LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης για έκθεση Πισσαρίδη: Κυρίαρχος στόχος η αύξηση των εισοδημάτων

Τηλεδιασκεψη__6_

Παρουσιάστηκε το τελικό κείμενο της έκθεσης  για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας - Πού θα μοιραστούν τα 72 δισ. ευρώ του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που σχετίζεται με την έκθεση του καθηγητή Πισσαρίδη

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού κειμένου της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

«Η έκθεση δεν διακατέχεται από κάποια καλλωπισμού ή εξιδανίκευσης της κατάστασης -όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε τέτοια κείμενα- δεν “μασάει”, δηλαδή, τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια ύφεση. αλλά και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της τελευταίας 10ετίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση γιατί προφανώς είναι μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και δεν θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμφωνήσουν όλοι με όσα γράφονται σε αυτό το κείμενο. Αλλά -θέλω να τονίσω- ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Τηλεδιάσκεψη Σχέδιο Ανάκαμψης

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Να θυμίσω, λίγο, ότι από τον περασμένο Ιανουάριο και πριν ακόμα από την άφιξη της πανδημίας η Ελληνική Κυβέρνηση είχε αναθέσει στον Νομπελίστα καθηγητή τον κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη και σε μια καταξιωμένη ομάδα πανεπιστημιακών, αλλά και ανθρώπων της αγοράς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό να συντάξουν και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που μεσολάβησαν και ενώ οι δυνάμεις της Κυβέρνησης στράφηκαν -ως επί το πλείστον- στην διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή η ομάδα των 16 εμπειρογνωμόνων εργάστηκε εντατικά, συνεργάστηκε με πολλούς ακόμα ειδικούς παραπάνω από 60 αντιλαμβάνομαι, για να παραδώσει, σήμερα, μια έκθεση που οραματίζεται, μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει, καινοτομεί, δημιουργεί πολλές καλά αμειβόμενες δουλειές. Μια Ελλάδα που διαθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, του εργαζόμενου, της επιχείρησης.

Θέλω, λοιπόν, και προσωπικά να σας ευχαριστήσω και όλους όσοι έσπευσαν να συνδράμουν στην σύνταξη αυτής της πολύ σημαντικής πρότασης, αυτού του πολύ σημαντικού σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Θυμάστε, ότι σας είχα ζητήσει -είχα ζητήσει από τον καθηγητή Πισσαρίδη, από την ομάδα του- να είστε πολύ ειλικρινείς στη διάγνωση των προβλημάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. Αλλά να είμαστε ταυτόχρονα φιλόδοξοι ως προς τους στόχους, ως προς το εύρος των αλλαγών που καλούμαστε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Και διατρέχοντας, σχεδόν, τις 250 σελίδες αυτού του σημαντικού πορίσματος διαπίστωσα ότι ανταποκριθήκατε πλήρως και στα δύο αυτά κριτήρια.

Νομίζω ότι η έκθεση δεν διακατέχεται από κάποια καλλωπισμού ή εξιδανίκευσης της κατάστασης -όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε τέτοια κείμενα- δεν “μασάει”, δηλαδή, τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια ύφεση. αλλά και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της τελευταίας 10ετίας. Άλλωστε -θέλω να το ξαναπώ- αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση γιατί προφανώς είναι μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και δεν θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμφωνήσουν όλοι με όσα γράφονται σε αυτό το κείμενο. Αλλά -θέλω να τονίσω- ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η έκθεση είναι μια έκθεση εξωστρεφής, στηρίζει τις παραδοχές της συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking), στη βάση διεθνών έγκαιρων μελετών, που αξιολογούν τις επιδόσεις της χώρας μας σε κάθε πεδίο πολιτικής που εξετάζει. Και αφού έχει καταγράψει αναλυτικά τις αγκυλώσεις, τα εμπόδια, παραθέτει καλές πρακτικές, ιδέες, προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.

Χαίρομαι, διότι, σε πολλές από τις εισηγήσεις βλέπω να αντικατοπτρίζονται κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί. Μερικά παραδείγματα αναφέρω μόνο: Τη μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους, τις παραγωγικές επενδύσεις, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τη θέσπιση υπηρεσιακών επί θητεία Γενικών Γραμματέων στα Υπουργεία, την παροχή κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, τη δημιουργία ενός ανταποδοτικού δεύτερου πυλώνα -επικουρικού πυλώνα- στο ασφαλιστικό μας σύστημα, τη στήριξη της οικογένειας, της προσχολικής -ειδικά- εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ταυτόχρονα η έκθεση θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων. Με ποιο τρόπο όμως, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, που μας οδήγησε παραλίγο στην πτώχευση, δηλαδή με παροχές και αυξήσεις μισθών κατά κανόνα με δανεικά, αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, εκεί που υστερούμε σημαντικά ως χώρα και για να συμβεί αυτό πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα -για την ακρίβεια θα πρέπει να τις διπλασιάσουμε- ώστε να καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό αποεπένδυσης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας.

Αυτή είναι, λοιπόν, η μεταρρυθμιστική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και που μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Η “Έκθεση Πισσαρίδη” είναι ένας οδικός χάρτης που μας οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση και ένας οδικός χάρτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τα πρόσθετα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για πρώτη φορά θέτει στη διάθεση του μετασχηματισμού της χώρας σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το “Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”. Και νομίζω ότι αυτές είναι και οι προτεραιότητες που αποτυπώνονται στο προσχέδιο το οποίο έχει στείλει η Ελληνική Κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τις προτάσεις της για το RRF για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταματώ εδώ. Και πάλι θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύ συστηματική δουλειά που κάνετε και πιστεύω ότι αυτό το κείμενο το οποίο έχει συνταχθεί θα είναι ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον και πρέπει να αποτελεί έναν όσο το δυνατόν πιο υπερκομματικό οδηγό για σημαντικές προτεραιότητες στις οποίες πάνω απ’ όλα, πρέπει, να συμφωνήσουμε ως κοινωνία ότι πρέπει να θέσουμε και στη συνέχεια προφανώς θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις σχετικές πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ».
Τηλεδιασκεψη__5_

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, στην τοποθέτηση του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σας παρουσιάζουμε σήμερα την τελική μας έκθεση για ένα πρόγραμμα οικονομικών δράσεων που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε βιώσιμη βάση. Κεντρικός στόχος των εισηγήσεων μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον,βασικοί στόχοι κατά τη διαδικασία σύγκλισης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κυρίως μέσω της κοινωνικής κινητικότητας και της αναβάθμισης των ευκαιριών για τα περισσότερο αδύναμα νοικοκυριά, και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Όπως θα δείτε, έχουμε προσθέσει πολλές νέες κατευθύνσεις στην ενδιάμεση έκθεση που σας παρουσιάσαμε τον περασμένο Ιούλιο. Το πρόγραμμα δράσεων που προτείνουμε συμβάλλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της Ελλάδας, με ψηφιακές υποδομές και με μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εξωστρεφείς εταιρείες. Θα προκαλέσει επίσης την αύξηση της απασχόλησης, τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και μέσω της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας υποαπασχολούμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι. Είναι σημαντικό όταν υλοποιούνται οι δράσεις που προτείνουμε να υπάρχει ιδιοκτησία και υποστήριξη αυτών από τους υπεύθυνους στον δημόσιο και πολιτικό τομέα και από το μέρος του πληθυσμού που επηρεάζεται άμεσα. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθηθεί μια σειρά προτεραιοτήτων στην υλοποίηση που αυξάνει την αποτελεσματικότητα τους, λόγω συμπληρωματικότητας των επιμέρους δράσεων. Αυτά είναι θέματα που αναλύονται με λεπτομέρεια στην τελική μας έκθεση».
Τηλεδιασκεψη__1_

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ & καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: 

«Επιτρέψτε μου να τονίσω, εισαγωγικά, τρία κεντρικά σημεία της προσέγγισης μας. Πως χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης. Πως μέτρα που βελτιώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα και των αγορών, ενισχύουν και την κοινωνική συνοχή και ιδίως τα πιο αδύναμα νοικοκυριά – αυτό ισχύει και για τμήματα του πληθυσμού που σήμερα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως οι νέοι και οι γυναίκες και που χωρίς την πληρέστερη ενσωμάτωσή τους στην οικονομία, ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή. Και πως ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι κομβικός και θα επιτρέψει και την αύξηση του περιεχομένου της παραγωγής σε τεχνολογία».

Στην τηλεδιάσκεψη από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητής του London School of Economics και του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Γεν. Δ/ντής ΙΟΒΕ​, Νίκος Βέττας, ο καθηγητής του London School of Economics, Δημήτρης Βαγιανός και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Κώστας Μεγήρ. Συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξης Πατέλης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.

Πού θα μοιραστούν τα 72 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει η Ελλάδα την πρώτη χώρα που θα υποβάλει στην Κομισιόν το δικό της σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σχετικό προσχέδιο, που ετοίμασε ειδική επιτελική ομάδα, καθόρισε και τους τομείς στους οποίους θα κατανεμηθεί ο πακτωλός των κονδυλίων ύψους 72 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα την επόμενη εξαετία.

Στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αποκαλείται, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εμβληματικά οδικά έργα, έργα για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και χρηματοδότηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου, που φέρνει τη σφραγίδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, αλλά συσχετίζεται και με την έκθεση του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο επιδεινώθηκε ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του, το Σχέδιο αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας: (α) σε μεγάλο βαθμό Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, (β) εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα, και (γ) συγχρηματοδοτήσεις μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να συγκεντρώσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι τα εξής:

1 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα κατοικιών και κτιρίων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

2 Διασύνδεση νησιών: Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.

3 5G: Η δημοπράτηση του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα.

4 Ψηφιακή αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων: Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.

5 Ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ - καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για ελέγχους και αναβάθμιση του taxisnet.

6 Επαγγελματικά Λύκεια: Διαρθρωτικές αλλαγές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διασύνδεσης των ΕΠΑΛ με την αγορά με τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους μαθητές που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση.

7 Νέο πλαίσιο και περιεχόμενο προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης: Απευθύνεται στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και δίνει έμφαση σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας.

8 Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια: Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για το σύνολο των δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης.

9 Υποδομές Μεταφορών: Εμβληματικές επενδύσεις σε οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου, όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς και νέα τμήματα εθνικής οδοποιίας.

10 Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»: Μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη θωράκιση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

11 Διαφορετικότητα: Καταπολέμηση των διακρίσεων μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζομένους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, τα οποία θα συμβάλουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο.

12 Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης: Μεταρρύθμιση για εναλλακτική επίλυση διαφορών, αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, ενίσχυση και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων και ψηφιοποίηση διαδικασιών.

13 Σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή και ενίσχυση της βασικής έρευνας: Στρατηγικός στόχος του σχεδίου είναι να στηριχθεί η βασική έρευνα με αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες αιχμής.

14 Πολιτισμός: Ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοχλού τοπικών κοινωνιών, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

15 Ιδιωτικές επενδύσεις: Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζουν το παραγωγικό μοντέλο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτσας: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean - Δικαίωμα προαίρεσης για αγορά μετοχών από Δημόσιο

Σύμβουλος Ερντογάν: «Θα αποκτήσουμε 'σκύλους' που θα μας φτιάξουν πυρηνικούς πυραύλους»

Pfizer: Σε δυο με τρεις εβδομάδες η ετυμηγορία του FDA για το εμβόλιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Σταθης

Στην επιτροπή συμμετείχε και ο έτερος φωστήρας-καθηγητής Τσακλόγλου, αυτός που πρότεινε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά. Φυσικά οι ανοησίες που πρότεινε αυτός ο τύπος και υιοθετήθηκαν από την τότε κυβέρνηση, οδήγησαν τη χώρα ταχύτερα σε δημογραφικό πρόβλημα, αφού οι γεννήσεις μειώθηκαν δραματικά και οι συνέπειες είναι σε όλους γνωστές! Να μας φυλάει ο Θεός από τέτοιους καθηγητές!

Δημητριος

κύριε Πισσαρίδη, διαβάζοντας τις προτάσεις σας στον τύπο, σχετικά με τη φορολογία των μερισμάτων των εταιριών, σας εκφράσω την αγανάκτησή μου για τις ανοησίες που προτείνατε στην κυβέρνηση. Δηλαδή, τα ήδη φορολογημένα έσοδα των εταιρειών, πόσες φορές και με ποιους εξωπραγματικούς συντελεστές θα πρέπει να φορολογηθούν, προτού αποδοθούν στους μετόχους. Έχοντας καταβάλει φόρο το νομικό πρόσωπο (εταιρια) 26%, θα κληθεί στα ήδη φορολογημένα αυτά χρήματα, να φορολογηθεί ξανά και ο μέτοχος με συντελεστή φόρου στην κλίμακα του φυσικού προσώπου; Δεν θα μείνει καμία εταιρία με φορολογική έδρα στην Ελλάδα και για άλλη μια φορά, "φωστήρες" σας κι εσάς, θα έχουν καταστρέψει τις προοπτικές της χώρας μας. Φυσικά με τέτοιες ανόητες προτάσεις, η ανεργία θα καλπασει και η οικονομία θα συρρικνωθεί! Προτού προτείνετε κάτι, δείτε τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι συντελεστές στα μερίσματα είναι μονοψήφιοι και φορολογούνται αυτοτελώς! Έλεος πια, η βλακεία ορισμένων ακαδημαϊκών δεν έχει όρια...

Αύξηση μεγάλη

Μία οικογένεια θα δει μεγάλη αύξηση. 120 εκατομμύρια είναι αυτά.

Κύριε Μητσοτάκη

Οι επενδύσεις στον δρόμο είναι ακόμη; τι κάνατε γι'αυτό; Γιατί τα δίνετε όλα στους δικούς σας; έτσι θα πάμε μπροστά; Η Χώρα καταρρέει το γνωρίζετε; γιατί δεν στηρίζετε τους πάντες;;; ΘΑ ΘΑ έλεγαν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ ΘΑ κι εσείς λέτε!!!

μηλιώκας

λες και ο θεός επίτηδες το κάμνει , και μου πετάει μπροστά ένα βλαμμένο ....

τοτος

Πάτε καλά μωρέ??? Βάλατε τον αγραμματο το Πιασσαρίδη και αφήσατε έξω τον γίγαντα της οικονομίας τον Δραγασάκη που είναι ικανός να μας κάνει Ρουμανία του Τσαουσέσκου σε μια βδομάδα??? Ντροπή σας...!!

@Kouli

Ρε αχρηστε παραιτήσου να δει η χώρα άσπρη μερα. Ξεφτίλα με ότι ανακατεύτηκες τα εκανες χαλια.

ΟΥΛΦ

Τα πάει ο Κυριάκος πολύ καλύτερα ακόμα και από τους κορυφαίους ηγέτες στον κόσμο. Αγοράζουμε άμεσα Rafale και Φ-35, φτιάχνοντας την ισχυρότερη πολεμική αεροπορία της Ευρώπης. Εσύ τι άλλο θέλεις; να σου στείλει κανέναν αράπη για να σου κάνει μασαζ?

εξαπατημένος ψηφοφόρος της νεάς δημοκρατίας

...πήγα για να πάρω τσέντσι, δεν μ' αφήσαν ούτε σέντσι...

ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ

Το φωτοτυπικό στον Χολαργό που έβγαζε μάτσα τα πεντοχίλιαρα σαν πετσετάκια, ανήκει στο παρελθόν. Ο μόνος τρόπος πλέον για "σέντσι" είναι η δουλειά, για να χάσεις και κανά κιλό - θα πάθεις κανένα έμφραγμα έτσι όπως έχεις γίνει !!!

gidi

Κλασικοί κομμουνιστές που τους αρέσει να κάνουν σχέδια επί χάρτου με μηδενική αποδοτικότητα. Μιλάει για τις ποιες επενδύσεις δεν θέλουν. Διαλέγουνε κι όλας τα ρεμάλια... Δήθεν διαλέγουν, αλλά στην πράξη θέλουν επενδύσεις που θα μπορούν να ελέγχουν αυτοί. Σε μια ανοιχτή οικονομία πρέπει να γίνουν όλων των ειδών οι επενδύσεις. Αν το προσωπικό σου είναι άξιο, τότε οι επενδύσεις σε προϊόντα με αυξημένη προστιθέμενη αξία θα είναι ανταγωνιστικές και αυτές θα επικρατήσουν. Οι άλλες δεν θα βρουν προσωπικό. Αν όχι, θα επικρατήσουν οι χαμηλής προστιθέμενης αξίας με τις αντίστοιχες αμοιβές. Οι αμοιβές αυτές θα αντικατοπτρίζουν την αξία της παιδείας μας. Οπότε και η φορολογία θα πρέπει να είναι και αντίστοιχα χαμηλή. Δεν πάει ανάποδα. Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που όλοι τους είναι κρατικοδίαιτοι και ρουφάνε μονίμως από το μαστάρι του κράτους...

Ευτέρπη

να μου ζήσεις Κυριάκο λεβέντη μου.....μας απάλλαξες από τα χρέη, δεν έχουμε πλεον περιουσία...μας απάλλαξες από τον ΕΝΦΙΑ, δεν έχουμε πλεον κατοικία......μας απάλλαξες από το ΕΦΚΑ, δεν έχουμε πλέον εργασία......τέτοια θαύματα ούτε ο Χριστός δεν μπορούσε να τα κάνει

το

καλύτερο σχόλιο ....

Λιπίδιος

Το θυμάσαι το "λεφτομηχάνημα" που έβγαζε μάτσα τα πεντοχίλιαρα στον Χολαργό και περνάγαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα? Όλα εδώ πληρώνονται, και σου φταίει ο Κυριάκος, πριν μερικά χρόνια έπαιζε επί 24ωρο στα διεθνή ΜΜΕ το μεγάλο "κανόνι" της Ελλάδος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης