, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε και δεν άφησε την υπεράσπιση της κυβερνητικής ρύθμισης στον Άδωνι Γεωργιάδη, όπως έγινε την Παρασκευή. «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές. Η τελευταία πρόταση δηλοί με σαφήνεια την ενόχληση και ιδίως η αναφορά σε «περιττή» περαιτέρω ανάλυση. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο protothema.gr ότι το θέμα για το οποίο μιλά ο κ. Σαμαράς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την επίμαχη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα. Και αυτό γιατί, εφόσον ένας μετανάστης δεν παρουσιάσει σύμβαση εργασίας εντός 60 ημερών από την ημέρα ισχύος της ρύθμισης, τότε δεν θα δικαιούται άδειας παραμονής.

Μήνυμα στους βουλευτές

Όπως είναι προφανές, το δημόσιο πινγκ πονγκ Μαξίμου-Σαμαρά αποτελεί θέμα συζήτησης στα γαλάζια πηγαδάκια που στήνονται στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Για το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα είναι ξεκάθαρο. Είναι αυτονόητο ότι κανείς βουλευτής, πέραν του πρώην πρωθυπουργού που εκ των πραγμάτων έχει πολιτική αυτοτέλεια και δικαιούται να τοποθετείται όπως το κρίνει, δεν θα πρέπει να βρεθεί απέναντι στη διάταξη. Ονομαστική ψηφοφορία, πάντως, δεν αναμένεται να γίνει στη Βουλή, αλλά, εφόσον γινόταν, τότε η σύμπλευση των βουλευτών της ΝΔ θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ.

Κλείσιμο
Είναι πολιτικά ενδιαφέρον, πάντως, ότι, μετά από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, κανείς εκ των βουλευτών της ΝΔ δεν έχει δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της γραμμής που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς. Είναι προφανές ότι βουλευτής της δεξιότερης πτέρυγας έχουν περίσκεψη για κάθε ρύθμιση που «χαλαρώνει» κάπως το πλαίσιο, αλλά μέχρι ώρας οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί.

Το πιο ευθύ καρφί προς τον κ. Σαμαρά, πάντως, ήρθε από την Ντόρα Μπακογιάννη-προς έκπληξη κανενός. «Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας. Διότι η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη», υπογράμμισε σε μια αποστροφή της χθεσινής της ομιλίας για τον προϋπολογισμό η πρώην υπουργός, επικαλούμενη την εμπειρία πολλών βουλευτών επαρχίας που γίνονται αποδέκτες παραπόνων ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στα δημόσια έργα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη δημόσια συζήτηση με τον κ. Σαμαρά με την ανταλλαγή διαρροών εκατέρωθεν. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σήμερα στο κάδρο της συζήτησης κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Χειμώνας για δύο ημέρες και από Δευτέρα... ζέστη - Πού έβρεξε περισσότερο τις τελευταίες ώρες

Γαλλία: Πώς βρέθηκε τυχαία από οδηγό-διανομέα ο 17χρονος Άλεξ, έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Συναγερμός για το παγκόσμιο εμπόριο - Ναυτιλιακoί κολοσσοί εγκαταλείπουν τη διώρυγα του Σουέζ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης