Συρίγος (ΘΕΜΑ 104,6): Μου έκαναν εντύπωση οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Συρίγος (ΘΕΜΑ 104,6): Μου έκαναν εντύπωση οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Τι σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο και για όλα όσα συζήτησαν με τους πρυτάνεις

συριγος-1
Τη συζήτηση με τους πρυτάνεις με θέμα το νέο νομοσχεδίο στην Παιδεία, σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση με τους πρυτάνεις, μετά βγήκε μία ανακοίνωση η οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως σε αυτό το οποίο συζητήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όπως ανέφερε, «μου έκαναν δύο σημεία εντύπωση, όπως το θέμα της πιθανής μείωσης φοιτητών με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Διότι στη συζήτηση που είχαμε όλοι συμφωνούσαν γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία κάποιος φοιτά με 0,7 στα 20. Και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν δεχτούμε τις προτάσεις των ίδιων πανεπιστημίων, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% .Δηλαδή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μεμφόταν μία μικρή μείωση εισακτέων, την ώρα που τα ίδια τα ΑΕΙ προτείνουν μία συντριπτική μείωση των εισακτέων.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό τον προκαλεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε σχέση με περιφερειακά πανεπιστήμια και τι θα σημάνει αυτό ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων. Θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας κάποια περιφερειακά τμήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ηθικούς λόγους θέλουμε να έχουμε τμήματα στο Παν. Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Για εθνικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να βοηθήσουμε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει αυτά τα πανεπιστήμια να βοηθηθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν διάφορα σχέδια στο υπουργείο για το πως μπορουν να αντιμετωπιστούν»
.

Για τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια ανέφερε:

«Σε αυτή τη φάση, ό,τι και να πούμε είναι στον αέρα. Περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλα αυτά εξαρτώνται και από τη συνεργασία της κοινωνίας, από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας το άνοιγμα όλοι μας. Βλέπω χώρες που έχουν περάσει στο τρίτο απαγορευτικό- πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα».

Για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τόνισε:

«Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει έναντι της Τουρκίας μία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των Αμερικανών, θα υπάρχει το καρότο. Εάν δεν συμμορφωθεί, θα υπάρχει μαστίγιο. Είναι σαφές ότι η πλαδαρότητα της περιόδου Τραμπ, όπου υπήρχε μία ενόχληση αλλά αργούσε να φανεί, θα χαθεί. Η νέα διοίκηση δεν θα περιμένει τόσο πολύ, θα προχωρήσει σε γρήγορα βήματα».

Για τις διερευνητικές με την Τουρκία επισήμανε:

«Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι Τούρκοι στις διερευνητικές. Η εκτίμησή μου είναι ότι για λόγους αρχής, όταν θα μπουν μέσα, θα ξεκινήσουν λέγοντας εμείς θέτουμε θέμα αποστρατικοποίησης και γκρίζων ζωνών κυριαρχίας. Εάν επιμείνουν σε αυτό, τότε υπάρχει πρόβλημα. Απλώς να το αναφέρουν και να πουν αυτό πιστεύουμε, θέλουμε να το συζητήσουμε, και να δεχτούν τη δική μας άποψη, διότι εμείς δεν το συζητάμε, μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αν όμως επιμείνουν ότι δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε για θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αν δεν συζητήσουμε αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες κυριαρχίας, τότε οι συνομιλίες πάνε σε ναυάγιο.Μία πρώτη εικόνα θα έχουμε στις 25 του μηνός. Θα καταλάβουμε προς τα που το πάνε με σαφήνεια».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου - Αργούν εστίαση και γυμναστήρια

Διχάζει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: Είναι τελικά πιο θανατηφόρα;

Πώς ο νέος μάνατζερ στον ΕΦΚΑ θα επιχειρήσει να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των εκκρεμών συντάξεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης