Ο Μητσοτάκης στο τραπέζι για την Ουκρανία και η «μεγάλη εικόνα» στην ενέργεια

Ο Μητσοτάκης στο τραπέζι για την Ουκρανία και η «μεγάλη εικόνα» στην ενέργεια

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση για την κρίση στην Ουκρανία

mitsotakis
Χθες το μεσημέρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συνεννοηθούν για το εξής θεμελιώδες: να τα πουν δια ζώσης στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας και την προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης ή μη. Αν δεν βρισκόταν ο χρόνος για την άτυπη συζήτηση που θα γίνει εν τέλει στη 13:30, είναι σαφές ότι η Ουκρανία θα ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο των επαφών των ηγετών της Ευρώπης με τους ομολόγους τους από την Αφρική.

Όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στο protothema.gr, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν κυρίως από τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν από μέρους Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, με επισκέψεις στη Μόσχα, επαφές με το Κίεβο και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε χθες και με τους δύο.

Θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική αποκλιμάκωση και εκτόνωση της έντασης, αν και η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις ενέργειες του ΝΑΤΟ. Η ιδιαίτερη θέση της, όμως η παρουσία της ισχυρής ομογενειακής κοινότητας στην Ουκρανία, αλλά και η επαφή με τη Ρωσία, δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλους τους παίκτες. Δηλωτικό αυτού είναι και το ότι ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την Παρασκευή στη Μόσχα, για να δει τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεσούσης της έντασης.

Ενεργειακός κόμβος

Η κρίση στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα, πάντως, κατέδειξε τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα μας. Αυτή είναι για τον κ. Μητσοτάκη και η «μεγάλη εικόνα» για τα επόμενα χρόνια, ώστε η χώρα να μας είναι εμπράκτως ένας ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Μεσόγειο. Αυτό υπογράμμισε και χθες από τη Σερβία ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη σύνδεση του αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας με τον ΤΑΠ, αλλά και την αναβαθμισμένη θέση της Αλεξναδρούπολης ως πύλης εισόδου LNG για πολλές χώρες της περιοχής. Σε αυτή την εξίσωση μπαίνουν, παράλληλα, οι ενεργειακές σχέσεις και με την Αφρική, εν προκειμένω με την Αίγυπτο, της οποίας τον πρόεδρο κ. Αλ Σίσι θα δει ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, μάλλον το πρωί της Παρασκευής. Και, βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον EuroAsia Interconnector, τον αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ.

Τι σημαίνουν, πρακτικά, όλα αυτά τα projects για την κυβέρνηση; Να μειωθεί η ευαλωτότητα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια σε εξωγενείς ενεργειακές κρίσεις, σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα, με αποτέλεσμα την έκρηξη του πληθωρισμού.



Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Διπλή αποχώρηση για τους Μαχητές που έφαγαν μετά από 20 μέρες - Δείτε βίντεο

Φρανκ Πέσκε: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης