Μουντιάλ: Με ραψωδία Μέσι η Αργεντινή στους «16» - Ώρα κρίσης για Γερμανία, Κροατία, Βέλγιο

Μουντιάλ: Με ραψωδία Μέσι η Αργεντινή στους «16» - Ώρα κρίσης για Γερμανία, Κροατία, Βέλγιο

Πιο εύκολο το έργο για την Ισπανία, για την έκπληξη το Μαρόκο - Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας

kroatia_germania_xr
O Μέσι είναι εδώ. Και η Αργεντινή δηλώνει έτοιμη να δικαιώσει όσους την έχρισαν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Mουντιάλ 2022, που θα είναι και η τελευταία ευκαιρία του χαρισματικού της ηγέτη να κατακτήσει το τρόπαιο, παίρνοντας θέση δίπλα στον θρυλικό Μαραντόνα, που το πέτυχε το 1986. Η Αργεντινή, αλλά και η Γαλλία, οι οποίες κατέκτησαν τις πρωτιές στους ομίλους της, δείχνουν ικανές να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου.

Ωστόσο, χθες, Τετάρτη (30/11) φάνηκε και κάτι άλλο: Τα ματς του Μουντιάλ, σε αυτή την τρίτη και τελευταία αγωνιστική ημέρα στη φάση των ομίλων, που καθορίζουν ποιες ομάδες θα περάσουν στον επόμενο γύρο των νοκ άουτ αναμετρήσεων και ποια θα διασταυρωθεί με ποια, αρχίζουν πλέον να μην ενδείκνυνται για καρδιακούς.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coq0eb5thlr5)


Κλείσιμο
Οι αγώνες μοιάζουν περισσότερο σαν ταινίες σκηνοθετημένες από τον Χίτσκοκ, παρά μία γιορταστική μες στην καλή χαρά εκδήλωση: Προκρίσεις που κρίνονται ακόμα και στα τελευταία δευτερόλεπτα των αγώνων, αστέρια όπως ο Μέσι και ο Λεβαντόφσκι να παίζουν μονιασμένα υπό την απειλή του πρόωρου αποκλεισμού και της ενασχόλησης με τον χειμερινό τουρισμό για τον επόμενο μήνα, ολόκληροι λαοί κρεμασμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες, βιώνοντας ακραία συναισθήματα, με δραματικές εναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της χθεσινής ημέρας.

Μία αγωνιστική ημέρα που οδήγησε τους Αργεντινούς, αλλά και τους Πολωνούς στην επόμενη φάση, - οι πρώτοι κέρδισαν με ραψωδία του Λιονέλ τους δεύτερους, αλλά το Μεξικό πέτυχε μία ανεπαρκή για πρόκριση νίκη επί της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντας στους ποδοσφαιρικούς απογόνους του Λάτο να πανηγυρίσουν. Νωρίτερα η Γαλλία κατακτούσε την πρωτιά στον όμιλό της, παρά την ήττα από την Τυνησία και η Αυστραλία έκανε την υπέρβαση, επικρατώντας επί των Δανών, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο μουντιάλ τόσο κατώτεροι των περιστάσεων, που ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να σκέφτεται να πάρει πίσω το περίφημο σύνθημά του περί «Δανίας του νότου».

Αλλά και με αυτό τον αγωνιώδη τρόπο αναμένεται να πάνε και τα σημερινά ματς τους πέμπτου και του έκτου ομίλου, καθώς ουδεμία εκ των 8 ομάδων έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση. Τα τέσσερα ποδοσφαιρικά ραντεβού θα έχουν περισσότερη αγωνία και περιέργεια, ακόμα κι από το πρώτο συναπάντημα ερωτευμένων.

Μάχες «ζωής και θανάτου»

Κροατία και Βέλγιο θα αναμετρηθούν στον πιο κρίσιμο ματς της ημέρας (στις 5 το απόγευμα στον ΑΝΤ1), καθώς είναι πιθανό μία από τις δύο να τεθούν εκτός μουντιάλ από σήμερα, εάν το φοβερό και τρομερό Μαρόκο καταφέρει να πάρει από τον Καναδά έστω και ισοπαλία (5 το απόγευμα, antenna.gr).

Από τη μία, η παρέα του Μόντριτς και από την άλλη μία προικισμένη φουρνιά Βέλγων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι όμως μπορεί να είναι τελικά όντως «κουρασμένοι», όπως παραδέχθηκε ο φωτεινότερος των αστεριών της, ο Ντε Μπρόινεν, δεν έχουν την πολυτέλεια του παραμικρού λάθους. Το Βέλγιο εάν ηττηθεί αποχαιρετά τη διοργάνωση, με πιο ενδιαφέροντα προορισμό να πάει να στολίσει το επιβλητικό δέντρο – πιο μεγάλο κι από το Καρπενησιώτικο του Μπακογιάννη - στην Γκραν Πλας στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας βαρέλια μπύρες και απίθανες σοκολάτες στα γύρω στέκια.

Εάν κερδίσει, στέλνει τους Κροάτες και την άλλοτε Μις Κροατία, που εμφανίζεται στα στάδια της Ντόχα με εντυπωσιακά ντυσίματα - οι αρχές του Κατάρ σίγουρα θα είναι με το Βέλγιο απόψε - σπίτι τους. Εκτός εάν το Μαρόκο χάσει από τον ήδη αποκλεισμένο Καναδά.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται (;)

Στον άλλο όμιλο η Ισπανία έχει μεν το πιο εύκολο έργο, αφού είναι πρώτη στο δικό της γκρουπ και έχει απέναντί της την θεωρητικά υποδεέστερη Ιαπωνία (21:00, ANT1), αλλά νόμους γραμμένους σε πέτρα μόνο ο Μωυσής παρουσίασε. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο στους Ίβηρες αρκεί και μία ισοπαλία για να προκριθούν, πιθανότατα και ως πρώτοι στον όμιλοι.

Την ίδια ώρα η Γερμανία του Νόιερ θα πρέπει να επικρατήσει της Κόστα Ρόκα (21:00, antenna.gr), που δεν έχει τίποτα να χάσει και θα παίζει και για την ισοπαλία. Δεύτερη αυτοκτονία των Γερμανών, μετά την ήττα από την Ιαπωνία, είναι δύσκολο να συμβεί, αν και κάτι θα έχουν ακούσει και αυτοί για τον Μωυσή. Είναι πάντως ενδεικτικό της κατάστασης στον όμιλο ότι παρά την εμφανή, θεωρητικά, διαφορά δυναμικότητας των δύο ζευγαριών (Ισπανία, Γερμανία έναντι Ιαπωνίας, Κόστα Ρίκα), τα πάντα θα παιχτούν στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου! Πάντως να βγει πρώτη η Γερμανία δεν είναι δυνατόν, άρα, εφόσον προκριθεί, θα πέσει πάνω στον πρώτο του ομίλου των Κροατών, Βέλγων και Μαροκινών.

Ο Μέσι κέντησε

Από τα ματς της Τετάρτης, θα μείνει αξέχαστη η εξέλιξη στις δύο βραδινές αναμετρήσεις, αυτές της Αργεντινής με την Πολωνία και του Μεξικού με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μέσι και οι «ακόλουθοί» του στο γήπεδο εμφανίστηκαν σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά έτοιμοι για να πάρουν τον αγώνα και την πρωτιά στον όμιλο και να μην γίνουν ο περίγελος της ποδοσφαιρικής οικουμένης με ένα πρόωρο αποκλεισμό επειδή έχασαν από τη Σαουδική Αραβία. Επικράτησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, με τον Μέσι να κάνει τα πάντα, πλην του γκολ. Αυτό του το στέρησε ο καλύτερος ίσως τερματοφύλακας του μουντιάλ ως τώρα, ο Σέζνι, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος ο Λιονέλ και ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο μηδέν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copy33zy8itl)


Ωστόσο, δεν κάμφθηκαν και η Αργεντινή απέδειξε ότι άλλο οικονομική χρεοκοπία, την οποία έχει για πασατέμπο κι άλλο ποδοσφαιρική. Επιβλήθηκε πλήρως στο γήπεδο, ουσιαστικά δεν δέχθηκε καμία απειλή στο τέρμα της - ο Λεβαντόφσκι πιστοποιείται ότι πράγματι έπαιξε στον αγώνα από τις κάμερες της τηλεόρασης που τον έπιασαν σε κάποια πλάνα να αγκομαχά – και στο τέλος με δύο τέρματα ποιήματα πήρε τη νίκη και την πρωτιά.   Δυο τέρματα που πέτυχαν οι Μακάλιστερ και Άλβαρεζ, με τον Μεσι να κυνηγά χωρίς επιτυχία να πετυχει και ο ίδιος ενα γκολ, αλλά να μένει με τον καημό και την απλή ικανοποίηση ότι με τις μπαλιές του έκοβε την άμυνα των Πολωνών σαν μαλακή βαρελίσια φέτα Τριπολεως!  Θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copxtp7zjh0p)


Εάν συνέβαινε αυτό, η Πολωνία θα έμενε εκτός, καθώς στον άλλο αγώνα το Μεξικό προηγήθηκε της Σαουδικής Αραβίας με 2-0 και πίεζε διαρκώς για ένα τρίτο, που θα του έδινε την πρόκριση, αφού πλέον είχε πετύχει ισοβαθμία με την ομάδα από τη Βαρσοβία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copytn115z2p)


Η αγωνία έφτασε στα ύψη όταν για κάποια ώρα οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες σε όλα (ακόμα και στη διαφορά των γκολ και στο κριτήριο της καλύτερης επίθεσης) και η πρόκριση πήγαινε οριακά στην Πολωνία, επειδή είχε τις λιγότερες κίτρινες κάρτες στη διοργάνωση (5 εκείνη και 7 το Μεξικό), ως κριτήριο «faire play» - ευ αγωνίζεσθαι, που θα λεγε κι ο Μπαμπινιώτης! Ήταν ένα διάστημα, που οι παίκτες της Πολωνίας δεν πλησίαζαν καν τους Αργεντινούς (σαν να είχαν τιμωρηθεί με περιοριστικά μέτρα από δικαστήριο), με το φόβο μην κάνουν άτσαλο μαρκάρισμα που θα τιμωρηθεί με κάρτα και στις κερκίδες έπεφταν από τους οπαδούς της, περισσότερα «φαγωμένα» νύχια κι απ’ όσα είχαν βγει και στις πιο βίαιες νύχτες της Ιεράς Εξέτασης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copxwv4f0fhd)


Το ατυχές τρικ των Γάλλων και το σύνδρομο του Οβελίξ

Ο προπονητής της εθνικής Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάμπ αποφάσισε χθες, έχοντας εξασφαλίσει και την πρωτιά του ομίλου, να ξεκουράσει βασικούς ποδοσφαιριστές του, όπως τον Μπαπέ, τον Γκριεζμάν, τον Ντεμπελέ και άλλους. Αποτέλεσμα; Η αποφασισμένη να μην αποχαιρετήσει έτσι τζάμπα το μουντιάλ Τυνησία να προηγηθεί 1-0, ελπίζοντας σε ισοπαλία στο Δανία – Αυστραλία για να πάει εκείνη στον επόμενο γύρο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copsry1qnlz5)


Οι Γάλλοι τα έχουν πάει περίφημα ως τώρα και μάλλον σκέφτηκαν σαν τον Οβελίξ: «Ας πάρω έναν υπνάκο και τους πλακώνω (τους Ρωμαίους) στο ξύλο μετά». Λογική σκέψη με δεδομένο ότι μία διοργάνωση όπως το μουντιάλ θέλει και διαχείριση της κούρασης, αλλά υπάρχει και το γόητρο. Όταν ο κόουτς Ντεσάμπ κατάλαβε ότι έπεφτε, τουλάχιστον για χθες, ο ουρανός στο κεφάλι των Γαλατών και όλων των Γάλλων, ήταν αργά: έβαλε μεν στο παιχνίδι τα πρώτα ονόματα της ομάδας, αλλά οι Τυνήσιοι κράτησαν τη νίκη, η οποία πάντως δεν είχε αντίκρισμα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copsk41lszip)


Οι Δανοί πίεσαν τους Αυστραλούς στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, αλλά τα καγκουρό, που ένας θεός ξέρει πώς καταφέρνουν κι επιβιώνουν σε αυτό το μουντιάλ, πήραν τελικά τη νίκη και μαζί την πρόκριση, παρότι είχαν ξεκινήσει πριν μία εβδομάδα με μία ξεγυρισμένη τεσσάρα από τους Γάλλους.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-copuj9l3md5d)


Οι διασταυρώσεις με… ιστορικό πρόσημο

Είναι πολύ πιθανό, όπως συμπληρώνεται το παζλ της φετινής διοργάνωσης στο Κατάρ, να έχουμε στα προημιτελικά μία «επανάληψη» του τελικού του 1978, ανάμεσα σε Αργεντινή και Ολλανδία, αλλά και μία θεαματική αναμέτρηση δύο παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλαδή μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.

Τα πρώτα τέσσερα ζευγάρια της φάσης των «16», που συγκροτούν και τα δίδυμα στους προημιτελικούς, είναι τα εξής:

Σάββατο 3/12:
17:00 Ολλανδία-ΗΠΑ, Διεθνές Στάδιο Khalifa – ΑΝΤ1
21:00 Αργεντινή-Αυστραλία, Στάδιο Ahmad Bin Ali – ΑΝΤ1
-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Κυριακή 4/12:
17:00 Γαλλία-Πολωνία, Στάδιο Al-Thumama – ΑΝΤ1
21:00 Σενεγάλη-Αγγλία, Στάδιο Al-Bayt – ΑΝΤ1
-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Ιδού πώς ολοκληρώθηκαν η πρώτη φάση στον τρίτο και τον τέταρτο όμιλο:

GROUP C ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 6 5 - 2
ΠΟΛΩΝΙΑ 4 2 - 2
ΜΕΞΙΚΟ 4 2 - 3
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 3 3 - 5

Χθες:
Πολωνία – Αργεντινή 0-2
Σ. Αραβία 0 Μεξικό 0-2

GROUP D ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ
ΓΑΛΛΙΑ 6 6 - 3
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 6 3 - 4
ΤΥΝΗΣΙΑ 4 1 – 1
ΔΑΝΙΑ 1 1 - 3

Χθες:
Τυνησία – Γαλλία 1-0
Αυστραλία – Δανία 1-0

Οι αγώνες, η βαθμολογία και τα γκολ στους ομίλους που παίζουν σήμερα

GROUP E ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ
ΙΣΠΑΝΙΑ 4 8 - 1
ΙΑΠΩΝΙΑ 3 2 - 2
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 3 1 - 7
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1 2 - 3

1/12, 21:00
Ιαπωνία-Ισπανία (5ος όμιλος), Διεθνές Στάδιο Khalifa – ΑΝΤ1
21:00 Κόστα Ρίκα – Γερμανία (5ος όμιλος), Στάδιο Al-Bayt – antenna.gr

GROUP F ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ
ΚΡΟΑΤΙΑ 4 4 - 1
ΜΑΡΟΚΟ 4 2 - 0
ΒΕΛΓΙΟ 3 1 - 2
ΚΑΝΑΔΑΣ 0 1 - 5

1/12, 17:00
Καναδάς-Μαρόκο (6ος όμιλος), Στάδιο Al-Thumama – antenna.gr
Κροατία-Βέλγιο (6ος όμιλος), Στάδιο Ahmad Bin Ali – ΑΝΤ1

*Σημειωτέον ότι τα κριτήρια για την τελική κατάταξη ομάδων που ισοβαθμούν είναι κατά σειρά τα εξής:

1. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλους τους αγώνες.
2. Καλύτερη επίθεση σε όλους τους αγώνες.
3. Το ή τα (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία) μεταξύ τους αποτελέσματα.
4. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία).
5. Καλύτερη επίθεση στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία).
6. Πόντοι fair play σε όλους τους αγώνες (-1 η κίτρινη κάρτα, -3 η αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες, -4 η απευθείας κόκκινη κάρτα, -5 αποβολή με κίτρινη και κόκκινη κάρτα)
7. Κλήρωση

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Η Αρχιεπισκοπή απομάκρυνε τον παπά Δημήτρη

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα καταγγελία ανηλίκου για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος

Μουντιάλ 2022: Αργεντινή-Αυστραλία και Γαλλία-Πολωνία στους «16» - Δείτε τα 7 γκολ της 11ης ημέρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ