Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν επιθυμώ επιστροφή στη δραχμή, αλλά πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν επιθυμώ επιστροφή στη δραχμή, αλλά πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο

Καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια των καταθέσεων, είπε, προτείνοντας ως εναλλακτική το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ - Νέο «όχι» σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας

var_new_omilia_main_pic_epitropi
Τη δική του ερμηνεία έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις «επιθέσεις» που δέχεται το ΜέΡΑ25 για τις δηλώσεις του ίδιου, αλλά και στελεχών του κόμματος.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στη συνεδρίαση της 6ης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο λόγος που δέχονται αυτές τις επιθέσεις, είναι επειδή -κατά τη γνώμη του- είναι το μοναδικό κόμμα που λέει την αλήθεια στον λαό. Η ρήξη που ευαγγελίζεται το ΜΕΡΑ 25, εξήγησε, έχει κόστος και έδωσε το παράδειγμα της Επανάστασης του ‘21, αλλά και του «ΌΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου. «Γίνεται ελευθερία χωρίς κόστος; Θέλει αρετή και τόλμη η ρήξη» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επιπλέον, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον Έρικ Έντμαν, τον εκπρόσωπο του κόμματος, λέγοντας ότι είπε την αλήθεια (σ.σ. αναφορικά με το πρόγραμμα του κόμματος και ένα πιθανό κλείσιμο των τραπεζών). «Νόμιζαν ότι μας έπιασαν στα πράσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε και το πρόγραμμα «Δήμητρα» του κόμματός του, που είχε κατατεθεί ως πρόταση νόμου το 2020 στη Βουλή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο σε αυτή την περίπτωση. Μάλιστα, κάλεσε τους συντρόφους του, σε περίπτωση που ερωτηθούν γι' αυτό, να απαντήσουν με ερώτημα αν νομίζουν ότι το Βερολίνο, για παράδειγμα, δεν έχει αντίστοιχο εναλλακτικό σχέδιο για επιστροφή στο μάρκο, αν καταρρεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δίνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, είπε ότι καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια των καταθέσεων και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα κυβερνητικό εναλλακτικό σχέδιο, όπως έχει ετοιμάσει το κόμμα του.

Επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τον πως εκείνος έκλεισε τις τράπεζες το ‘15, ενώ υποστήριξε ότι τότε ήταν ένα «τρομοκρατικό χτύπημα», ώστε να φοβηθούν οι Έλληνες πολίτες και να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντιθέτως θα «βγάλει» από την Ένωση τους ολιγάρχες που βλάπτουν την οικονομία των κρατών-μελών.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επιτέθηκε ξανά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σκληρός ήταν και στις αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας πως «από εκεί που είναι ο Αντρέας θα καταριέται το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του κόμματος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ειρωνεία να ζητά το κόμμα που ανέτρεψε την απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα του ‘15, να ζητά τώρα να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση. Απέκλεισε για άλλη μια φορά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ.

6η ΚΕ ΜέΡΑ25 : Όλα μπορούν να είναι αλλιώς!


Με το βλέμμα στις κάλπες, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο σύνολό του το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επικεφαλής είναι η Σοφία Σακοράφα, ενώ στην τελευταία τιμητική και συμβολική θέση είναι ο ερμηνευτής Ψαραντώνης.

Πιο αναλυτικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 είναι οι:

Σοφία Σακοράφα

Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Κώστας Στεφανίδης, κάτοικος Αυστραλίας

Σεραφείμ Σερεφιάδης, καθηγητής Παντείου

Χρήστος Μουρατίδης, ο 3ος υποψήφιος των Αποδήμων

Αλεξάνδρα Κορωναίου

Στάθης Κουβελάκης

Αλέξανδρος Μπίστης

Μαρί Βελονάκη

Αλεξάνδρα Κασίμη

Χρήστος Λάσος

Ψαραντώνης

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τη χαρά του αφού, όπως υποστήριξε, το ΜέΡΑ25 έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία. Φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος στις εκλογές και σημείωσε ότι οι εκλογές είναι μια στάση στη μακρά πορεία για τη δημιουργία της ανυπότακτης ανιδιοτελούς αριστεράς. Φιλοδοξεί, όπως είπε, το ΜέΡΑ25 να γίνει η μεγάλη δύναμη της Αριστεράς, που, όπως λέει, έχει ανάγκη η χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσπευση διαδικασιών για την ασυλία ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο ο Γεωργούλης

Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα, ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Νεκρός 19χρονος

Οι βουλευτές Μυλωνάκης - Αλεξοπούλου εγκαταλείπουν τον αυτοκράτoρα Βελόπουλο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης